Kombinatoriikka ja todennäköisyys

Kombinatoriikka

Mistä kombinatoriikassa on kysymys?

Tulo- ja summaperiaate

Tuloperiaate soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa koe on jaettu osiin jotka tapahtuvat järjestyksessä. Jos vaiheessa yksi on vaihtoehtoa ja vaiheessa kaksi on niin tällöin kokeessa on yhteensä vaihtoehtoa. Joukko, jossa on alkiota, voidaan siis järjestää eri tavalla, missä luonnollisen luvun kertoma on

Kertoma ja tuloperiaate yhdistettynä kertovat, kuinka moneen erilaiseen jonoon voimme järjestää -alkioisen joukon.

Joukon eri järjestyksiä eli jonoja sanotaan permutaatioiksi.

Mutta miksi?


Jos koe koostuu :stä erilaisesta toisensa poissulkevista vaiheista ja ensimmäisessä vaiheessa on eri vaihtoehtoa, toisessa on vaihtoehtoa, ja niin edelleen kunnes viimeisessä vaiheessa on vaihtoehtoa, niin kokeella on yhteensä vaihtoehtoa tulokselle. Tätä kutsutaan summaperiaatteeksi.

Milloin tapahtumat ovat toisensa poissulkevat?

Esimerkki summaperiaatteesta

Variaatio ja kombinaatio

Joukon joka sisältää siis alkiota, -alkioisen osajoukon muodostamaa järjestettyä jonoa kutsutaan k-variaatioksi ja niitä on

kappaletta.

Järjestettyjen jonojen lukumäärä saadaan siis selville k-variaation avulla. Se kertoo kuinka monta erilaista alkiota sisältävää jonoa voimme muodostaa alkioisesta joukosta.

Mutta miksi?


Jos jonon alkioiden järjestyksellä ei ole väliä, löytyy erilaisia k alkiota sisältäviä osajoukkoja eli k-kombinaatioita

kappaletta, missä kerroin on binomikerroin. Binomikerroin siis kertoo kuinka monella tavalla voimme muodostaa alkioisen joukon :n alkion joukosta, kun valintajärjestyksellä ei ole väliä.

Mutta miksi?

Esimerkki variaatioista ja kombinaatioista

Binomikerroin

on binomikerroin (lue "n yli k") ja se määritellään seuraavasti Erityisesti

# binomikaava

Binomikertoimia hyödynnetään myös binomikaavassa ja binomisarjassa.

Esimerkki binomikertoimesta

Esimerkki: paramagneetti

Stirlingin approksimaatio

Kertoman approksimointiin käytetään Stirlingin approksimaatiota. Stirlingin approksimaatiota voidaan käyttää sovelluksissa approksimoimaan kertoman logaritmia.

Mutta miksi?

Esimerkki: Frenkelin kidevirhe

Todennäköisyys

Mikäli joukko-opin peruskäsitteet, kuten esimerkiksi yhdiste, leikkaus ja joukkojen erotus, eivät ole ennalta tuttuja, voit tutustua niihin täällä.

Mistä todennäköisyydessä on kysymys?

Perusjoukko alkeistapaukset ja tapahtumat

Todennäköisyysfunktio

Mutta miksi?

Klassinen todennäköisyys

Klassinen todennäköisyys kertoo meille todennäköisyyden tapahtumalle, kun meillä on äärellinen määrä tapahtumia, jotka tapahtuvat yhtä todennäköisesti. Tapahtumalle suotuisien alkeistapausten määrä jaetaan kaikkien tapausten määrällä : Tilastollisessa todennäköisyydessä alkeistapauksien lukumäärä on sen sijaan ääretön ja missä on tapauksien lukumäärä ja on tapahtuman esiintymiskertojen lukumäärä :n tapauksen joukossa.

Esimerkki klassisesta todennäköisyydestä

Ehdollinen todennäköisyys

Ehdollisen todennäköisyyden avulla voimme tarkastella miten toisen tapahtuman esiintyminen kokeessa voi vaikuttaa tutkimamme tapahtuman todennäköisyyteen.

Tapahtuman A todennäköisyys ehdolla, että B tapahtuu on: missä

Tästä myös saadaan johdettua kertolaskusääntö, joka on hyödyllinen tulos myöhemmin esiteltävää Bayesin kaavaa ajatellen: Tämä sääntö yleistää todennäköisyyksien kertolaskun tilanteisiin, jossa tapahtumien riippumattomuutta ei voi olettaa.

Esimerkki ehdollisesta todennäköisyydestä

Esimerkki ehdollisesta todennäköisyydestä 2

Tapahtumien riippumattomuus

Jos tapahtumille ja pätee niin silloin tapahtumat ovat riippumattomia (merk. ). Riippumattomuus usein helpottaa laskujen tekemistä esimerkiksi oppilaslaboratoriossa. Jos esimerkiksi mitataan kahden vastuksen resistanssi samalla yleismittarilla ja haluamme selvittää kokonaisresistanssin virhettä, emme voi olettaa tulosten olevan riippumattomia toisistaan.

Huomaa, että jos tapahtumat ja ovat riippumattomia, niin tällöin ehdollisen todennäköisyyden kaava supistuu muotoon ¨

Korrelaatio

Esimerkki riippumattomuudesta

Kokonaistodennäköisyys ja Bayesin kaava

Jos joukot muodostavat joukon osituksen, niin tällöin mikä tahansa tapahtuma voidaan esittää osituksen tapahtumien avulla ja Tätä sanotaan kokonaistodennäköisyyden kaavaksi.

Mutta miksi?

Milloin tapahtumat muodostavat osituksen?


Kokonaistodennäköisyyden kaavasta ja kertolaskusäännöstä voimme suoraan johtaa Bayesin kaavan (engl. Bayes' rule):

Esimerkki kokonaistodennäköisyyden laskemisesta

Esimerkki Bayesin kaavan käytöstä

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.