Kombinatoriikka ja todennäköisyys
Kombinatoriikka
Koe (engl. experiment, trial) tarkoittaa tilannetta, joka on mahdollista toistaa. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi bussin odottamiseen kuluvaa aikaa, nopan heiton silmälukuja tai nopeuden mittaamista. Koe antaa tuloksen (engl. outcome). Näistä esimerkkejä ovat täyskäden saaminen tai kun laboratoriossa kappaleen nopeudeksi mitataan 15km/h.
Kombinatoriikka tutkii, kuinka paljon meillä voi olla erilaisia tuloksia. Kombinatoriikan periaatteet helpottavat todennäköisyyksien selvittämistä ja niistä on hyötyä myös esimerkiksi statistisessa fysiikassa.
Tulo- ja summaperiaate
Tuloperiaate soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa koe on jaettu osiin jotka tapahtuvat järjestyksessä. Jos vaiheessa yksi on vaihtoehtoa ja vaiheessa kaksi on niin tällöin kokeessa on yhteensä vaihtoehtoa. Joukko, jossa on alkiota, voidaan siis järjestää eri tavalla, missä luonnollisen luvun kertoma on
Kertoma ja tuloperiaate yhdistettynä kertovat, kuinka moneen erilaiseen jonoon voimme järjestää -alkioisen joukon.
Joukon eri järjestyksiä eli jonoja sanotaan permutaatioiksi.
Muodostaessamme jonoa joukosta, jossa on alkiota voimme valita jonon ensimmäiseksi minkä tahansa alkion, joten siihen meillä on käytettävissä vaihtoehtoa. Valittaessa toista meillä on käytettävissä alkiota. Kolmannessa vaiheessa meillä on vaihtoehtoa. Lopulta meillä on jonon viimeiseksi vain yksi vaihtoehto, joten se alkio ottaa viimeisen paikan. Nyt tuloperiaatteen nojalla meillä on siis erilaisia jonoja kappaletta.
Jos koe koostuu :stä erilaisesta toisensa poissulkevista vaiheista ja ensimmäisessä vaiheessa on eri vaihtoehtoa, toisessa on vaihtoehtoa, ja niin edelleen kunnes viimeisessä vaiheessa on vaihtoehtoa, niin kokeella on yhteensä vaihtoehtoa tulokselle. Tätä kutsutaan summaperiaatteeksi.
Summaperiaatteen kanssa on syytä olla tarkka, että erilaiset vaihtoehdot kokeessa tosiaan poissulkevat toisensa eli ne eivät voi tapahtua samalla kertaa. Esimerkiksi silmäluvun kolme saaminen ja kakkosta suuremman silmäluvun saaminen noppaa heittämällä eivät ole toisiaan poissulkevia tapahtumia. Sen sijaan esimerkiksi nelosta pienemmän ja suuremman silmäluvun saaminen ovat toisensa poissulkevia tapahtumia.
Tapahtumassa on sata henkilöä, joilla on vihreä paita ja kolmekymmentä punapaitaista. Lisäksi tapahtumassa on viisikymmentä sinipaitaista henkilöä. Tällöin siis oletuksella, että kellään ei ole kahta eriväristä paitaa yhtä aikaa päällään, meillä on yhteensä eri paitaa tapahtumassa.
Variaatio ja kombinaatio
Joukon joka sisältää siis alkiota, -alkioisen osajoukon muodostamaa järjestettyä jonoa kutsutaan k-variaatioksi ja niitä on
kappaletta.
Järjestettyjen jonojen lukumäärä saadaan siis selville k-variaation avulla. Se kertoo kuinka monta erilaista alkiota sisältävää jonoa voimme muodostaa alkioisesta joukosta.
Tämä on suora seuraus tuloperiaatteesta. Ensimmäisellä kerralla voidaan vaihtoehtoja, joista voidaan valita on kappaletta. Seuraavalla kerralla vaihtoehtoja on ja sitä seuraavalla kerralla kappaletta. Näin etenemällä alkioisen osajoukon viimeistä alkiota valittaessa vaihtoehtoja on kappaletta. Lopulta valitsematta jää alkiota ja tuloperiaatteen nojalla erilaisia jonoja on kappaletta.
Jos jonon alkioiden järjestyksellä ei ole väliä, löytyy erilaisia k alkiota sisältäviä osajoukkoja eli k-kombinaatioita
kappaletta, missä kerroin on binomikerroin. Binomikerroin siis kertoo kuinka monella tavalla voimme muodostaa alkioisen joukon :n alkion joukosta, kun valintajärjestyksellä ei ole väliä.
kappaleesta kombinaatioita saadaan kaikki k-variaatiot, kun alkiot järjestetään. Eri järjestyksiä jokaisella kombinaatiolla on kappaletta, joten
Joukon 2-variaatiot ovat ja ja sen 2-kombinaatiot ovat ja Huomaa, että esimerkiksi eikä järjestyksellä ole väliä. Sen sijaan variaatiot eli järjestetyt jonot ja eivät ole samat.
Binomikerroin
on binomikerroin (lue "n yli k") ja se määritellään seuraavasti Erityisesti
Binomikertoimia hyödynnetään myös binomikaavassa ja binomisarjassa.
Esimerkiksi neljän alkion joukosta voidaan valita kahden alkion joukot ja eli 6 kahden alkion joukkoa. Sama tulos saadaan laskemalla binomikerroin
Tarkastellaan ideaalista paramagneettia, jonka :n dipolin kvanttimekaanisista spineistä kukin suunta voi olla hetkellisesti joko ylös tai alas. Ideaalisen paramagneetin energian pysyessä vakiona systeemin entropia, joka kuvaa sen järjestäytyneisyyttä, on missä on makrotilan statistinen paino eli sitä vastaavien mikrotilojen lukumäärä. Kukin makrotila, jossa dipolia osoittaa ylöspäin ja dipolia alaspäin, on mahdollista toteuttaa eri tavalla. Kaiken kaikkiaan mahdollisten mikrotilojen lukumäärä voidaan laskea binomikaavaa käyttäen, jolloin niiden lukumääräksi saadaan kappaletta.
Entropia on minimissään, kun makrotilaa vastaavia mikrotiloja on mahdollisimman vähän. Näin käy, kun kaikki dipolit osoittavat joko ylös tai alas. Tällöin ei siis ole mahdollista vaihtaa yhdenkään dipolin suuntaa ilman, että alas tai ylös osoittavien dipolien määrä muutuisi. Vastaavasti entropia on suurimmillaan, kun Tällöin on olemassa eniten eri mikrotiloja eli dipolien järjestyksiä, joilla sama määrä dipoleja osoittaa ylös ja alas.
Stirlingin approksimaatio
Kertoman approksimointiin käytetään Stirlingin approksimaatiota. Stirlingin approksimaatiota voidaan käyttää sovelluksissa approksimoimaan kertoman logaritmia.
missä Approksimoimalla yllä olevaa summaa integraalilla saadaan Valitsemalla ja osittaisintegroimalla saadaan Kun niin joten saadaan
Frenkelin kidevirheessä yksi atomi on siirtynyt pois hilapisteestään.
Selvitetään Frenkelin kidevirheiden tiheys lämpötilassa
Kiinteässä kiteessä on atomia ja välipaikkaa (verrannollinen atomien määrään) johon atomi voi siirtyä. Merkitään kidevirheideen määrää :llä. Lasketaan kuinka monella tavalla kidevirhettä voi tapahtua eli niiden statistinen paino Oletetaan, että yksittäiset kidevirheet eivät vaikuta toisiinsa.
atomin joukosta voidaan valita siirtyvää atomia tavalla. Puolestaan siirtynyttä atomia voidaan sijoittaa välisijapaikkaan tavalla.
Koska oletettiin, että kidevirheet eivät vaikuta toisiinsa, niin kidevirhettä voi tapahtua tavalla. Lasketaan seuraavaksi kiteen entropia Tähän tarvitaan Stirlingin approksimaatiota. Logaritmin laskusääntojen nojalla saadaan Käyttämällä Stirlingin approksimaatiota saadaan
Kiteen sisäenergia riippuu kidevirheiden määrästä: Lämpötilan käänteisluku saadaan entropian osittaisderivaatasta sisäenergian suhteen. Koska niin ja jolloin saadaan Siten Frenkelin kidevirheiden tiheys lämpötilassa on likimain
Todennäköisyys
Mikäli joukko-opin peruskäsitteet, kuten esimerkiksi yhdiste, leikkaus ja joukkojen erotus, eivät ole ennalta tuttuja, voit tutustua niihin täällä.
Todennäköisyyslaskenta mittaa jonkin toistettavan kokeen tapahtumien yleisyyttä. Todennäköisyydellä halutaan siis mallintaa satunnaisilmiöitä. Todennäköisyyslaskenta voidaan jakaa diskreetteihin ja jatkuviin tapauksiin. Esimerkki diskreetistä todennäköisyydestä on todennäköisyyden laskeminen korttipelissä tai lantin heitossa, jossa voimme määrittää kaikki mahdolliset tapahtumat. Jatkuva todennäköisyys sopii taas paremmin kuvaamaan laboratoriossa tutkittavia ilmiöitä, kuten hiukkasen sijaintia rajatulla alueella.
Kaikkien alkeistapausten joukkoa kutsutaan perusjoukoksi . Perusjoukko on epätyhjä. Alkeistapausien muodostamat joukot ovat mahdollisia tapahtumia.
voi tarkoittaa esimerkiksi kaikkien mahdollisten mittaustulosten joukkoa mitattaessa kappaleen nopeutta ja on yksi mittaustulos nopeudelle, jonka saamme mitattua. Olkoon tapahtuma "Nopeus on km/h". Tällöin mittaustulokset kuuluvat joukkoon jos niiden nopeus on km/h.
Todennäköisyyttä kuvataan todennäköisyysmitalla eli todennäköisyysfunktiolla , joka kertoo tutkittavan tapahtuman todennäköisyyden toteutua.
Jos todennäköisyysfunktio antaa tuloksen nolla, ei kyseinen tapahtuma ole mahdollinen. Tuloksella yksi tapahtuma tapahtuu varmasti.
Perusteluissa tarvitaan todennäköisyysmitan määritelmää. Olkoot epätyhjä joukko. Tällöin on todennäköisyysmitta, jos
- ja
- kaikille joukon -algebran muodostaville osajoukoille joille kun pätee
- sillä se on todennäköisyysmitan määritelmän mukainen perusominaisuus. Lisäksi todennäköisyysfunktio on tällöin oikein normitettu.
Tämä ominaisuus pohjautuu todennäköisyysmitan määritelmään, jonka mukaan joukkojen joille pätee kun yhdisteen todennäköisyysmitta on Yhtälöön päädytään valitsemalla ja se toteutuu ainoastaan, kun
(Yhtälö ei toteudu muilla reaaliluvuilla kuin )
Tämä on varsin luonnollinen todennäköisyyden ominaisuus, sillä tyhjässä joukossa ei ole yhtään alkiota.
Jos niin sillä, jos tapahtumilla ei ole yhteisiä alkioita, niin voimme summata niiden todennäköisyydet yhteen.
Tämäkin ominaisuus pohjautuu todennäköisyysmitan määritelmään, jonka mukaan joukkojen joille kun yhdisteen todennäköisyysmitta on Haluttu tulos saadaan valitsemalla ja kun
- Koska niin kohdan 3. nojalla pätee Toisaalta joten saadaan Nyt
- koska, kun ja niin kohdan 4. nojalla
- Kun niin kuvan mukaisesti joten kohdan 3. nojalla
Kohdan 3. nojalla koska voidaan alla olevan kuvan mukaisesti esittää muodossa missä eli ja ovat erilliset joukot.
Nyt siis
- Kuvan perusteella ja joten kohdan 3. perusteella Kun tämä yhdistetään kohdan 7. tulokseen, saadaan
Latex failed This is XeTeX, Version 3.141592653-2.6-0.999995 (TeX Live 2023/Debian) (preloaded format=xelatex) restricted \write18 enabled. **entering extended mode LaTeX2e <2023-11-01> patch level 1 L3 programming layer <2024-01-22> * * * *(/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/standalone/standalone.cls Document Class: standalone 2022/10/10 v1.3b Class to compile TeX sub-files stan dalone (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/tools/shellesc.sty) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/iftex/ifluatex.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/iftex/iftex.sty)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/xkeyval/xkeyval.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/xkeyval/xkeyval.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/xkeyval/xkvutils.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/xkeyval/keyval.tex)))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/standalone/standalone.cfg) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/base/article.cls Document Class: article 2023/05/17 v1.4n Standard LaTeX document class (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/base/size10.clo))) *(/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/amsmath/amsmath.sty For additional information on amsmath, use the `?' option. (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/amsmath/amstext.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/amsmath/amsgen.sty)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/amsmath/amsbsy.sty) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/amsmath/amsopn.sty)) *(/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/amsfonts/amsfonts.sty) *(/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/amsfonts/amssymb.sty) *(/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/frontendlayer/tikz.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/basiclayer/pgf.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/utilities/pgfrcs.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/utilities/pgfutil-common.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/utilities/pgfutil-latex.def) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/utilities/pgfrcs.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/pgf.revision.tex))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/basiclayer/pgfcore.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/graphics/graphicx.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/graphics/graphics.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/graphics/trig.sty) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/graphics-cfg/graphics.cfg) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/graphics-def/dvisvgm.def))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/systemlayer/pgfsys.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/systemlayer/pgfsys.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/utilities/pgfkeys.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/utilities/pgfkeyslibraryfiltered .code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/systemlayer/pgf.cfg) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/systemlayer/pgfsys-dvisvgm.def (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/systemlayer/pgfsys-common-svg.de f))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/systemlayer/pgfsyssoftpath.code. tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/systemlayer/pgfsysprotocol.code. tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/xcolor/xcolor.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/graphics-cfg/color.cfg) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/graphics/mathcolor.ltx)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcore.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmath.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathutil.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathparser.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.basic.code .tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.trigonomet ric.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.random.cod e.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.comparison .code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.base.code. tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.round.code .tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.misc.code. tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfunctions.integerari thmetics.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathcalc.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmathfloat.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfint.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorepoints.code.te x) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorepathconstruct. code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorepathusage.code .tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorescopes.code.te x) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcoregraphicstate.c ode.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcoretransformation s.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorequick.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcoreobjects.code.t ex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorepathprocessing .code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorearrows.code.te x) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcoreshade.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcoreimage.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcoreexternal.code. tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorelayers.code.te x) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcoretransparency.c ode.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorepatterns.code. tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/basiclayer/pgfcorerdf.code.tex)) ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/modules/pgfmoduleshapes.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/modules/pgfmoduleplot.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/compatibility/pgfcomp-version-0-65 .sty) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/compatibility/pgfcomp-version-1-18 .sty)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/utilities/pgffor.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/utilities/pgfkeys.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/utilities/pgfkeys.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgf/math/pgfmath.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/math/pgfmath.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/utilities/pgffor.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/tikz.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/pgflibraryplothandlers .code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/modules/pgfmodulematrix.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibrarytopaths.code.tex))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/pgfplots/pgfplots.sty (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplots.revision.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplots.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplotscore.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/sys/pgfplotssysgeneric.code .tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/libs/pgfplotslibrary.code.t ex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/oldpgfcompatib/pgfplotsoldp gfsupp_loader.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/pgflibraryfpu.code.tex ) Package pgfplots: loading complementary utilities for your pgf version... (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/oldpgfcompatib/pgfplotsoldp gfsupp_pgfutil-common-lists.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/util/pgfplotsutil.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/liststructure/pgfplotslists tructure.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/liststructure/pgfplotslists tructureext.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/liststructure/pgfplotsarray .code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/liststructure/pgfplotsmatri x.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/numtable/pgfplotstableshare d.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/liststructure/pgfplotsdeque .code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/util/pgfplotsbinary.code.te x (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/util/pgfplotsbinary.data.co de.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/util/pgfplotsutil.verb.code .tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/libs/pgflibrarypgfplots.sur fshading.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/util/pgfplotscolormap.code. tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/util/pgfplotscolor.code.tex )) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplotsstackedplots.code.t ex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplotsplothandlers.code.t ex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplotsmeshplothandler.cod e.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplotsmeshplotimage.code. tex))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplots.scaling.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplotscoordprocessing.cod e.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplots.errorbars.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplots.markers.code.tex ) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplotsticks.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfplots.paths.code.tex) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibrarydecorations.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/modules/pgfmoduledecorations.cod e.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibrarydecorations.pathmorphing.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/decorations/pgflibrary decorations.pathmorphing.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibrarydecorations.pathreplacing.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/decorations/pgflibrary decorations.pathreplacing.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/libs/tikzlibrarypgfplots.co ntourlua.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryplotmarks.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/pgflibraryplotmarks.co de.tex))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/libs/tikzlibrarypgfplots.fi llbetween.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfcontrib/tikzlibraryfillb etween.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryintersections.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/pgflibraryintersection s.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfcontrib/tikzlibrarydecor ations.softclip.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/pgfcontrib/pgflibraryfillbe tween.code.tex))) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgfplots/libs/tikzlibrarypgfplots.de corations.softclip.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryshapes.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryshapes.geometric.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/shapes/pgflibraryshape s.geometric.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryshapes.misc.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/shapes/pgflibraryshape s.misc.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryshapes.symbols.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/shapes/pgflibraryshape s.symbols.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryshapes.arrows.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/shapes/pgflibraryshape s.arrows.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryshapes.callouts.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/shapes/pgflibraryshape s.callouts.code.tex)) (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/frontendlayer/tikz/libraries/tik zlibraryshapes.multipart.code.tex (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/generic/pgf/libraries/shapes/pgflibraryshape s.multipart.code.tex))) *No file 9a8f62ba25f6c8e1f61e5227c3dc8e8fdda00fe1.aux. (/usr/share/texlive/texmf-dist/tex/latex/base/ts1cmr.fd) Package pgfplots Warning: running in backwards compatibility mode (unsuitable t ick labels; missing features). Consider writing \pgfplotsset{compat=1.18} into your preamble. on input line 0. * *(Please type a command or say `\end') * *(Please type a command or say `\end') * * *(Please type a command or say `\end') * * *Missing character: There is no ; ("3B) in font nullfont! *(Please type a command or say `\end') * * * *(Please type a command or say `\end') * ! Package pgfkeys Error: I do not know the key '/pgfplots/line width', to which you passed '0', and I am going to ignore it. Perhaps you misspelled it. See the pgfkeys package documentation for explanation. Type H <return> for immediate help. ... <*> \end{axis} No pages of output. Transcript written on 9a8f62ba25f6c8e1f61e5227c3dc8e8fdda00fe1.log. Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories Fontconfig error: No writable cache directories
Klassinen todennäköisyys
Klassinen todennäköisyys kertoo meille todennäköisyyden tapahtumalle, kun meillä on äärellinen määrä tapahtumia, jotka tapahtuvat yhtä todennäköisesti. Tapahtumalle suotuisien alkeistapausten määrä jaetaan kaikkien tapausten määrällä : Tilastollisessa todennäköisyydessä alkeistapauksien lukumäärä on sen sijaan ääretön ja missä on tapauksien lukumäärä ja on tapahtuman esiintymiskertojen lukumäärä :n tapauksen joukossa.
Kuinka todennäköisesti tavallista noppaa heitettäessä saadaan ainakin kolmonen tai suurempi luku?
Nopassa on kuusi silmälukua, joten sen alkeistapausten joukko on Sopivien alkeistapauksien joukko on joten todennäköisyys saada suurempi silmäluku on missä on joukon mahtavuus eli alkioiden lukumäärä.
Ehdollinen todennäköisyys
Ehdollisen todennäköisyyden avulla voimme tarkastella miten toisen tapahtuman esiintyminen kokeessa voi vaikuttaa tutkimamme tapahtuman todennäköisyyteen.
Tapahtuman A todennäköisyys ehdolla, että B tapahtuu on: missä
Tästä myös saadaan johdettua kertolaskusääntö, joka on hyödyllinen tulos myöhemmin esiteltävää Bayesin kaavaa ajatellen: Tämä sääntö yleistää todennäköisyyksien kertolaskun tilanteisiin, jossa tapahtumien riippumattomuutta ei voi olettaa.
Oheisessa taulukossa näkyy erään työselostuksen läpäisymääriä.
Mikä on todennäköisyys, että ei pääse läpi jos selostuksen pituus on yli kuusi sivua?
Olkoon ja
Tällöin:
Olkoon ja Lasketaan ja :
ja
(Huomaa, että )
Tapahtumien riippumattomuus
Jos tapahtumille ja pätee niin silloin tapahtumat ovat riippumattomia (merk. ). Riippumattomuus usein helpottaa laskujen tekemistä esimerkiksi oppilaslaboratoriossa. Jos esimerkiksi mitataan kahden vastuksen resistanssi samalla yleismittarilla ja haluamme selvittää kokonaisresistanssin virhettä, emme voi olettaa tulosten olevan riippumattomia toisistaan.
Huomaa, että jos tapahtumat ja ovat riippumattomia, niin tällöin ehdollisen todennäköisyyden kaava supistuu muotoon ¨
Jos niin ja korreloivat positiivisesti. Vastaavasti erotuksen ollessa negatiivista määritellään negatiivinen korrelaatio. Tässä on tärkeää huomata, että korrelaatiosta ei seuraa kausaalisuutta. Tämä siis tarkoittaa, että emme tästä voi olettaa :n olevan syy tapahtumalle
Teemme kolme mittausta laboratoriossa. Olkoon ja
Ovatko tapahtumat ja riippumattomia? Merkitään onnistunutta mittausta kirjaimella ja epäonnistunutta kirjaimella Tällöin mahdollisia alkeistapauksia tapahtumalle ovat ja tapahtumalla
Eri vaihtoehtoja on yhteensä kahdeksan. Tällöin ja joten
Määritelmän mukaan tapahtumat ja ovat siis riippumattomia.
Kokonaistodennäköisyys ja Bayesin kaava
Jos joukot muodostavat joukon osituksen, niin tällöin mikä tahansa tapahtuma voidaan esittää osituksen tapahtumien avulla ja Tätä sanotaan kokonaistodennäköisyyden kaavaksi.
voidaan kirjoittaa muodossa Koska joukot ovat erillisiä, myös joukot ovat erillisiä, on siis löydetty joukolle ositus, joten todennäköisyysfunktion ominaisuuksien nojalla
(Huom. Viimeisessä välivaiheessa sovelletaan kertolaskusääntöä.)
Tapahtumat muodostavat joukon osituksen, kun ne kattavat kaikki mahdolliset alkeistapaukset, mitä kuuluu koko joukkoon ja ovat erillisiä. Esimerkiksi nopanheitossa tapahtumat "tulee kuusi", "tulee viisi" ja "tulee korkeintaan neljä" muodostavat osituksen, koska ne ovat erillisiä eli ei ole olemassa alkeistapausta, joka olisi suotuisa useammalle osituksen muodostavalle tapahtumalle, ja ne kattavat kaikki mahdolliset tapahtumat nopanheitossa.
Kokonaistodennäköisyyden kaavasta ja kertolaskusäännöstä voimme suoraan johtaa Bayesin kaavan (engl. Bayes' rule):
Henkilö valitsee kolmesta automerkistä, joista merkin A hän valitsee 20% todennäköisyydellä, merkin B 30% todennäköisyydellä ja merkin C 50% todennäköisyydellä. Jos hän valitsee merkin A hän valitsee punaisen auton 40% todennäköisyydellä, jos hän valitsee merkin B hän valitsee punaisen auton 60% todennäköisyydellä ja merkin C valitessa hän ottaa punaisen auton 70% todennäköisyydellä.
Kuinka todennäköisesti henkilö valitsee punaisen auton?
Olkoon tapahtuma Tällöin siis henkilö valitsee punaisen auton 61% todennäköisyydellä.
Laboratorioon tilataan yleismittareita kahdelta valmistajilta 1 ja 2. Valmistajalta 1 virheellisiä yleismittareita tulee 2% ja valmistajalta 2 tulee 3,5%. Valmistajalta 1 tilataan 70% laboratorion yleismittareista ja 30% valmistajalta 2. Jos satunnainen mittari osoittautuu virheelliseksi, millä todennäköisyydellä se on valmistajalta 2?
Olkoon ja
Eli todennäköisyys, että viallinen mittari on valmistajalta 2, on 42,9%.
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.