Erikoisfunktiot
Monet erikoisfunktiot esiintyvät differentiaaliyhtälöiden ratkaisuissa tai ne voidaan esittää tavanomaisten funktioiden integraaleina.
Nimettyjä differentiaaliyhtälötyyppejä, joille löytyy sarjaratkaisuja, ovat esimerkiksi
Hermiten DY:t jonka ratkaisut ovat Hermiten polynomeja.
Besselin DY:t jonka ratkaisut ovat Besselin funktioita.
Legendren DY:t jonka ratkaisut ovat Legendren polynomeja ja liittopolynomeja.
Käytännössä esimerkiksi ortogonaalisia polynomeja tarvitaan muun muassa kvanttimekaniikassa. Tarkempia esimerkkejä tästä löytyy kunkin polynomin esittelyn kohdalta.
Useat erikoisfunktiot ovat kompleksilukujen funktioita, mutta niitä ei välttämättä ole määritelty koko kompleksitasossa. Esimerkiksi gammafunktio voidaan esittää integraalina kompleksilukujen, joille joukossa. Lisäksi gammafunktiolle voidaan muodostaa analyttinen jatko, joka on määritelty kaikilla muilla kompleksiluvuilla paitsi negatiivisilla kokonaisluvuilla. Toisaalta esimerkiksi palloharmonisten funktioiden määrittelyjoukot ovat pallopintoja.
Muita hyödyllisiä erikoisfunktioita gammafunktion ja tällä sivulla tarkemmin esiteltävien ortogonaalisten polynomien lisäksi ovat esimerkiksi:
Riemannin zeeta-funktio: kun (voidaan laajentaa myös muualle kompleksitasoon)
Kullakin erikoisfunktiolla on omia tärkeitä ominaisuuksiaan, kuten:
kun ja eli gammafunktion arvo pisteessä voidaan laskea, kun tiedetään sen arvo pisteessä
ja
ja
ja
Lasketaan integraalin arvo.
Vaihtamalla summauksen ja integraalin järjestystä ja hyödyntämällä geometristä sarjaa integraali saadaan muotoon Osittaisintegroimalla saadaan, että joten
Odotusarvon laskeminen:
Tarvittaessa voit kerrata jatkuvan satunnaismuuttujan tiheysfunktioon ja odotusarvoon liityviä asioita täältä.
Satunnaismuuttujan tiheysfunktio on
Muuttujan odotusarvoksi saadaan osittaisintegroimalla
missä on virhefunktio.
Normaalijakautunut satunnaismuutuja:
Jatkuva satunnaismuuttuja joka noudattaa normaalijakaumaa, jonka keskikohta on 0 ja leveysparametri on saa arvon väliltä todennäköisyydellä Tarkemmin sanottuna Tarvittavat virhefunktion arvot saadaan taulukosta, joten esimerkiksi, kun niin
Vapaan hiukkasen aaltofunktio ajan hetkellä s voidaan esittää Fourier-muunnoksen avulla liikemääräavaruudessa muodossa
Aaltofunktio voidaan muuttaa takaisin käänteisen muunnoksen avulla, sillä integrointijärjestystä voidaan vaihtaa Fubinin lauseen nojalla:
Ortogonaaliset polynomit
Legendren polynomit ja liittopolynomit
Legendren polynomit ovat ortogonaalisia eli missä on Kroneckerin delta.
Kun niin tulon derivointisäännön perusteella missä kerroin on binomikerroin. Osittaisintegroimalla kertaa saadaan missä on asteen polynomi.
Jos niin Jos niin
Merkitään jolloin eli
Nyt ja
Havaitaan, että Binomikaavan nojalla joten ja Kaiken kaikkiaan saatiin, että
Korkeamman asteen polynomit voidaan laskea vastaavalla tavalla.
Astetta olevilla Legendren polynomilla on täsmälleen nollakohtaa ja ne kaikki sijoittuvat välille [-1, 1], kuten alla olevasta kuvasta voidaan päätellä.
Myös Legendren liittopolynomit ovat ortogonaalisia eli missä on Kroneckerin delta. Toinen tapa merkitä Legendren liittopolynomeja on
Kun tai niin tai joten tällöin Olkoon tästedes
Jatkossa tarvitaan Legendren polynomien ortogonaalisuutta näytettäessä saatua tulosta, jonka mukaan kun Osittaisintegroimalla kertaa saadaan missä kun ja kun niin Seuraavaa vaihetta varten huomataan, että jos ja vain jos ja Ehto voidaan kirjoittaa myös muodossa joten tietoa käyttäen saadaan, että Tällöin ehdosta seuraa, että Nyt missä on binomikerroin. Legendren polynomien ortogonaalisuutta näytettäessä saatiin, että joten
Legendren liitopolynomit voidaan laskea trigonometrisille funktioille tunnettuja tuloksia käyttäen, kun Legendren polynomit tunnetaan. Esimerkiksi ja
Huomaa, että ja, kun niin
Palloharmoniset funktiot
Palloharmoniset funktiot voidaan määritellä Legendren polynomien avulla, jolloin missä Toinen tavanomainen merkintä palloharmoniselle funktiolle on Palloharmoniset funktiot ovat ortogonaalisia eli missä on Kroneckerin delta.
Lisäksi palloharmoniset funktiot muodostavat täydellisen kannan Hillbertin avaruuteen. Toisin sanoen mikä tahansa funktio voidaan niiden lineaarikombinaationa, jolloin Esimerkiksi avaruuden origokeskeiset rotaatiot, jotka muodostavat ryhmän SO(3), voidaan esittää palloharmonisten funktioiden avulla.
Käytännössä voi olla tarvetta laskea palloharmonisten funktioden arvoja tietyissä pisteissä käyttäen palloharmonisten funktioiden lausekkeita. Lausekkeita varten tarvittavat kaavat palloharmonisille funktioille pallokoordinaateissa löytyvät täältä tai voit tehdä laskun suoraan määritelmää käyttäen. Huomaa, että Kumpaakin tapaa käyttäen saatavat lausekkeet ovat alla olevan taulukon mukaisia.
Palloharmonisten funktioiden kuvaajia:
Palloharmonisia funktioita tarvitaan kvanttimekaniikassa. Ne ovat pyörimismäärän neliön ja -komponentin ominaistiloja ominaisarvoilla ja Lisäksi palloharmoniset funktiot esiintyvät esimerkiksi Schrödingerin yhtälön ratkaisuissa. Pallokoordinaateissa kirjoitettuna Schrödingerin yhtälö separoituu kulmaosaan ja radiaaliseen osaan. Palloharmoniset funktiot ovat kulmaosan normitettuja ratkaisuja. Koko Schrödingerin yhtälön ratkaisu on tällöin muotoa missä on radiaalisen Schrödingerin yhtälön ratkaisu.
Tarkistetaan, että kun ja niin toteuttaa yhtälön
Nyt ja joten trigonometristen funktioiden laskusääntöjen nojalla
Tarkistetaan myös, että kyseessä todella on pyörimismäärän -komponentin ominaistila ominaisarvolla :
Besselin ja Neumannin pallofunktiot
Besselin ja Neumannin pallofunktiot määritellään seuraavasti: ja Vaihtoehtoisesti ne voidaan määritellä myös Besselin ja Neumannin funktioiden ja avulla, jolloin ja
Lausekkeet Neumannin pallofunktioille saadaan määritelmästä samantapaisilla laskuilla kuin Besselin pallofunktioidenkin lausekkeet.
Äärettömän syvän potentiaalikaivon radiaalinen Schröringerin yhtälö voidaan kirjoittaa muodossa jonka ratkaisut ovat muotoa Huomaa, että kun niin joten on valittava jotta ratkaisut ovat äärellisiä. Kerroin määräytyy normituksesta.
Kun sinin ja kosinin Taylorin polynomeja hyödyntämällä voidaan kirjoittaa muodossa joten se todella on äärellinen origossa.
Laguerren polynomit ja liittopolynomit
Laguerren polynomit ovat ortogonaalisia, kun sisätulo on määritelty sopivasti.
Korkeamman asteen polynomien lausekkeet saadaan vastaavalla tavalla.
Lisäksi niiden pohjalta voidaan määritellä Laguerren liittopolynomit joista voidaan käyttää myös merkintää
Kun ja ja joten ja
Kun ja niin ja Näin ollen ja
Kun ja niin ja joten ja
Laquerren polynomi on siis astetta oleva polynomi.
Radiaalinen Schrödingerin yhtälö voidaan tekemällä muuttujan vaihto kirjoittaa muodossa Vetyatomi koostuu lähes paikallaan pysyvästä protonista ja sitä ympyräradalla kiertävästä huomattavasti kevyemmästä elektronista. Coulombin lain mukaan joten vedyn aaltofunktion radiaaliosan voidaan ratkaista olevan ja sallituiksi energiatiloiksi saadaan missä Nyt esimerkiksi
Hermiten polynomit
Hermiten polynomit määritellään seuraavasti: Jos kaksi ensimmäistä polynomia tunnetaan, saadaan muut käyttäen rekursiokaavaa
missä
Hermiten polynomit ovat ortogonaalisia eli
Osittaisintegroimalla kertaa saadaan missä ja on astetta oleva polynomi.
Jos niin joten tällöin Jos niin missä on asteen polynomi.
ja joten rekursiokaavan nojalla
Nyt joten eli kaiken kaikkiaan
Kaksi ensimmäistä Hermiten polynomia on tarpeen laskea määritelmää käyttäen, mutta loput saadaan rekursiokaavan avulla:
Hermiten polynomi on siis asteen polynomi.
Kvanttimekaanisen harmonisen värähtelijän normitetut aaltofunktiot ovat missä Nyt esimerkiksi joten
Lisää aiheesta voit katsoa täältä.
Asymptoottiset sarjat?
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.