Moniulotteinen integrointi
Moniulotteisen integroinnin keskeisiä aiheita ovat
- Kaksois- ja kolmoisintegraalit
- Käyräintegraalit
- Pintaintegraalit
- Tärkeät tulokset: gradienttilause, Greenin lause, divergenssilause ja Stokesin lause.
Tällä sivulla käydään läpi yleisimpiä laskusääntöjä sekä kaksois- ja kolmoisintegraalien laskemista. Käyrä- ja pintaintegraalien laskeminen sekä niitä koskevat tärkeät tulokset käsitellään omalla sivullaan.
Integraaleja voidaan käsitellä vastaavalla tavalla myös useammassa ulottuvuudessa, mutta tässä rajoitutaan kahden ja kolmen muuttujan tapauksiin.
Esimerkit, joissa on käytetty napa-, sylinteri- tai pallokoordinaatteja on merkattu kuvakkein.
Napa: Sylinteri: Pallo:
Taso- ja tilavuusintegraalit
Käsitteistä lyhyesti
Tasoalue on tason kaksiulotteinen osajoukko, jolla on jokin pinta-ala. Kappale on avaruuden kolmiulotteinen osajoukko, jolla on jokin tilavuus.
Tasoalueen yli integroitaessa käytetään merkintää joka tarkoittaa hyvin pientä pinta-ala-alkiota. Vastaavasti kappaleen yli integroitaessa kirjoitetaan joka tarkoittaa hyvin pientä tilavuusalkiota.
Hyödyllisiä laskusääntöjä
Määritelmä | Selitys |
---|---|
Tason differentiaali. | |
Tasoalueen pinta-ala. | |
Tasoalueen massa tai varaus, kun on tiheysfunktio. | |
Tasoalueen massakeskipisteen koordinaatti. | |
Funktion kuvaajan ja tasoalueen väliin jäävä tilavuus (kunhan ). | |
Tilavuuden differentiaali. | |
Kappaleen tilavuus. | |
Kappaleen massa tai varaus, kun on tiheysfunktio. | |
Tason differentiaali napakoordinaateissa. | |
Tilavuuden differentiaali sylinterikoordinaateissa. | |
Tilavuuden differentiaali pallokoordinaateissa. |
Johdetaan [napakoordinaattien]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#napajasylinteri differentiaalin muunnoskaava Jacobin matriisin avulla:
Napakoordinaattien muunnoskaavat ovat (vrt. yksikköympyrä) Näistä saatavan Jacobin matriisin determinantti antaa koordinaatistojen differentiaalien suhteen, jota kutsutaan Jakobiaaniksi Tällöin
Kaavaa havainnollistaa kuva pienestä kiekon palasesta.
Kun kulma on pieni, on palanen lähes suorakaide, jonka leveys on ja korkeus
Kolmiulotteinen vastine napakoordinaateille on [pallokoordinaatit]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#pallokoordinaatit. Näille muunnoskaavat ovat
Differentiaalit voidaan muuttaa toisikseen laskemalla Jacobin matriisin determinantti: Tulos on hankalan näköinen, mutta sievenee: Tällöin
Integraalin ominaisuuksia
Ominaisuus | Selitys tai nimi |
---|---|
kunhan | Integrointijärjestyksen vaihtaminen. Fubinin lause. |
Alueen paloittelu. ja on oltava erilliset. | |
Jos joukossa niin | Arvioiminen yläpuolelta. Monotonisuus. |
Kolmioepäyhtälö. | |
Derivoinnin ja integroinnin järjestyksen vaihtaminen. Leibnizin sääntö. |
Vastaavat tulokset pätevät myös kolmoisintegraaleille.
Moniulotteinen integraali
Moniulotteiset integraalit lasketaan käytännössä niin kutsuttuina iteroituina integraaleina, joissa käsitellään vain yhtä muuttujaa kerrallaan. Tätä voidaan pitää osittaisderivoinnin käänteisoperaationa. Integroitava alue täytyy esittää sopivalla tavalla. Monimutkaisempia tilanteita käsitellään hiukan alempana.
Esimerkiksi suorakaiteen voi esittää tasossa joukkona, jossa ja Tällöin funktion integraalin yli alueen voi kirjoittaa seuraavasti Tässä voidaan mieltää pieneksi tasoalkioksi ja differentiaalit ja puolestaan pieniksi pituusalkoiksi.
Tarkastellaan tapausta, jossa metallilevyn massatiheyttä kuvaa funktio Tiheys siis muuttuu lineaarisesti levyn sivujen suuntaisesti. Miten tiheys muuttuu lävistäjän suuntaisesti? (VastausNeliöllisesti.)
Levyn massa saadaan tiheyden avulla summaamalla pienten pinta-ala-alkioiden massat . Levyn massa on siis integraali
Tarkastellaan ensin funktion yksiulotteisia integraaleja. Integroimalla funktio pelkästään muuttujan suhteen saadaan
Integroimalla saatu uusi funktio kuvaa levyn pituusmassatiheyttä suunnassa. Levyn massa saadaan integroimalla tämä funktio muuttujan suhteen: Sulkeet jätetään tavallisesti merkitsemättä; integraalien laskujärjestys on aina sisältä ulospäin. Samaan tulokseen päädyttäisiin tässä myös integroimalla ensin muuttujan suhteen, jolloin saadaan
Integroimalla tämä muuttujan suhteen saadaan levyn massaksi
Kaksiulotteisen integraalin visualisoimiseksi yleensä merkitään jolloin funktion kuvaaja voidaan piirtää kolmiulotteiseen koordinaatistoon. Integraalin arvo vastaa pinnan alle jäävän alueen tilavuutta suorakulmiossa .
Integrointirajojen määrittäminen
Käsitellään integroimisrajojen määrittämistä yleisimmissä tilaintessa ensin parin esimerkin avulla.
Rajoitutaan tarkastelemaan aluetta, jossa
Laskuna tämä on seuraavanlainen:
Mutta miksi?
Ensiksi on valittava integrointijärjestys. Tällä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta, mutta hyvä valinta voi helpottaa laskemista. Valitaan ensimmäiseksi integroitavaksi tämä on siis sisempi integraali. Integrointirajat ensimmäiselle integraalille suhteen täytyy esittää toisen muuttujan avulla.
Pienimmillään on Kuvassa näkyvällä paraabelin osalla on . Tällöin on välillä . Nämä ovat rajat sisemmälle integraalille
Seuraavaksi selvitetään uloimman integraalin rajat, eli mitkä ovat viimeisen muuttujan pienin ja suurin arvo kyseisellä alueella.
Muuttuja on välillä . Ulompi integraali on siis
Tämän alueen pinta-alan saisi myös laskettua tuttuun tapaan kuvaajan alle jäävänä pinta-alana peilaamalla kuva suoran suhteen. Tällöin muodostuisi integraali funktiolle kun on välillä
Integrointirajojen etsimisen voi aloittaa myös uloimmasta integraalista, kuten myöhemmissä esimerkeissä tehdään.
Pisteet rajaavat kolmion muotoisen levyn jonka tiheys on vakio Levyn massa on Jaetaan integrointi kahteen alueeseen: jossa ja ja jossa ja Tällöin Tiheys on vakio, joten se voidaan ottaa ulos integraaleista. Sijoitetaan alueiden rajat ja differentiaali Sisemmistä integraaleista saadaan tuloksena ylärajat, koska molemmissa on integroitavana ja alarajana Uloimmat integraalit ovat Samaan tulokseen pääsee myös laskemalla kolmion pinta-alan geometrisesti.
Etsitään seuraavaksi kolmion massakeskipiste. Mkp:n koordinaatti on Sisemmissä integraaleissa integroidaan n suhteen vakioita. Saadaan ja ulommista integraaleista Toinen koordinaatti saadaan samoin: Nyt sisemmät integroitavat eivät olekaan vakioita, vaan Neliölliset termit avaamalla tästä saadaan ja sijoittamalla Massaksi saatiin joten massakeskipiste on Koska annoimme kolmiolle vakiotiheyden, massakeskipisteen saisi myös keskijanojen leikkauspisteellä.
Moniulotteisessa integraalissa sisempien eli laskemisjärjestyksessä ensimmäisten integraalien rajat saadaan "ratkaisemalla" ne toisten muuttujien suhteen. Esimerkiksi integraalissa muuttujan integrointirajat annetaan muuttujan suhteen.
Tarkemmin sanottuna joukko pitää esittää esimerkiksi -yksinkertaisena eli muodossa Muuttujan rajat ovat siis muuttujan funktioita.
Kuvassa näkyy integrointialueen eli joukon rajat. Kuva ei kuitenkaan kerro mitään integroitavasta funktiosta
Tällöin funktion integraali joukon yli on Kun integroidaan suorakulmion yli, funktiot ja ovat vakioita.
Vastaavasti yksinkertaisessa alueessa esitetään muuttujan rajat muuttujan funktioina. Tällöin integrointijärjestys on vaihdettava.
Rajojen määrittämisessä auttaa kuvan piirtäminen, joidenkin joukon pisteiden laskeminen sekä sopivan koordinaatiston valinta. Esimerkiksi ympyrän kaaren rajaamat alueet kannattaa yleensä esittää napakoordinaateissa Alueen muodosta riippuen integraali voidaan myös joutua laskemaan useamman integraalin summana.
Esimerkkejä
Etsitään joukolle esitystapa -yksinkertaisena:
Muuttujan arvo on välillä joten tästä saadaan ensimmäinen epäyhtälö.
Muuttujan arvo on välillä mutta tämä ei riitä joukon määrittämiseen. Pisteet ja määrittävät suoran ja kuvasta voi nähdä, että kaikki muuttujan arvot ovat tämän suoran vasemmalla puolella. Siis voimme rajoittaa muuttujan ylhäältä päin funktiolla
Saatu joukko on Integroinnin kannalta ei ole merkitystä onko rajoissa yhtäsuuruutta vai pelkkä
Tason ja koordinaattiakselien leikkauspisteet ja ovat tetraedrin neljä kulmaa.
Asetetaan aluksi välille
Asettamalla tason yhtälössä saadaan rajoitettua ylhäältä päin funktiolla Ratkaisemalla tästä saadaan yläraja, jolloin
Viimeisenä rajoitetaan tason yhtälöstä ratkaisemalla välille
Funktion integraali tetraedrin yli on siis
Jotkin integrointijärjestykset voivat tehdä integraalin laskemisesta vaikeampaa, kuten tässä tilanteessa. Laskusta tulee huomattavasti yksinkertaisempi, kun etsimme uuden esitysmuodon integrointijoukolle ja vaihdamme järjestyksen.
Integrointijoukko on alue, jossa ja Voimme esittää tämän toisella tavalla rajoittamalla ensin muuttuja välille jolloin
Integrointijärjestystä vaihtamalla saadaan
Esimerkkejä eri koordinaatistoissa
Useissa sovelluksissa koordinaatiston vaihtaminen helpottaa laskemista. Integraalilaskennassa on oltava tarkkana differentiaalien muuntamisessa (ks. laskusäännöt-taulukko ja muunnoskaavojen johtaminen sen alla).
Tähän on kerätty muutamia esimerkkejä integroinnista napa-, sylinteri- ja pallokoordinaatistoissa. Muista, että kuvien piirtäminen auttaa hahmottamaan tilannetta!
Levyn massa saadaan integraalista Jos tiheys on vakio, se voidaan ottaa ulos integraalista. Integrointi ympyrän muotoisen tasoalueen yli on helpointa [napakoordinaateissa]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#napajasylinteri Tällöin integroitava alue voidaan esittää säteen ja kulman avulla helposti, kun levyn keskipiste asetetaan origoon: ja
Nyt integraalin arvo on (huomaa )
eli tiheys kertaa pinta-ala. Jos tiheys ei ole vakio, täytyy tiheysfunktio kirjoitaa napakoordinaateissa Tällöin pitää osata laskea myös tiheysfunktion integraali.
-säteinen ympyrä on joukko Tätä esitysmuotoa ei kuitenkaan voi käyttää integroinnissa, joten etsitään vaihtoehtoisia esitysmuotoa muuttujan suhteen: Joukko vastaa samaa -säteistä ympyrää ja on lisäksi -yksinkertainen. Näiden rajojen avulla voimme integroida funktiota joukon yli: Alueen voi esittää myös [napakoordinaateissa]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#napajasylinteri, jolloin ja saamme hyvin yksinkertaiset integrointirajat ja Näillä integraaliksi saadaan
Lasku on helpoin suorittaa pallokoordinaateissa: Integrointirajat ovat ja Tekijä on usein fysiikassa vastaan tuleva käsite, ykkösen integraali täyden avaruuskulman yli.
Kappaleen hitausmomentti voidaan laskea integraalilla missä on tiheys pisteessä ja on neliöity etäisyys pyörimisakselista.
Lasketaan hitausmomentti pallolle, jonka säde on ja tiheys vakio Pyörimisakseli kulkee pallon keskipisteen läpi.
Laskuun kannattaa käyttää [sylinterikoordinaatistoa]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#napajasylinteri jolloin saamme pisteen etäisyyden pyörimisakselista suoraan ensimmäisestä koordinaatista: Pallon integrointirajat ovat ja Lisäksi sylinterikoordinaateissa Pallon massa on joten -massaisen -säteisen tasa-aineisen pallon hitausmomentti keskiakselin ympäri on
Määritetään integrointirajat joukolle, joka saadaan kun pallosta poistetaan sylinterin pisteet. Tehtävä kannattaa selvästi tehdä joko [sylinteri- tai pallokoordinaateissa]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot. Vaihtamalla sylinterikoordinaatteihin saadaan joukko kirjoitettua muotoon Epäyhtälöstä saadaan Edelleen saadaan rajoitettua välille eli
Otetaan seuraavaksi säteinen pallo ja säteinen sylinteri (). Tällöin pallo, josta on poistettu sylinterin pisteet, on joukko Ratkaistaan muuttujan rajat: Integrointiin soveltuva esitystapa on
Sovelluksia
Sähkökentän laskeminen
Piirretään aluksi kuva. Valitaan koordinaatisto siten, että levy on tasossa. Tällöin symmetria-akseli on akselin suuntainen.
Superpositio
Varauksen muodostaman sähkökentän suuruus etäisyydellä on
Olkoon levyn pintavaraustiheys vakio, eli Varaus voidaan ilmaista pintavaraustiheyden avulla: jaetaan levy pieniksi pinta-alkioiksi jolloin varausalkio
Sähkökenttä saadaan varausalkioista superpositioperiaatteen nojalla summaamalla. Jatkuvalla varausjakaumalla tämä voidaan laskea integraalina, tässä tapauksessa yli levyn
Symmetria
Kentän laskeminen helpottuu huomattavasti, kun käytetään hyväksi tilanteen symmetriaa. Mikään ei muutu, jos levyä kierretään akselin ympäri. Tällöin:
- Kentällä on vain suuntainen komponentti.
- Valittiinpa mikä tahansa piste levyltä, löytyy yhtä kaukaa akselin vastakkaiselta puolelta piste, jolla on samansuuruinen varaus. Tällöin kentän ja suuntaiset komponentit häviävät.
- Integraali voidaan laskea helpommin [napakoordinaateissa]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#napajasylinteri
- Huom: Napakoordinaateissa pinta-alkio on
Kun kulma on pieni, on palanen lähes suorakaide, jonka leveys on ja korkeus
Etäisyys joltain levyn pisteeltä akselille on nyt Pythagoraan lauseen mukaan
Varausalkion muodostaman sähkökentän komponentti saadaan akselin ja kentän suunnan välisen kulman kosinista.
Kentän komponentti on siis
Integraalissa tuntematon on enää integrointialue Valitussa koordinaatistossa tämä on yksinkertainen: säteinen, pyöreä levy on alue
Integrointi
Levyn muodostama sähkökenttä on akselilla Tästä nähdään heti, että integroitava funktio ei riipu kulmasta (tämän vuoksi integroidaan napakoordinaateissa.) Sisemmän integraalin tulos on sama funktio kerrottuna ylärajalla
Tehdään tähän integraaliin muuttujanvaihto. Merkitään Tällöin ja edelleen Saadaan Siirretään vakiot ulos integraalista ja lasketaan Sähkökentän suuruus akselilla on Kun sähkökenttä on symmetrian nojalla Kentän suunta riippuu levyn varauksen merkistä: positiivinen varaus () aiheuttaa kentän poispäin levystä, eli
Aaltofunktion normitus
Aaltofunktiolla on yhteys todennäköisyyteen löytää hiukkanen jostain alueesta. Tarkemmin, todennäköisyys löytää hiukkanen alueesta on hiukkasen aaltofunktion normin neliön integraali alueen yli, eli Todennäköisyys löytää hiukkanen edes jostain täytyy olla eli Tätä kutsutaan aaltofunktion normitukseksi. Normittamattomalla aaltofunktiolla integraali kaikkien pisteiden yli ei välttämättä ole jolloin pitää etsiä aaltofunktiolle sopiva normitusvakio .
Laatikkopotentiaali
Kaksiulotteisessa laatikkopotentiaalissa jatkuvuusehdot toteuttava aaltofunktio on sinimuotoinen: missä on normitusvakio, ja ovat kokonaislukuja ja ja ovat laatikon mitat ja suunnissa. Näin aaltofunktio on nollaa laatikon reunoilla.
Aaltofunktion normitus tarkoittaa vakion asettamista siten, että
Laatikkopotentiaalissa tiedetään, että aaltofunktio on nolla kaikkialla, paitsi laatikon sisällä. Siis integroinnin rajat voidaan vaihtaa laatikon rajoiksi.
Asettamalla laatikon yksi nurkkaa origoon saadaan integraaliksi Tekijä on vakio muuttujan suhteen, joten se voidaan siirtää seuraavaan integraaliin. on vakio myös muuttujan suhteen, joten se voidaan ottaa ulos molemmista integraaleista. Saadaan Integraali ratkeaa pyörittämällä trigonometrian kaavoja, joilla saadaan Tämän integraali on
Sijoittamalla sinifunktioihin sisemmän integraalin vakio ja rajat ja sinitermit ovat nollia kun on kokonaisluku.. Saadaan
Myös muuttujan integraalista saadaan samoin
Integroimisvakion määrittää nyt yhtälö eli Jos laatikon sivut ovat yhtä pitkät, on
Vetyatomi
Lasketaan normitusvakio vetyatomin ominaistilaa kuvaavalle funktiolle
Tehtävä on helpointa ratkaista [pallokoordinaatistossa]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#pallokoordinaatit Aaltofunktio on normitettu, joten missä integroidaan koko avaruuden yli. Pallokoordinaateissa tämä tarkoittaa, että ja
Integroitaessa muuttujan suhteen, on vakio ja voidaan ottaa ulos omaan integraaliinsa. Kolmoisintegraali voidaan siis kirjoittaa kolmen integraalin tulona Ensimmäisessä integroidaan ykköstä, joten integraali on yläraja Toinen integraali on helppo
Sijoitetaan viimeiseen integraaliin aaltofunktion normin neliö Vakio voidaan ottaa ulos, jolloin integraali on
Tämä epäoleellinen integraaliIntegroimisväli ei ole rajoitettu. voidaan ratkaista osittaisintegroimalla. Yleisemmälle integraalille saadaan osittaisintegroinnin kaavalla iteratiivinen kaava Sijoittamalla tähän ja rajat ja saadaan Ylärajalla eksponenttitekijä missä menee nopeasti nollaan. Sijoituksesta saadaan Käytetään samaa kaavaa uudestaan, mutta nyt Sijoittamalla vakio saadaan Kertomalla kolmen integraalin tulokset keskenään saadaan eli
Tässä on alussa theetan ja fiin rajat väärin päin (“matemaatikkotyyliin”): koordinaatistosivulla annetuilla määritelmillä theeta on välillä [0, pii] ja fii välillä [0, 2*pii[. Virhe toistuu kohdissa “Pallokoordinaateissa tämä tarkoittaa, että…” sekä sitä seuraavassa kolmen integraalin tulossa. Siitä eteenpäin rajat ovatkin taas oikein päin.
—Korjattu, kiitos!
—Ominaisfunktio on normitettu, kun sen itseisarvon neliön integraali yli koko avaruuden on eli [pallokoordinaateissa]https://tim.jyu.fi/view/kurssit/matematiikka/matikkapakki/koordinaatistot#pallokoordinaatit Tehdään viimeiseen integraaliin muuttujanvaihto tällöin ja Saadaan Nyt integraali on gammafunktio kun . Kokonaisluvuilla gammafunktion arvo on kertoma Saadaan siis Nyt voimme viedä laskun loppuun ja ratkaista normitusvakion
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.