The page has been modified since the last reload. Refresh now?

There are {{ pendingUpdatesCount() }} pending paragraph updates.

 

{"rd": "138251", "rl": "no", "rp": "7ni8lleGGx1D"}

Parannusehdotuksia TIMiin

1 Parannusehdotusten kirjoitusohjeita

 • jos haluat seurata sivulle tulevia muutoksia, klikkaile kaikki punaiset pois oikeasta reunasta ja/tai käy Manage-sivulla ruksimassa mistä muutoksista haluat sähköpostia.

 • TIMin käyttöohjeet (löytyy myös editorin Help-välilehdeltä)
 • älä kirjoita liian pitkiä tekstejä. Lisää useampi kappaleita tai jaa kirjoitettaessa #- merkillä useammaksi kappalleeksi.
 • älä ole agressiivinen, ole hyvä asiakas! Älä koskaan kysy että "Miksi ei...".
 • tänne sivulle vain suoranaisesti TIMiin liittyviä ehdotuksia, kurssin materiaaleihin ja niiden sisältöön liittyvät ehdotukset kunkin kurssien sivuille

2 TIM - API

TIMistä avoin esim. JSONiin(JavaScript Object Notation) pohjautuva REST API, jonka avulla voisi ainakin hakea blokkeja tekstiä, kirjautua ja merkata osia luetuksi. Tämän rajapinnan avulla TIMistä voisi kehittää mobiilisovelluksen, jonka avulla materiaaleja voisi lukea ja merkata luetuksi vaikka bussissa tai junassa kätevästi kännykällä tai vaikka tabletilla lukien.

Miksi tarvitaan eri palveluja, miksi samoja tiomintoja ei voi tehdä suoraan TIMiin. Periaattessa siitä voitaisiin tehdä off-line toimiva jossa lukumerkinnät siirtyvät palvelimeen sitten kun verkko on näkyvissä.

06 Apr 16 (edited 06 Apr 16)

Rajapinta mahdollistaisi omia implementaatioita: esim. voisi ladata TIM:in monisteesta vain sen osan, mitä tarvitaan sillä hetkellä. Kaikkea ei tarvitse aina implementoida TIMiin, vaan TIM voisi olla alusta(platform) erilaisille toteutuksille. Käyttäjällä olisi valta.

06 Apr 16

VL: dokusta voi jo ladata pienemmän osan, mutta sitä ei käytetä vielä missään hyväksi.

06 Apr 16

VL: Järkevin mieleen tuleva API olisi sellainen, että Eclipsestä ja VisualStudiosta voisi suoraan palauttaa tehtäviä.

06 Apr 16

Suoraan IDE:stä palauttamiseen liittyen: Helsingin yliopisto käyttää semmoista kuin Test My Code, jossa serveri pyörii tiluksilla ja NetBeansin plugini hoitaa homman asiakaspäässä. Toimii hyvin, itse olen tuon niiden MOOC-kurssin käynyt. Siitä voisi saada jotain ideaa.

06 Apr 16

VL: Tuon Hesan systeemi on tiedossa ja sen käyttöä tutkitaan jos yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa lähtee käyntiin.

08 Apr 16

vesal: TIMissä on jo rajapinta pyytää dokumentistä pienempi osa. Mutta en heti näe hyötyä lähteä kehittämään appia mobiiliin tms joka osaisi saman asian kuin selain osaa. TIM-dokumentin näyttäminen ei ole pelkästään HTML:än näyttämistä, vaan tehtävissä ja muissa on paljon JavaScriptiä, jonka joutuisi implementoimaan omaan sovellukseen. Käytännössä tämän "junassa lukemis" -vaatimuksen saa parhaiten tehtyä niin, että asemalla lataa koko dokumentin (tässä on yksi syy miksi dokumentit ovat kokonaisia). Sitten TIMiin pitäisi lisätä local storagen käyttöä niin, että lukumerkinnät yms jäävät sinne, kunnes verkkoyhteys on taas käytössä ja sitten ne välitetään palvelimelle. Itse olen nimenomaan pitänyt koko ajan yhtenä TIMin tärkeimpänä käyttövälineenä tabletteja, mutta niin että sitä käytetään selaimen kautta koska näin tarvitsee ylläpitää vain yhtä koodia.

Rajapintaa voisi jatkossa laajentaa myös niin, että TIMin vastauskonetta voisi käyttää myös. Vastauskoneen tehokkaaseen käyttöön mobiilissa löytyisi varmasti jokin mobiililaitteille tarkoitettu kirjasto, joka mahdollistaisi highlighttaamisen monille eri ohjelmointikielelle(mutta ainakin ohj1 C# ja ohj2 Java) ja tehokkaan muokkauksen suoraan sovelluksessa.

vesal: Tässäkin on mahdollista kehittää sitä selaimessa vastaamista paremmaksi. Tarvitaan vaan niitä tekijöitä ja fiksumpaa uhrata työaika kaikkien hyödyksi kuin yhden mobiiliappiksen tekemiseen.

APIn myötä luentojen aikana sovellus voisi helpottaa ihmisten vastausaktiivisuutta kyselyihin ja mahdollistaisi luentoseinän sovelluksessa.

vesal: Mulle ei ihan vielä valjennut miten API vaikuttaa tähän verrattuna siihen että itse sovellusta kehitetään?

Rajapinta olisi tervetullut askel avoimempaan ja käytettävämpään suuntaan sekä laajennettavuuteen.

Etuja

 • avoimuus
 • laajennettavuus
 • helppous käyttäjälle

Vaikeuksia

 • API:n käytännön toteutus TIMissä, lieneekö vaikea/työläs toteuttaa?

vesal: APIin käyttäjäkunta olisi niin pieni, että sen tekeminen kuuluisi yhteisölle joka sitä haluaa käyttää. TIM on avointa lähdekoodia ja kuka tahansa voi tehdä itselleen TIM-kehitysympäristön ja kehittää ominaisuuksia. Vielä ei ole sovittua tapaa miten "ulkopuolisten" muutokset otetaan TIMiin käyttöön, mutta sitä voidaan miettiä heti kun jollakin on testattua koodia sisällytettäväksi. Jokaisella TIM-ominaisuudella on oltava joku "omistaja". Sellaisia ominaisuuksia ei ole tehty, joita joku aktiivikäyttäjistä ei olisi tarvinnut ja ollut mukana kehityksessä. API olisi tällä hetkellä sellainen, jolle ei ole omistajaa.

 • ks: TIM-kehitys - jäsentämättömiä dokuja TIM-kehityksestä. Jo noiden jäsentämisellä voisi osallistua :-)

3 Muita ehdotuksia

Noteissa on vaihtoehdot Show note to: Everyone ja Just me. Mielestäni olisi aiheellista, jos olisi myös vaihtoehto Teacher (only), eli että note näkyisi vain opettajalle. Joissakin noteissa voi olla parempi niin, että ne näkyvät vain opettajalle. Myös kehitysehdotuksia olisi demoja tehdessä nopea ja kätevä ilmoittaa tätä kautta kun jaksaa/muistaa asiasta mainita ja ei tarvitsisi mennä erikseen eri foorumille lisäämään - tällaistenkaan ilmoitusten ei tarvitse välttämättä näkyä kaikille.

VL: MUistaakseni tällainen olikin joskus suunnitteilla, mutta jäänyt muiden kiireiden takia tekemättä. Tosin itse tykkään avoimesta keskustelusta enemmän :-) Jos jollekin jotakin vastaa, on sama ongelma todennäköisesti muillakin. Mutta ei se optiona haittaisi.

31 Mar 17 (edited 31 Mar 17)

TIM on ehkä liian interaktiivinen minun makuuni, on hieman häiritsevää että joka asiaa voi klikata ja aivan sama minne hiiren vie joku palkki pomppaa. En muista että mitä kaikkia yksityiskohtia tähän liittyy, mutta saitte ehkä kiinni ajatuksesta. Sellanen edit mode jonka vois laittaa päälle riittäis.

En tiedä onko tarkoituksenmukainen tämä TIMin tyyli, että se on vähän vasemmalla puolella ruutua ja vain tietyn levyinen, mutta se voisi olla kätevää, jos teksti tai ainakin tekstilaatikot voisi venyä koko ruudun levyisiksi.

vesal: On tuo aika tarkkaan harkittu. Vasemmalle jää tila tarpeeksi leveillä näytöillä sisällysluettelolle. Sitten liian pitkät rivit hidastavat lukemista kun silmä joutuu liikkumaan enemmän ja on vaikea pysyä rivillä.
Tekstilaatikoidenkaan ei pitäisi olla juuri 80 merkkiä leveämpiä. Valitettavsti omissakin koodeissa joskus rivit tuppaavat leviämään.

Jokainen voi säätää tuota mieleisellään tavalla sieltä rattaan Customize TIM alta ja kokeilla mikä näyttää hyvältä. Nykyselaimet tarjovat hyvän mahdollisuuden CSS:än viritteluyyn ja kun sopiva combo löytyy, sen voi tallentaa tuonne Customize TIM alle. Parhaat voidaan laittaa kaikkien valittavaksi.

^Opettajalle näkyvissä kommenteissa on ainakin se hyvä puoli, ettei vahingossa tule paljastaneeksi muille, miten jokin asia tehdään (niinkuin itse sanoit, valmiita vastauksia kopioimalla ei hirveästi opi) jos haluaa kysyä jotain spesifimpää seikkaa

02 Apr 17

Parannusehdotukset ovat aika pieniä, en tiedä ovatko bugeja vai ominaisuuksia (vai johtuvatko omasta selaimestani), mutta olen huomannut että tekstin kopioiminen tim:istä esim. demosivulta itselle tekstieditoriin muistiin jää joskus vajaaksi, kun vasemmassa reunassa olevia rivien ensimmäisiä kirjaimia ei aina saa valintaan mukaan hiirellä valittuna, se sininen sivupalkki (mistä aukeaa kommenttivalikko jne.) tulee tielle. Lisäksi joskus kun Vesa on laittanut omia kommentteja oikean laidan note-kenttään, niin kommentissa olevaa linkkiä ei voi myöskään valita hiirellä tai klikata suoraan (tulee virhe "you cannot edit this note" pelkästä tekstin maalauksesta ja joutuu kirjoittamaan kyseisen linkin käsin osoitekenttään). Lisäksi välillä tuntui, että nuo tekstin oikealla puolella näkyvät oranssit/keltaiset "kirjanmerkit" eivät tahtoneet päivittyä tai ainakin vaati useamman F5 painalluksen. Mutta pikkujuttuja nämä on, muutaman kerran kurssin aikana tuli kukin noista tilanteista vastaan.

vesal: Noista "ei voi kopioida" olisi kiva saada demonstraatio. Onko ongelmana tietty selain/tyyliasetus/näytön koko tms. Mielestäni mun kokeiluissa kaiken voi kopioida.

Tuo Notessa oleva linkki on näköjään oikeasti ongelma. Mun kokeiluissa tosin kävi niin, kun linkkiä klikkaa, se joka rupeaa muokkaamaan notea tai sanoo ettei voi muokata, mutta joka tapauksessa siirtyy linkin sivulle. Toimii kuitenkin ei-toivotulla tavalla ja pitäisi korjata.

Ehkä isoin ongelma mikä tuli oli pari kertaa viikon demosivulla (en muista enää mikä demokerta) missä oli jotakin linkkejä tekstissä (viittauksia demosivun ulkopuolisiin asioihin, taisi olla kuitenkin toiseen tim:in sivuun vievä linkki) jota seuraamalla tämä linkattu sivu aukesi samaan välilehteen kuin missä demosivu oli, eli siirtyi pois demosivulta ja hävitti sitä myötä kaikki tallentamattomat tiedot tekstikentissä, sivun asetukset (highlightit melkein 10 eri kentässä jne.). Se oli melkoisen ikävä yllätys, vaikka tietysti pitäisi olla varovainen ja avata kaikki linkit varalta eksplisiittisesti uuteen välilehteen jos on jotain tärkeää auki sillä hetkellä.

Itse olen taas tottunut siihen, että linkkiä klikatessa sivu aukeaa samaan välilehteen, ellei erikseen ole itse avannut eri välilehteen. Timissä on välillä jopa häirinnyt se, että demoja klikatessa (jos on jollain demosivulla, ja sieltä yläpalkista klikkaa muuta demoa) aukeaa aina vain lisää uusia välilehtiä. Minusta olisi luonnotonta odottaa, että kaikki aukeaa automaattisesti uuteen välilehteen. Sinänsä kyllä olisi hyvä, että Tim osaisi tallentaa keskeneräisiä juttuja ennen sivulta pois siirtymistä.

VL: aukeaako oikeasti jostakin uusi välilehtiä? Tietääkseni ei pitäisi! Korkeintaan sieltä videoindex-sivulta voi aueta niiden linkeistä.

Esim. Kun on demo3 sivulla ja klikkaa yläpalkista (demo) 4 -linkkiä, aukeaa se uuteen välilehteen. Tai jos jokin muu demovälilehti on auki, saattaa demon numeroa klikatessa aueta aiempaan välilehteen, mutta ei siihen jossa klikkaa linkkiä. Näin ainakin demo 3:n kohdalla.

VL: demo 3:n osalta uuden välilehden ongelma on korjattu

02 Apr 17 (edited 08 Apr 17)

vesal: tää on ongelma, mihin pitää keksiä joku ratkaisu, eli ei pääse pois tehtävästä ennenkuin sen on tallentanut.

Jos olisi mahdollista, niin sellainen tehtävien tekemisiin liittyvä auttamispalvelu voisi olla hyvä. Eli jos tekee tehtäviä suoraan Timiin, ja ajon aikana tulee virhe, niin Tim voisi antaa jonkun vinkin miten virhe on korjattavisssa. Eli tavallaan Timi auttaisi ohjelmoijaa vähän niin kuin joku Eclipse... Nämä "apulaput" voisivat olla joko VELPS:in kaltaisia, muutamaa yleisintä virhettä koskevia erikseeen tehtävään asennettuja apukeinoja tai sitten editorin itse tunnistaisi kohdat koodista, joissa virhe tapahtuu ja antaisi näihin paikkoihin tarkaisuehdotuksia Eclipsen tapaan.

vesal: Toki voisi :-) Mutta nyt pitää miettiä mitä on mahdollista realistisesti tehdä. Eclipse on reilun 20 vuoden työn tulos isommalla porukalla. TIMiä tekee käytännössä yksi henkilö ja minä joskus vähän. Jos tällaisen systeemin rakennat, saadaan siitä kyllä erinomainen kandi- ja gradutyön aihe. Sitten edelleen toivoisin että tämän tason kurssissa TIM eiole enää ykköspaikka TEHDÄ tehtäviä, ainoastaan palauttaa niitä. Oikeat työkalut on tehty oikeisiin ongelmiin ja debuggeria on aivan välttämötön apu näissä. Olenkin alkanut epäilemään että TIM on yksi syy huonompaan kurssimenestykseen, kun ei ole enää valmiuksia tehdä tehtäviä oikeassa ympäristössä ja lopulta käytetään enemmän aikaa vähempiin tehtäviin :-(

Juu tottakai realismi on syytä pitää mukana ja tässähän oli tarkoitus heittää mitä vain mieleen tulevia parannusehdotuksia. Ja uskoisin että tuo Eclipsen-välttely huomiosi pitää paikkaansa! Onneksi on ainakin harkkatyö jossa täytyy sitten ainakin hallita kehitysym päristö ja debuggaus.

Mielestäni voisi olla hyvä, jos jokainen opiskelija voisi katsella muiden opiskelijoiden vastauksia edellisistä demoista. Olisin tyyliin jokaisen tehtävän kohdalla vetovalikko, josta voisi valita kenen tehtävä näytetään. Tietenkään näitä ei pääsisi muokkaamaan. Tämä voisi myös ehkä vaikuttaa tehtyjen demojen "laatuun". Näin pystyisi paremmin tarkastelemaan eri tehtäviä ja saisi vähän toisenlaista perspektiiviä niihin. Olisi myös kätevämpää jos tehtävissä, jossa ohjelma kysyy käyttäjältä, voisi komennot kirjottaa ajon aikana.

Kokeile mennä menneen demon esim. demo11 sivulle. Vasemmasta yläkulmasta löytyy "Answers"-nappi josta pääset tarkastelemaan muiden opiskelijoiden vastauksia kyseisestä demosta.

06 Apr 16

vesal: Tuo ominaisuus on ollut demoista kolme (???) asti. Answers-linkki ylhäällä.
Mutta tuo ajonaikainen kirjoittaminen vaatisi melkoisia arkkitehtuurisia muutoksia. Nyt yksi ajo on tarkoitus tehdä nopeasti yhdessä kontissa. Interkatiivinen vaatisi että konttien elinaika olisi tuntematon.

Edelliseen liittyen, olisiko sellaisella systeemillä jotain käyttöarvoa, että opiskelijat voisivat halutessaan antaa palautetta (rakentavaa sellaista) toisten demoista? Näistä voisi vaikka kerätä lukumäärän (kuinka monta tehtävää ko. henkilö on arvioinut yhdellä demokerralla) ja antaa sen perusteella bonuspisteen. Monilla kursseilla (esim ohj2) noita demoja käsitellään vain yleisesti tai muutaman satunnaisen opiskelijan vastauksia, ja itse ottaisin ainakin mielelläni palautetta omista tehtävistäni kokeneemmilta koodareilta. (Ja miksen bonuspisteitäkin neuvoista jos osaan jotain) Tässä tietty riskinä trollaamiset ym. turhat huutelut...

Tähän on siis tarkoitus tulla että answer-tilassa voi velpata toisten vastauksia.

08 Apr 17

Parissa demossa kävi niin, että olin tehnyt demon oikein ja saanut siitä pisteen mutta myöhemmin vielä kokeillut jotain ja pisteet hävisivät sen myötä. Olisi hyvä että pisteet rekisteröityvät, vaikka sen jälkeen tekisi vielä muutoksia tai kokeilisi vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Pistemäärät voisivat tallentua esimerkiksi vastauskohtaisesti, ja näistä suurin jäisi voimaan.

VL: entä silloin kun oikeast katsoo että itselle pitää antaa pienemmät pisteet. Koska joskus voi pisteitä saada ihan parin rivin kirjoittamisesta ja sitten huomaa ettei niitä ansaitsekkaan.

07 Apr 16 (edited 01 Apr 17)

vesal: Tässä on ongelma siinä, että mikä on se vastaus, jonka käyttäjä haluaa jättää voimaan. Sekään ei näyttäisi hyvältä, että viimeinen vastaus on 0-pisteen arvoinen, mutta sen päällä on 2 p. Erityisesti tämä hämäisi niitä, jotka katsovat toisten vastauksia. Tällä hetkellä käyttäjä on vastuussa siitä, että kokeilujen jälkeen hänellä on viimeisenä vastauksena se, minkä hän haluaa jättää vastauksena. Tehtävän päällä on se historia, josta voi valita ennen lopettamista itse sen eniten pisteitä tuottaneen version ja palauttaa vielä kerran sen.

Toki voisi olla vaihtoehto, jossa kysytään "kokeiluajoissa" että haluaako tallentaa tämän vastaukseksi vaiko ei. Tai edes painike, jolla voi itse hakea suurimman pistemäärän tuottavan vastauksen viimeiseksi vastaukseksi. Mutta pitää käyttäjälläkin olla joku vastuu.

Voisi olla joku toiminto, että tim automaattisesti laskee ja rekisteröi tehdyt demot sovittuna aikana. On kaikille reilumpaa ja selkeämpää, että on selkeä aikaraja, jonka jälkeen tehtäviä voi muuttaa menettämättä pisteitä tai saamatta ylimääräisiä.

vesal: Jossakin muodossa tällainen on varmaan joskus tulossa. Vaikeuttaa sitten sairastapausten yms. poikkeusten käsittelyä...

Mutta nyt tämä käytännössä toimiin niin, että vastaukset haetaan yhden kerran sovittuna kellonaikana ja sen jälkeen (ainakaan ma illan) tehdyt muutokset eivät vaikuta pisteisiin.

Kommenttien asettelu sivun laitaan niin, että kommentit ei mene päällekkäin. Nyt ne menee jos parContent divit on lyhyitä ja/tai kommentit pitkiä ja käyttäjät kommentoi alekkaisiin parContent diveihin. Voitaisiin korjata JavaScriptillä hakemalla <div class="notes"> korkeudet ja y-sijainnit ja yhdistämällä päällekkäin menevät divit.

#

Jos edellä mainitun <div class="notes"> tagin kirjoittaa ilman muotoiluja ja escapetettuja lainausmerkkejä, teksti pompsahtaa kommenttiosaan.

VL: Onko tämä ongelma, koska noinhan tyylien kuuluukin tehdä?

08 Apr 16 (edited 08 Apr 16)

Lähinnä pelottaa tuo että lähdekoodissa näkyy HTML-erikoismerkit semmoisinaan. Ongelma syntyy jos joku piilottaa sivulle esimerkiksi haitallista Flash koodia, jolla hyökkääjä voi lähettää käyttäjien leikepöytien sisällöt omalle palvelimelle.

09 Apr 16

VL: Eihän juuri enää mikään selain aja Flashiä. Ja kohtuullinen määrä vahingollista HTML-koodia sanitoidaan tuosta pois. Jos ei tarpeeksi, niin laitetaan että tietyn koodin lisääminen on vankemman käyttöoikeuden takana.

09 Apr 16

Ok, palaan asiaan jos keksin muita ilkeyksiä lokaalissa TIM ympäristössä :)

09 Apr 16

Menujen sulkeminen ESC pikanäppäimellä ja kommenttimenujen aukaisu oikeasta laidasta. Nyt sitä tulee vahingossa painettua turhan usein, kuten ESC näppäintäkin.

vesal: ESC voisi olla ihan järkevää. Tuota kommenttihommaa pitää miettiä kokonaisuutena. Nyt tuohon menuun on yhdistetty muokkaustoimet ja jos ei ole moukkausoikeuksia, siinä ei ole oikein muuta kuin se kommentointi. Voisi todellakin miettiä sitä että tuleeko Comment/note sieltä missä ne ovat ja tuo vasen reuna olisi vain muokkaajille.

Kun älypuhelimella selaa luentomonistetta tai demoja ja painaa koodien Aja-painiketta, tulee lähes aina vahingossa painaneeksi vasemman laidan kommenttimenua. Tämä on tullut todettua kahdella eri merkkisellä Android- puhelimella. Painiketta on puhelimella selattaessa painettava hyvin tarkkaan, ettei osu vasempaan laitaan. Aja-painike voisi siis olla hieman enemmän oikealla. Tämä ongelma koskee tosiaan vain mobiililaitteita.

"You cannot edit this note" ilmoitus toisten kommentteja painaessa on turha. Se pois, ei tarvitse antaa visuaalista palautetta käyttäjälle.

vesal: Totta, tuota kannattaa fiksata. Ehkä miettijä jopa omien kommenttien kohdalla että mitä tapahtuu kun niidenkin klikkaaminen avaa editorin vaikka haluaisi klikata linkkiä.

ML: Tuo ilmoitus on nyt poissa.

Suomen kielen tavutus tageihin class tunnisteella. Sen voisi toteuttaa JavaScriptillä. Rivien pituudet on mahdollista laskea JavaScriptillä piilotetussa containerissa ja Suomen kielen tavutus on mahdollista toteuttaa esim. Teppo Pihlajamäen kotisivuilta löytyvillä säännöillä.

vesal: Tämä ei ole ihan niin helppoa, koska voi olla myös koodia, linkkejä yms jota ei saa katkoa sekä englantia (toki osin tätä voisi hoitaa tyyleillä, mutta asettaa kirjoittajalle enemmän vaatimuksia). Lisäksi isolle dokulla mobiilit voivat tukehtua suoritettavaan JavaScriptin määrään ja erityisesti niissä tavutusta tarvittaisiin. Yksi mahdollisuus on omista TIMin asetuksistaan kytkeä reunan tasaus pois jolloin ei tule pitkiä sanavälejä.

Kansioiden kautta navigointi saisi jossain kohti (esim. ohj2 kansion valittaessa) lisätä sivun yläreunaan kaikki ne tiedot, mitä oletuksena kurssista on. Eli valitessa ohj2 sinne tulisi kaikki

Koti 2016 | Luennot | Ohjaukset | Harjoitustyö | Työkaluja | Moniste | Demot: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

kaltaiset rivit, eikä tarvitsisi valita jotain tiettyä, sillä ainakin itselle kyseisitä riveistä navigointi on paljon helpompaa kuin kansioiden kautta.

vesal: Miksi muuten edes navigoit hakemistojen kautta. Ei ne ole siihen tarkoitettu :-) Kurssin kotisivun löytää Korpista ja sen jälkeen hakemistoja ei tarvita.
Pitää silti miettiä joskus saisiko noita linkkejä hakemistolistaukseenkin.
Samoin kuin pitäisi saada jonkinlainen suosikkilista, mitä kukin saa itse ylläpitää.

Tällä hetkellä jos haluaa siirtää tehtävän esimerkiksi eclipseen pitää klikata "Näytä koko koodi" jonka jälkeen valitaan koko teksti ja copy. Olisi hiena jos olisi yksi nappi jolla voidaan kopioida koko koodi eikä sitä tarvitsisi manuaalisesti tehdä.

vesal: Tämä on totta, mutta selaimilla ei ole oikeutta päästä käyttäjän leikepöydälle. Ainoa mitä voisi tehdä olisi avata uusi tekstilaatikko tai sivu, jossa on kaikki peräkkäin ja siinä sitten pitäisi painaa Ctrl-A Ctrl-C. Ja sitten laatikko pitäisi (kai???) vielä itse sulkea.

Ikkunaa, johon koodi tai teksti kirjoitetaan olisi hyvä saada skaalattua myös leveyssuunnassa, sillä ainakin omasta mielestäni tekstikenttään kirjoittaminen ja sen lukeminen olisi selkeämpää, jos ikkunan saisi sovitettua oman näyttönsä mukaan sopivan leveäksi.

vesal: Pitäisikö sitä leventää vai kaventaa? Sehän on nyt tekstin levyinen ja kirjoitettaessa olisi hyvä pitäytyä siinä, että kirjoitus mahtuu tuohon leveyteen. Painamalla Ctrl, saaa menun, jossa setuksia voi muuttaa (toisin toistaiseksi erikseen joka muokkausavaukselle). Ja rivinvaihtoja PITÄÄ laittaa että muokattava teksti on luettavaa. HTML sitten omasta puolestaa jakaa tuon riveihin niinkuin parhaiten näkee.

Ja jos luopuu ACE-editorista ja painaa Editor-painiketta, niin vaihtuu tavalliseksi teksti-ikkunaksi, jossa voi leveyttä ja korkeutta säätää mielinmäärin (ja toimii selaimen oikolukuominaisuudet).

En tiedä oliko tämä mitenkään yleinen ongelma, mutta etenkin alkukurssista en itse millään meinannut löytää mallivastauksia demoihin. Olisiko mahdollisesti selkeämpää jos sivun yläreunassa olisi vielä nimetty linkki "vastaukset" "|Demot:"-kohdan perässä?

vesal: Taas sisältöasiaa, kurssin pääsivulla on linkki "Demot ja vastaukset". Nuo ylälinkit on syytä pitää lyhyinä, nytkin ne leviävät jo kahdelle riville iPadin näytöllä. Ja tuo Demot on ollut linkki, jota edes kerran kurssin aikana olisi ollut syytä painaa. Täytyy jatkossa korostaa että JOKAISESSA yläpalkin dokussa on käytävä kurssin alussa jotta tietää mitä sieltä löytyy.

Sivun perusmuotoiluun, kuten fontteihin, voisi kokeilla tehdä muutoksia luettavuuden parantamiseksi.

Tässä voisi ehkä hyödyntää A/B tyylistä testaamista: pyydetään sivulla kävijää esim. valitsemaan kahdesta versiosta parempi tai kehitetään joitakin mittareita (työlästä/hankalaa?). Opiskelijat tietysti voisivat tietysti hoitaa sekä muutosten tekemisen että testaamisen pisteiden toivossa..

Rattaan takaa Customize TIM -kohdasta voi jokainen kokeilla laittaa CSS:llä mitä tahansa fontteja itselleen. Ja jakaa niitä kavereilleen. Jos joku tietty fontti saavuttaa suurta suosiota (ja on kaikissa selaimissa käytettävissä), voidaan sellainen lisätä valmiiksi valinnaksi aika helposti.

Eli nyt sieltä voi valita Georgia-fontin tai kirjoittaa CSS:alueelle esim:

body {
  font-family: Georgia,Arial,sans-serif;
  font-size: 14px;
}

Nykyisen keskustelusivun tehokas käyttö vaatii asetusten muokkaamista. Perinteisen foorumin kaltainen sivu auttaisi hahmottamaan aiheita paremmin, kun kaikki teksti ei olisi näkyvillä samaan aikaan, vaan pelkät otsikot. Lisäksi jos järjestys olisi vaikka uusimman mukaan, niin näkisi aina heti keskustelun tai threadin, jossa on tuoreinta keskustelua.

vesal:

 • tässä sisällyluettelon (vasen yläkulma ja kirjan kuva) on se, jonka tarkoitus on näyttää noita "pelkkiä otsikoita".
 • tuoreet ksekustelut näkee sillä, että klikkaa punaiset pois jos on jo keskustelun lukenut. Siten uusista punaisista/keltaisista näkee mitä on muuttunut. Jos ei jaksa yksitellen kaikkia punaisia klillailla, niin jokaisen luvun lopussa on painiksen sen luvun merkkaamiseksi. Sitten jos Sekin on liian työlästä, on Manage-sivulla painike, jolla voi merkitä kaikki luetuksi yhdellä kertaa.
 • manage-sivulta voi valita itselleen postia halumistaan muutoksista. En oikein tiedä miten tämän voisi muuten tehdä? Eli tuo tavallaan vastaa keskuteluun liittymistä?

Tälle sivulle jonkinlainen kappaleessa kiinni oleva pistelaskuri, jota kaikki voisivat käyttää ja siis äänestää jotain ideaa. Näkisi, että kannattavatko muutkin jotain ideaa, eikä vain ehdottaja.

vesal:

 • Toistaiseksi voisi vaan lisätä kunkin ehdotuksen perään oman kappaleen jossa ilmaisee kannatuksensa. Tai laittaa Noten viereen.
 • tulee kurssi: "TIM järjstelmän kehitys ja ylläpito". Voisi ihan hyvin antaa jollekin opiskelijalle tehtäväksi "peukutuksen" tekemisen. Suuri ongelma on käyttöliittymä niin, ettei sekoita nykyistä liiallisella monimutkaisuudella.

Olisi kiva jos pöytätestejä ynnä muita pystyisi palauttamaan suoraan TIMiin siten, että ne myös tallentuisivat selvästi. Parina kertoina kun tällainen nappi on ollut, tiedosto ei tallentunut. Myös kuvien kanssa on ollut vähän säätöä ja aikaisemmalla (muulla) kurssilla kuvien skaalautuminenkin oli vähän tökeröä (kun tallennus kerrankin toimi...) Tarkennus: Kurssin alussa oleviin demopalautuksiin erillisenä tiedostona palautetut pöytätestit tallentuivat selkeästi, mutta tuo viimeisin (olikohan 9. demo?) ei näkynyt tänne päin lainkaan että tallentuiko se vai ei. Kuvien skaalautuminen taas oli ongelma yhdellä fysiikan kursseista, kun demot palautettiin TIMiin kuvina. Puhelimella otetut kuvat ovat yleensäkin valtavia, joten kun ne latasi TIMiin, ne räjähtivät samantien koko ruudun kokoisiksi. Siis joku vakioskaalaus olisi ollut todella kätevä.

vesal:

 • En ymmärrä ongelmaa? Tein tuonne kokeilusivun johon toivoisin esimerkkejä ja kommentteja siitä mikä ei toimi ja millä tavalla. Minusta kännyksätä laitettu kuva näkyy sivun levyisenä ja sekä PDF että xls-palautukset toimivat niin hyvin kuin voin kuvitella niiden toimivan. Ainoa ehkä korjattava asia olisi että sen aikaa kun kuva/dokumentti siirtyy, olisi tästä joku huomautus.

Tämä liittyy nyt enemmän ehkä TIM-sivujen sisältöön kuin TIMin toimivuuteen tai käytettävyyteen. Tai ehkä vähän molempiin. Olisi kiva, jos joltain sivulta löytyisi helposti koonti kaikista demotehtävistä. Itse tuli aika monta kertaa palattua vanhoihin tehtäviin etsiessä jelppiä ongelmaan, ja oli aika tympeää ja työlästä klikkailla kaikki demosivut auki ja selata läpi, kun ei muistanut, missä demossa mikäkin tehtävä oli ollut. Eli jonkinlainen koontisivu, jossa näkyisi kaikki demot ja niiden tehtävät.

vesal:

 • periaattessa TIMissä olisi n. tunnin homma tehdä sivu, joka liimaa kaikki demosivut yhteen. Ensin kullekin demosivulla määritelään alue ja sitten lainataan se alue tuohon isoon dokuun. Haluaako joku tehdä 1 demotehtävän palkkiolla (videotehtävänä)
 • mutta olethan huomannut sivun (demojen pääsivulta on tämä linkki) kaikkien demojen mallivastaukset?

En tiedä onko tästä puhuttu, mutta yläpalkissa navigointi on tehty hankalaksi. Tulin tänne sivulle demo 12:sta, mistä pääsen takaisin? Breadcrumbseista edelliseen ei mitään oikeuksia. Mistä pääsen kurssin etusivulle? Yksinkertaisin "edellinen" nappi puuttuu (toki tämän voi tehdä selaimella).

vesal:

 • tuo "muruspolku" on hakemiston muruspolku ja monessa tapauksessa ei niin tärkeä. En tiedä minkälainen se "oikea muruspolku" olisi, sillä siitä ketjusta tulee todella pitkä, koska usein päädytään samalla sivulle uudelleen. Ja jos on useita ikkunoita/välilehtiä auki, niin miten niiden välillä tuo reitti. Eli tähän tarvitaan ihan konkreettisia ehdotuksia miten tuo pitäisi olla/tehdä.
 • tässä on nyt osin samanlainen juttu kuin mentäessä tavalliselta sivulta toiselle. Esim Hesarin sivulta MTV3 sivuille. Sielläkään ei navigointi jatku sivurajojen yli. TIMin kehitysehdotukset on ihan oma kokonaisuutensa suhteessa jonkun kurssin sivuihin (joiden sisällä on toivottavasta oma navigaatio). Toki joku voi ajatella noita samana sivustona koska ovat samassa järjestelmässä ja samalla ulkoasulla?
 • tuo nykyinen "polku" on tosihyödyllinen sille joka tekee dokumentteja
 • siksi ainakin toistaiseksi on ajateltu että nimenomaan se selaimen Back-painike on se "tavallinen muruspolku".
 • lisäksi suosittelen vahvasti käyttämään TIMin bookmarkkeja (se klemmarin kuva), jonne ne itselle tärkeät paikat kannattaa bookmarkata.

Olisiko mahdollista toteuttaa NettiDemoWWW:n toiminta suoraan TIMissä? Että esim. vaiheiden arkistointi ja files.txt:n generointi onnistuisi TIMin kautta?

vesal: Pohdin tuota jo, mutta kyseessä on vain yhdellä kurssilla käytetty systeemi ja toistaiseksi ei ole kustannustehokasta lähteä riittävän toimivaa järjestelmää siirtämään toiseen koneeseen. 1) palautukset vaativat paljon levytilaa. 2) vaikka molemmat ovat Linux-koneita, tarvitaan koodiin silti muutoksia koska se on tehty PHP:lla ja shell skripteillä ja TIM on tehty Pythonilla ja ylläpidon kannalta ei kannata tuoda mukaan muun kielisiä järjestelmiä.

Tämä on vain oma huomio, mutta toivoisin timiin nappulaa "palaa takaisin ylös" joka seuraisi mukana kun scrollailee esim monistetta eteenpäin. Tämä helpottaisi kun käyttää tablettia, kännykkää tms.

Tällainen "Go to top" on nyt lisätty sisällysluettelon alkuun.

29 Mar 17

"Go to top" löydetty! Loistava lisäys, mukavoittaa sivuilla seikkailua huomattavasti. :)

30 Mar 17

vesal: Ihan relevantti ehdotus. Onko konkreettista ideaa miten sa mahtuu ja mihin kohti? Käykö sen "hampurilaismenun" takaa klikattavaksi että olisi mahdollisimman vähän ylimääräistä näkyvissä. Sitten miten sen alle, ettei tuo kasva liian isoksi.

Jes hienoa! Tällä hetkellä ainakin toimii hyvin kun testasin tabletilla, ei ole liikaa edessä eikä vaikeasti saavutettavissa kun kosketusnäytöllä käyttää! :-) Toinen vaihtoehto on aivan oikeassa alakulmassa sellainen nuoli ylöspäin nappi, mutta voi olla että sen kanssa voi tulla ongelmia jos on pieni näyttö kyseessä, esim kännykkä kun voi vahingossa painaa.

Annan myös äänen ehdotukselle joka sanoi että täytyisi olla jokin ilmoitus joka tulee kun oman demosivun sulkee joka kysyy, että tallennetaanko tehdyt muutokset. Tai sitten joka nappi joka tallentaisi kaikki demot samalla. Muutaman kerran tullut kadotettua jotain "kuningasideoita" kun on vahingossa sulkenut välilehden eikä ole muistanut tallentaa sitä laatikon demoa. :-)

Kannatan ehdotusta ilmoituksesta, joka kysyy, tallennetaanko muutokset ennen demosivun sulkemista. Sen sijaan automaattinen tallennus voisi tuottaa (pieniä) uusia ongelmia, jos ei halunnutkaan tallentaa.

vesal: Joo, tuo pitää jossakin vaiheessa korjata että sivulta ei ilman huomautusta pääse pois jos on tallentamattomia vastauksia. Tosin tuon tekemisessä täydelliseksi on lieviä haasteita :-)

Olisi mukava, jos demoissa sisällysluettelossa näkyisivät jotenkin ne tehtävät, jotka on jo tehnyt. En tiedä, olisiko järkevämpi, että jo ensimmäisistä pisteistä (vaikkei tulisikaan täydet) tulisi tämä merkintä, vai vasta sitten, kun on joko saanut täydet pisteet tai lisännyt itse pisteytyksen. Huomio voisi olla joko niin, että aluksi kaikki tehtävät näkyvät luettelossa boldattuna ja tehdyt muuttuvat tavalliseksi tai toisin päin. Olisi toki hienoa, jos tehtyjen perässä näkyisi vielä sulkeissa pisteet, esim. (2/2 p) tai (0.5/2 p).

vesal: Aalto-yliopistossa on myös TIM käytössä ja ne ovat muokanneet sinne jotakin tuonkaltaista. Ei tosin sislua, mutta sen paikalle listan tehtävistä, jotka pisteutetään ja niiden vieressä on tilanne. Pitää katsoa missä vaiheesa nämä kaksi koodikantaa ehditään yhdistä ja toimiiko tuo hyvin meillä sitten. Tuossa voisi hätävarana käyttää omia noteja niiden tehtävien kohdalla jotka on lukenut (punainen poistettu), mutta tekeminen on vielä aloittamatta tai kesken. Tai velppejä. Niiden kommentteihin voisi itselleen laittaa jos on jotakin miettinyt.

Alasvetovalikot olisivat mielestäni hankalampia käyttää kuin nuo nykyiset rivit. Nyt voi yhdellä klikkauksella siirtyä oikean demon tai HT-sivun kohdalle. Sitä tulee tehtyä kurssin aikana aika paljon, joten alasvetovalikoista tulisi monta lisäklikkausta.

vesal: Toisaalta tuon koko asian voi pitkälle hoitaa TIMin bookmarkeilla, joilla voi kustomoida itsellaan sellaisen "käyttöliittymän" kurssiin kuin haluaa. Esim voi tehdä "kansion" Ohj2 ja sen alle kohtuulisen tärkeitä sivuja. Sitten voi ylätasolle laittaa ihan tärkeimmät sivut. Nuo ovat siitä parempia kuin kurssin ylälinkit, että ne ovat aina saavutettavissa nopeasti menemättä sivun ylälaitaan ja näin menettämättä lukukohtaa. Bookmarkit ovat muuten tavallisia TIM-dokumenttejä ja niitä voi siis copy/pasteta kaverille jos saa hvyän kokoelman aikaiseksi :-)

Kirjanmerkit ovat kyllä hyvä idea tuohon(kin). Olen itse vähän hidas lämpenemään joten en ole vielä suuremmin käyttänyt kirjanmerkkejä. Pitäisi varmaan olla oma kurssinsa TIMin käyttöön. :)

vesal: Joo, menee siihen vähän aikaa sisäistää mikä noiden hyöty on ja miten niitä kannattaa käyttää, mutta on kyllä helpottanut paljon kun voi sinne jäsentää itselleen "Oman TIMin". Käyttöliittymä vaatisi viel hiomista ja siis konkretiisia parannusehdotuksia. Perusidea vaikuttaa kuitenkin ihan käyttökelpoiselta jo nyt. Pitäisikö niiden näyttää samalta kuin hakemisto. Silloin niitä ei mahdu montaa rinnakkain.

Mahdollisuus ottaa nuo oranssit kirjainmerkit (mikälie oikea nimitys) pois käytöstä tietyllä sivulla olisi mukavaa, kun ainakin minulla on joissain tilanteissa mobiilissa vaikea klikkailla linkkejä jos ne osuvat rivin oikeaan reunaan. Ärsyttävää tämä on silloin jos tekstikappale on lyhyt (1-2 riviä) niin on toisinaan hankala saada klikattua se pois tieltä, kun oranssi palkki vain hyppii eestaas ruudulla. Ongelma saattaa toki olla allekirjoittaneessakin tai vanhassa tabletissa.

vesal: Tuohon suosittelen managessa klikkaamaan ne kaikki merkityksi. Lisäksi suurimmassa osassa tapauksia myös se luvun loppuun tuleva poistomerkki auttaa. Ja muistakaa ettei tarvitse osua siihen kapeaa alueeseen, vaan n 2 cm kokoiseen alueeseen vasemmasta reunasta.

Onko mahdollista pystyä kopioimaan tekstiä niin kuin Visual Studiossa tai Excelissä, elikä siis sarakkeittain pystysuunnassa. Mielestäni olisi hyödyllinen

vesal: Tuo on mahdollista editorissa. Sekä ohjelmia muokatessa että itse TIM-tekstiä muokatessa. Ainakin kun vaihtaa siitä Editor-painkikkeesta ACE-editorin käyttöön. Mulloin tuo ei ole mahdollista koska selain määrää sen mitä maalaus tarkoittaa.

Näitä lukiessa tuli mieleen, että eikös tällaisella "keskustelusivulla" olisi hyvä tulla vaikka jokaisen postauksen väliin erotin, jotta kysymykset ja vastaukset olisi helpompi löytää. Erilaisia "sivupohjia" sisältäen erilaisia defaulttityylejä, esim keskustelusivu, leipätekstisivu, demosivu, hakemistosivu jne. Käyttäjän kantilta sisältöä on sitten helpompi tuottaa, kun ei tarvitse kokoajan keskittyä muotoiluiden tekemiseen itse.

Demoja tehdessä kaikki TIMissä ajetut koodit jäävät tehtävän kohdalle muistiin. Se on hyvä siinä mielessä, että mitään ajettua koodia ei menetetä. Tämä luo kuitenkin sen ongelman, että yhden tehtävän kohdalle voi itselläni ainakin jäädä yli sata eri versiota koodista ja viimeisin "oikein mennyt" koodi on jossain keskellä pinoa. Voisiko TIMiin lisätä mahdollisuuden poistaa ajettuja koodeja, joita ei enää tarvita? Mielestäni tämä helpottaisi työskentelyä siinä mielessä, että "turhat koodit" eivät veisi tilaa. Toki TIMissä on aikaleima kaikille ajetuille koodeille, joka voi helpottaa oikean koodin löytämistä, mutta se ei poista turhia koodeja.

Yleisestä ulkoasusta: Olisiko tätä TIM:in värimaailmaa mahdollista saada mitenkään rauhallisemmaksi tästä nykyisestä? Yksi tehosteväri ~5 eri värin sijaan, muilta osin eri "elementit" pitäisi erotella muotoiluiden kautta, ei väreillä. Tällä hetkellä kun TIMin oma custom .css ei toimi, tein itselleni Greasemonkey-skriptin joka poistelee kaikki mielestäni turhat elementit ja värittää sivun itselleni selkeämmäksi. Vertailua

Tuo vasemmalla oleva "hakemisto" tuntuu itsestäni aika turhalta, ja yläpalkin kansiorakenne tosi ikävältä käyttää. Mielummin tilalle enemmän osajakoja sivuille, ja sitten selainikkunan ylälaidassa mukana tuleva yksinkertainen dropdowneilla toimiva koko sivun levyinen navigation bar. Vaikka navbar onkin tosi 90-lukua webdesignissa, on se kuitenkin mielestäni intuitiivisempi kuin nykyinen systeemi.

VL: Sisöllysluettolonhan saa pois näkyvistä. Monelle se on erittäin hyödyllinen. Dokumentin "polun" näyttävä palkki on dokumentteja tekeville todella hyödyllinen, mutta ehkä dokumentteja lukevalla turha. Se muutettanaan valinnaiseksi jossakin vaiheessa.

08 Apr 17

Customize TIM -kohdan asetukset eivät ole toimineet ainakaan itselläni. Tai ainakaan valittu teema ei tallennu käyttöön. Käytössä Chrome. TIMiä tulee käytettyä öisinkin ja toivoisin vielä nörtimpää teemaa valikoimaan, eli mustaa/mustanharmaata taustaa. Esimerkiksi Darcula-tyylinen teema (googlesta löytyy). CSS-hommat ovat itselleni vielä melko vieraita, joten en ole niitä koittanut. En kyllä tiedä toimiko ne edes kun eivät nuo valmiit teematkaan toimi?

Toi Customize-osion toimimattomuus on kuulemma bugi. Varmaankin tulee kohtapuolin korjatuksi.

VL: korjattu

02 Apr 17 (edited 08 Apr 17)

Oikeanpuoleisissa oransseissa palkeissa on mielestäni liian iso klikkausalue, tulevat todella ärsyttävästi ja usein tekstin/koodipohjien päälle. Vasemmanpuoleiset palkit avautuvat tekstistä "poispäin" eli vasemmalle, mutta oikeanpuoleiset oranssit avautuvat tekstin sisään.

VL: aluehan on iso jotta siitä on helppoa klikata se pois.
Oikealla on pakko avata sisäänpäin jotta esim iPadillä ne tulevat kuvaan kun tekstin levys on ruudun leveys.

08 Apr 17 (edited 16 Jun 17)

Voisiko tuota oranssia kirjanmerkki-systeemiä toteuttaa jotenkin järkevämmin? Nyt ne ovat usein tiellä varsinkin demosivuilla, lyhyillä sivuilla ne ovat turhia ja enkä ole niitä itse viitsinyt jännetupentulehduksen pelossa alkaa klikkailemaan. Voisiko esimerkiksi tehdä mahdollisuuden poistaa ne kokonaan yhdellä klikkauksella yhdeltä kokonaiselta sivulta? Voisiko olla mahdollista toteuttaa kyseinen systeemi siten, että tuonne sisällysluetteloon voisi naksauttaa tähden tjms. sen hakemiston tai alakohtien perään, jonka on jo lukenut? Sehän voisi toimia myös varsinaisena kirjanmerkkisysteeminä, jos siihen lisäisi mahdollisuuden laittaa vaikka niitä tähtiä erivärisinä. Samoin ns. tärkeät kappaleet käyttäjä voisi merkata erivärisillä tähdillä.

Ne eivät ole kirjanmerkkejä, vaan merkkejä siitä mitä ei ole lukenut. Manage-sivulla voi poistaa kaikki merkinnät kerralla. Ja kommenttia antaessa voi merkata jonkin tärkeän takaisin luetuksi (eikä ole pakko kuitata kommenttia annetuksi). Lisäksi jokaisen "luvun" perässä on kuvake jolla sen luvun kaikki lohkat saa merkittyä luetuksi.

16 Jun 17 (edited 16 Jun 17)

4 Koodieditorin automaattinen täydennysominaisuus

Vaikka onkin suositeltavaa käyttää IDEä demojen tekemiseen, on joskus -- etenkin kurssin alkuvaiheessa -- näppärää ja nopeaa kirjoittaa lyhyet vastaukset suoraan TIMin editoria käyttäen. Highlight-moodissa on automaattinen täydennysominaisuus, joka kuitenkin tuntuu vertaavan kirjoitettavia merkkijonoja ihan kaikkeen tekstiin, mitä koodissa aiemmin esiintyy. Jos mahdollista, tätä olisi hyvä rajata esimerkiksi siten, että täydennys koskisi vain Javan sisäisiksi avainsanoiksi tai peruskirjastojen luokiksi ja metodeiksi tunnistettuja sanoja, tai edes siten, että kommenttiriveillä olevaa tekstiä ei oteta mukaan "arvailtavien" sanojen joukkoon. Tällaisenaan etenkin literaalien merkkijonojen ja lukuarvojen kirjoittaminen on työlästä, kun ESCiä saa olla yhtenään naputtamassa.

vesal: Tuo "ei oteta muuta" saattaisi olla mahdollista, mutta samalla menetetään mahdollisuus käyttää itse koodin tehtyjen aliohjelmien yms nimiä.

Jos joku haluaa yrittää ominaisuutta kehittää, niin ks: ACE-editor.

5 Lukumerkintöjen yleiskatsaus

Olisi hyvä nähdä lukemattomien ja muokattujen kappaleiden merkit pieninä punaisina ja keltaisina palkkeina ikkunan oikeassa laidassa siten, että koko dokumentin kaikki merkinnät olisivat aina näkyvissä yhden ikkunan sisällä -- siis samaan tapaan kuin esim. Eclipsen virheet, varoitukset ja TODOt.

Näiden avulla voisi esim. hypätä suoraan seuraavaan lukemattomaan tai muokattuun kappaleeseen. Myös kommenttien näkyminen vastaavasti (esim. sinisinä) voisi lisätä uusien kommenttien näkyvyyttä erityisesti niiden kappaleiden kohdalla, jotka on jo tullut luettua.

vesal: Tämän kaltaista on ollut itselläkin mielessä ja sitä on muutkin toivoneet, joten varmaan on joskus kehityslistalla.

Lukumerkintöjen tilannetta olisi joskus myös mukava seurata itse jostain, niin että näkisi mitkä sivut ovat vielä lukematta. Violeteiksi muuttuneet siniset linkit antavat tietenkin hieman osviittaa tästä, mutta joskus sivulla käy lukematta/sisäistämättä itse tekstiä, joten tämä ei ole kovin luotettava tapa seurata luettuja sivuja.

vesal: Oikein relevantti ehdotus, mutta sen toteuttaminen niin, että se ei hidastaisi merkittävästi TIMin käyttöä on varsin haastavaa. Silloin jokainen dokumentissa oleva linkki tulisi käydä läpi ja käydä selvittämässä onko tähän lukumerkintöjä. Tämä on "kallista".

Lukumerkinnät pomppivat joskus ärsyttävästi eteen, kun yrittää klikata linkkiä tai maalata tekstiä kappaleen oikeassa laidassa. Tämä on rasittavaa ja hämmentää joka kerta hetken.

vesal: tähän kaivataan apua miten tämän tekee visuaalisesti toimivaksi niin ettei toiminnot ole hukassa. Tavoitehan on että ne lukumerkinnät klikataan pois, jolloin ne eivät häiritse.

Lukumerkintöjä olisi muutenkin kiva voida tehdä ilman hiirtä jotta voi lukea ja selata merkintöjä tehden vain näppäimistöä käyttäen.

vesal: Näppäimistöselaamista ovat muutkin toivoneet ja Google Mailin näppäimiä toivottu. Pieni ongelma on sitten asian hämäävyys sen kanssa, että jos on editorissa, niin sama painike tekee kirjaimen ja jos fokus ei ole editorissa, tapahtuu jotakin muuta. Todennäköisesti näppäimistöselailu pitäisi aluksi olla optio, jonka voi valita päälle rattaankuvasta ja myöhemmin vielä ehkä itse valita mikä näppäin tekee mitäkin.

En ole varma, onko kyseistä ominaisuutta vielä TIMissä tehtävissä muualta kun sivun lähdekoodin kautta, mutta olisi kätevää, jos lukumerkinnät voisi laittaa kokonaan pois päältä, jos niille ei näe tarvetta.

vesal: Päivitys: Nyt voi Manage-kohdasta voi yhdellä klikkauksella käydä poistamassa kaikki lukumerkinnät.

vesal: Tämä olisi teknisesti helppoa, mutta en ole varma mitä sen toteuttamisesta seuraa. Nimittäin lukumerkinnät ovat yksi TIMin tärkeimpiä ominaisuuksia ja eroja muihin järjestelmiin. Niiden ansiosta todella voi huomata jos joku asia on käymättä läpi tai muuttunut edellisen kerran jälkeen. Pitäisi ennemmin miettiä tapoja miten ihmiset saadaan paremmin ymmärtämään niiden arvo. Esimerkiksi demotehtävissä on tapahtunut tekstuaalisia muutoksia julkaisemisen jälkeen. Ja jos ei käytä lukumerkintöjä, ei huomaa mitä on muuttunut tai mitä pitää lukea uudestaan. Toki lukumerkinnät voi piilottaa tämän dokun alalaidassa olevilla ohjeilla, mutta sitten pelaa itsensä ulos informaation saannista.

Dokumentin omistajalla on oikeus merkitä itselleen kaikki kappaleet luetuksi. Tätä voisi harkita muillekin, mutta taas vaarana on ominaisuuden liikakäyttö jolloin hyöty menetetään.

Tämä voi tehdä esim niin, että lisää omaan CSS:ää (rattaan takaa Customize TIM):

.readline, .areareadline, .readsection {
  width: 0em;
  height: 100%;
  border-right: 0px solid;
  border-color: #F60;
}

Näihin kappaleiden kirjoittamiseen voisi olla paremmat ohjeet, itse en ainakaan löydä tuolta mistään kappaleen lisäystä alapuolelle suoraan. Kopioimalla ja pasteamalla saa kyllä siirrettyä, mutta eikö olisi fiksumpaa saada se kerralla oikeaan paikkaan?

vesal: Se alapuolelle lisääminen otettiin tarkoituksella pois, koska esim jos kirjoitat normaalisti sulla on kursori ja lisäys tapahtuu AINA kursorin vasemmalle puolelle. Analogisesti kappale lisätään aina yläpuolelle.

Jos haluaa lisätä alapuolella, voi mennä pykälän alemmaksi.

Näin saatiin yksi painike pois menusta joka oli jo liian pitkä muutenkin.

Ainoa paikka missä tarvitsee lisätä alapuolelle on dokumentin loppu ja siellä lisäämiselle onkin oma painike :-)

Pastessa ollaan mietitty että pitäisikö sieltäkin selvyyden vuoksi jättää pois se alapuolelle laittaminen. Se voisi olla näkyvissä ehkä vain jos ollaan dokun viimeisessä kappaleessa.

Plussien takana oleviin kohtiin ilmestyy aina uudestaan punainen lukumerkintäpalkki, kun sivun päivittää.

vesal: Se on TIMin bugi että plussan sisältävän kpl lukutietoa ei saada palautettua. Asiaa tutkitaan kun ehditään... Update: Tämän pitäiis olla nyt korjattu.

Pitkien tekstikappaleiden kanssa olen välillä toivonut, että pelkän keltaisen palkin lisäksi voisin nähdä tarkemmin, mitä on muutettu. Lyhyen kappaleen lukaisee nopeasti kokonaan, mutta pitkän kanssa vierähtää tovi (lukeminen on minulle työlästä), kun yritän selvittää, mikä kappaleessa on muuttunut.

vesal: Tämä on TIMin tehtävälistalla. Jos on manageoikeudet tuon näkee. Samoin jos tilaa ne sähköpostimuutokset. Tavalliselle käyttäjälle ei vielä ole sitä käyttäliittymää tuon näyttämiseksi, tulossa joskus.

Poisklikattavat lukumerkinnät ovat mielestäni liian suuritöisiä käyttää, jotta niistä on hyötyä. En itse ainakaan jaksa jatkuvasti klikata näitä värejä pois kun käytän TIM:iä. Tämä johtaa siihen, että käyttäjänä turhaudun, kun nämä värielementit ovat esim. tekstieditorien tiellä. Tällä hetkellä väripalkit ovat ärsyttäviä, joka motivoi käyttäjää klikaamaan ne pois. Tämän sijasta ehdotan, että huomiovärit poistuisi automaattisesti skrollatessa sivua ja pysyisivät taustalla (eli ei klikattavana elementtinä).

Muutettu diffit: Minulla on sellainen käsitys, että Tim tallentaa sivustolle tehdyt muutokset (siis ainakin dokumentteihin tehdyt muutokset). Voisiko implementoida TIM:iin versiohallintamaisen diffien vertailuominaisuuden? Nykyään kun näkee keltaisen dokumentissa keltaista, niin ei ole selvää mitä esim kappaleessa on muutettu. Muutokset voisi myös näyttää koko dokumentin eliniän ajalta kuten federated wikissä.

VL: tämä on tarkoitus jossakin vaiheessa implementoida

08 Apr 17

TIMissä on tehty hienosti kehitystyötä punaisten palkkien klikki-kiirastulen vähentämiseksi. Se ohjelmointi 1:sen aikainen "klikkaa joka osio erikseen pois" -tyylinen ratkaisu oli silloin melko rasittava, joten tämä ollut hyvä parannus. Mielestäni tätä voisi ehkä vieläkin kehittää pidemmälle, koska tällä hetkellä esimerkiksi otsikot ovat aina omissa punaisissa tekstikentän kokoon liittyvissä osioissaan.

Itselleni tuleekin yleensä houkutus napasauttaa koko kappale luetuksi kerralla siirtyessäni siihen, koska punainen väri häiritsee välillä keskittymistä. Tästä toiminnasta nouseva haaste on taas se, että jos kyseessä on pidempi kappale, se saattaa joskus jäädä kesken. Saisiko TIM:iin tehtyä jonkun helpohkon "tähän jäin" -breakpoint tyyppisen ratkaisun?

Tuon "breakpointin" voi tällä hetkellä tehdä laittamalla siihen kohtaan kommentin, joka näkyy vain itselle. Toki sitten saa rullailla vähän aikaa alaspäin, jotta löytää sen.

vesal: Punaisen merkin voi palauttaa takaisin avaamalla Noten-editorin ja sieltä painike Mark as unread. Vähän se on piilossa, mutta parempaa paikkaa ei toistaiseksi ole ehdotettu.

Keskustelusta päätellen lukumerkinnät häiritsee tai ei ole kovin käytettäviä, mutta niitä ei kuitenkaan haluta ottaa pois. Olisiko mahdollista esimerkiksi saada jonkinnäköiset henkilökohtaiset asetukset niihin? Itse esimerkiksi pitkiä tekstiä lukiessa maalailen tekstiä alitajuisesti sen edetessä. Jos saisin esimerkiksi lukumerkinnät kussimonisteessa tekstin päälle suoraan, eikä niin että täytyy siirrellä hiirtä spesifiin kohtaan koko ajan, olisi tullut käytettyä. Se sopisi kylläkin vain minulle, mutta siksi juuri henk. koht. asetukset siihen. Ja yksi asetus esim. että ei olisi demoissa ollenkaan, mutta kurssimonisteessa kyllä.

vesal: En vieläkään täysin ymmärrä ongelmaa. Se punainenhan pitää klikata pois. Muuttaa sen "alitajuisen" käyttäytymisen niin, että klikkailee niitä punaisia pois. Sehän on 20% näytön alasta missä osuminen riittää. Esim iPadillä tms. mukavasti vasemman käden peukulla. Ja sitten jos ei tykkää tuosta, voi käydä ko dokun managessa klikkaamassa kerralla kaikki merkinnät pois tai sitten käyttää sitä lukujne lopussa olevaa symbolia, joka ottaa siitä luvusta merkinnät pois. Tuossa on toki vielä se puute, että jos on kaksi otsikkoa peräkkäin, niin tulee niitä yhden rivin kokoisia alueita. Luettu dokuhan pitäisi olla sen näköinen ettei siinä ole yhtään punaista. Siksi se on punainen että se tekee mieli klikata pois. Sitten jos kpl muuttuu, merkintä tulee keltaiseksi niin tietää lukea uudelleen. Ja istten klikata sen keltaisen pois.

Mjoo, tuo breakpointin luominen omalla kommentilla ei tullut itseasiassa mieleenkään. Kai sen voisi niinkin toteuttaa, mutta saako sen luotua pitkässä tekstikappaleesta juuri sille riville mitä tarkoittaa? Vai pitääkö rivit laskea käsin ja kirjoittaa kommenttiin esim: Rivi 20? No, ei sekään sinänsä ole ylitsepääsemätöntä, mutta tämä oli tällainen helppokäyttöisyyttä edistävä ehdotus.

03 Apr 17

Välillä Rekisteriseloste tulee sivun oikeassa alalaidassa samalle kohdalle kuin merkki, josta klikataan pidempi pätkä luetuksi. Silloin täytyy klikkailla lukumerkit yksi kappale kerrallaan.

6 Tekstin lisäämisominaisuuksien parantaminen

Tällä hetkellä tekstien lisääminen tässä samassa laatikossa jossa teen sitä tuntuu varsin työläältä. Sen asettelu nappien määrä aiheuttaa melkoisen tiedon ylivirran ja jos lisää rivin painamalla enteriä alkaa alla olevat rivit hyppimään. Myös tallenna ja peruuta napit voisivat olla jotenkin selkeämmin erottuvia.

vesal: Tähänkin tarvitaan konkreettisia ehdotuksia miten tehdään monipuolinen ja helppokäyttöinen editori, josta löytää kaikki tarvittavat toiminnot nopeasti, mutta ne eivät hyppää silmeille.

Mun mielestä ominaisuuksia on editorissa enemmän kuin riittävästi, eli ei siihen ainakaan hirveästi lisää muotoiluja tarvita. Editointi-ikkunasta voisi tämän nykyisen "kelluvan" sijaan ottaa mallia esim phpBB:stä. Jos kelluva ikkuna halutaan välttämättä säilyttää, voisi se ainakin sijoittua jotenkin muuten kun tekstin päälle. Perusnäkymään muutama normaali muotoilunappi: bold, italics, underline, code, link ja image. Advanced viewiin loput.

Lukuominaisuuksien ja lisäämisominaisuuksien sisältäminen oikeaan ja vasempaan reunaan aiheuttaa välillä melko suurta kiukkua sillä ne hyppivät silmille ärsyttävästi.

vesal: Toivotaan parempia visuaalisia ehdotuksia :-)

7 Kurssien sisältöehdotuksia

Seuraava on yhden kurssin sisältöehdotus eikä oikeastaan kuulu tänne

7.4 Koodipohjien selvitys

Itse olen huomannut ja muiden kanssa keskustellessa, on ilmennyt, että seuraava asia aiheuttaa jonkin verran harmaita hiuksia. Monet tehtävät ovat rakennettu niin, että niissä on välillä hyvinkin laaja valmis koodipohja, johon sitten lisätään metodeja tai muokataan, jotta tehtävästä saisi pisteet.

Ongelmaksi nouseekin näiden valmiiden pohjien ymmärtäminen. Enemmän kuin kerran tehtävän tekemisen kannalta vaikeinta on ollut ymmärtää, mitä valmis pohja tekee. Mikäli tämä on kurssin kannalta tarkoitettu asia ( ja työmäärässä huomioitu ) eli osa oppimista on tarkoituskin suorittaa yrittämällä ymmärtää valmiita pohjia, niin sittenhän ei ole ongelmaa. Mikäli kuitenkin näin ei ole, niin voisi helpottaa, jos koodeja avattaisiin enemmän tehtävänannoissa. Ongelma vielä moninkertaistuu, jos on käytetty jotain valmiita metodeja tai opiston omia importeja ( mjonot, suuntaaja yms... ). On myös selvää, ettei kaikki ohjaajatkaan tiedä mitä kaikkea näissä tehdään tarkalleen.

Tällä hetkellähän tehtävät avataan kertomalla mitä tapahtuu tai mitä pitäisi tapahtua, mutta ei miten se itse koodissa tapahtuu.

"TIMin parannusehdotussivulle SAA laittaa TIMiä koskevia parannusehdotuksia. Ohj2 asioista tavallinen TIM käyttäjä EI ole kiinostunut! Ohj2:n asioille on oma keskustelupalsta johon on linkki "Keskustelu" jokaisen sivun ylälaidassa. Sinne kurssia koskevat asiat."

03 Apr 17

8 TIMin muokkaaminen

Sivuja muokatessa on vaarana, että jos onnistuu kämmäämään ja vielä tallentamaan, sivu on ainakin muokkaavan opiskelijan vinkkelistä "lopullisesti" turmeltu. Näin voi käydä esimerkiksi jos korvattaessa maalaa liian ison alueen ja poistaa vanhaa tekstiä ja huomaa tämän jälkikäteen. Tähän auttaisi wiki-tyylinen muokkaushistoria, tai ainakin oman tallennetun muokkauksen kumoamismahdollisuus.

vesal: Muokkaushistoria on olemassa, mutta sitä ei vielä "tavallinen" käyttäjä näe. Tämä ominaisuus varmaan tulee ennen syksyä?

Onko jossain selkeää how to -ohjetta TIM-muokkamiselle ja olisiko linkki siihen hyvä sijoittaa kurssin kotisivulle?

vesal: Editorissa on välilehti Help ja siellä linkki Help jossa on erityisesti muokkaamisen käyttöohjeita. Ja tuo linkki on jo TIMin etusivulla.

Voi olla hieman kaukaa haettua, mutta itselleni tuli monesti demoja tehdessä ja monistetta selaillessa fiilis, että olisi kiva jos tim osaisi kokonäyttöön levitettäessä levittäytyä myös kahdelle palstalle niin että esimerkkikoodi/tehtävä olisi sitä kuvailevan tekstin vieressä ja molemmat yhtäaikaa näkösällä. Näin ei tarvitsisi rullailla edestakaisin sivua aivan yhtä paljon ja kahdella näytöllä työskennellessä ei tarvitsisi toisessa näytössä vierailla aivan niin usein.

vesal: Tähän suosittelen seuraava: Avaa selain kahteen kertaan ja toiseen ikkunaan toinen osa tekstistä ja toiseen toinen. Saat ehdotukseesi verrattuna paljon enemmän säätöä siihen miten näytetään ja mistä kohti. Kun selaimen laittaa "kapeaksi", niin turhat tyhjät tilatkin häviävät TIMistä.

9 Paragraphit, haku, testigeneraattori

Muutama pieni ehdotus käyttökokemuksen parantamiseksi.

Aiemmin jo vähän sivuttiin, mutta nuo paragraph-painikkeet painikkeet ovat sillointällöin hieman ärsyttävät - ei tietysti mitään suurta ongelmaa, mutta ne tunkevat tekstin päälle ikävästi sillontällöin, tai ovat paikoissa joista niitä painaa vahingossa. Eihän siitä suurta haittaa ole, mutta pientä ärsytystä tuottaa etenkin se, että tehtävän päälle pompsahtaa tuo menu kun vähän misclickaa - painikkeen voisi aivan hyvin kutistaa joksikin pieneksi hammaspyöräksi tehtävälootan yläkulmaan.

vesal: Ei mulla ihan pienestä hutilyönnistä tuo tule. Pitää klikata kokonaan tehtäväalueen ulkopuolella. Liian pieni johtaisi taas siihen ettei sitä kukaan löydä.

Parempia aikoja odotellessa voit kokeilla rattaan kuvasta ja sieltä "Customize TIM" ja sinne tekstialueeseen kopioi tyylin:

.editline {
  position: absolute;
  left: -5.2em;
  width: 2em;
}

jolloin se edit-sinivihreä siirtyy enemmän vasemmalle ja kapenee. Jokainen voi kokeilla tuolla säätää itselleen mieleisiä arvoja.

Vastaavasti lukumerkinnän paikkaa voi siirtää ja leveyttä vaihtaa samoin kuin väriä:

.readline {
  right: -3em;
  width: 10em;
  height: 100%;
  border-right: .1em solid;
  border-color: #F60;
}

Ylempään ongelmaan ehdottaisin tuon valikkopainikkeen kanssa sitä, että sen voisi sulkea (ainakin jos se on default action) myös tyhjää tilaa painamalla, eikä pelkästään tekstin päällä painamalla.

En tiedä löytyykö, vai olenko vain sokea, mutta jonkinnäköinen haku-toiminto jolla etsiä koko Timistä, olisi kiva. Kuten jo tuossa ehdotuksessa 8 mainittiin, välillä on hankalaa löytää jotain. Haku helpottaisi paljon.

vesal: Esim kurssin kotisivulla on linkki Google haku TIMin sisältä. Sitten on vielä julkaisematon ominaisuus jota voi kokeilla kun kirjoittaa osoiteriville:

https://tim.jyu.fi/search/HAKUSANA

eli esimerkiksi

https://tim.jyu.fi/search/aliohjelma

Silloin tulee kaikki dokut ja kpl joista TIMistä löytyy tuo hakusana. Kpl vieressä olevasta *-merkistä pääsee sisältöön (kannattaa avata uudelle välilehdelle, niin ei tarvitse tehdä hakua heti uudelleen).

Sitten yksi laiskan miehen ehdotus - eli testi- ja kommenttigeneraattori. Nappi joka luo jokaisen aliohjelman päälle jotain tämän kaltaista:

 /**
 * 
 * @param 
 * @example
 * <pre name="test">
 * TESTIT
 * </pre>
 */

Ei siis testejä itsessään, mutta vain tuommosen slotin mihin ne laittaa sisään. Voisihan tämän hoitaa tietysti Eclipsessäkin, mutta aina mokomaa ei jaksa/voi avata.

{}

vesal: Toistaiseksi kannattaa tehdä niin, että Notepad++:ssa tai vastaavassa pitää itselleen "templateja", joita voi copy/pasteta tuohon koodiin. Tuon ongelmahan on että eri kielellä tuo on erilainen ja pitäisi tehdä noita useita ja se lisää painikkeiden määrää ja tuosta tulikin jo palautetta. Yksi mahdollisuus olisi tehdä se kuten IDEissä, eli /**[return] luo tuon kommentin Java/C++ tyyliin ja ///{return] C#-tyyliin. Tuohon tarviisi yksi ahkera tekijä vähäksi aikaa :-)

Tulevaisuudessa on tarkoitus toteuttaa TIMin sisäinen leikekirja (ei pelkkä leikepöytä) jonne jokainen voisi itselleen lisätä usein tarvittavia koodilohkoja. Tämä käyttöliittymässä vaan on vielä miettimistä että miten kymmenien koodien joukosta haetaan haluttu. Jollakin tavalla sinne leikekirjaan laitetut pitäisi nimetä ja hakea sen nimen perusteella.

Olisi mukava, jos punainen luku viiva ei aina ilmestyisi häiritsemään, kun yrität esim copy pastaa. Itse pidän siitä, että voin erotella hyödyllisiä ja vaikeasti ymmärrettäviä osia tekstistä toiseen paikkaan jotta ne ovat helposti luettavissa. Toisena toivoisin voivani highlightaa osia tekstistä.

vesal: Velpit ovat juuri tätä highlightia varten. Vaihda Velp-view yläpalkista. Sitten lisää haluamasi määrä valimiita huomautuksi, esim Tärkeää ja sille haluamasi väri jne. Sitten maalaa kohta jota haluat korostaa ja klikkaa haluaamsi Velppiä.

Demoissa:

 • Tabulaattori, tai muu automaattinen koodin jäsentelijä olisi todella hyvä, sillä tehtäviä tehdessä suoraan kenttään, niiden lukeminen on usein vaikeata.
 • CTRL+S voisi tallentaa koodin ajamatta sitä. Useampi ihminen on sanonut painavansa tätä yhdistelmää useasti vahingossa, minä myös. Ongelma tulisi vain ylikirjoittaa selaimen oma tallenna-toiminto...
 • Tehtävät dropdowneina, jolloin pystyisi piilottamaan kaikki muut paitsi sen mitä on juuri tekemässä. ja näin sivu ei venyisi. Näkyisi vain tehtävän nimi ja pisteet.
 • Max pisteet otsikohin.

vesal:

 • Paina Highlight siinä editorin alla, niin sulle on parempi editori. Tosin esim. Ohj2 tehtävän on tarkoitus tehdä oikeassa IDE:ssä. Ja vaikka IDEä ei ole käytössä, on koodi osattava itse jäsentää.
 • Nyt on Ctrl-S, mutta se myös samalla ajaa, koska ei ole erikseen Save ja Aja.
 • Tuo on makuasia että näkyvätkö kaikki tehtävät kerralla vai pitääkö niitä houkutella esiin, Itse pidän enemmän siitä, että kaikki näkyy kerralla..
 • Ohj1- ja Ohj2-kursseilla jokainen tehtävänumero on 1p ellei muuta sanota.

10 Javascript koodieditori

Voisikohan TIMin koodieditorin korvata jollain valmiilla Javascript tekstieditorilla kuten Ace tai CodeMirror? Näillä voisi tekstistä saada luettavamman ja helpommin muokattavan. Kurssilla tuntui aina olevan vähän vaikea hahmottaa tekstiä TIMin tekstieditorista. Tabulaatiot eivät toimineet vaan veivät kursorin jonnekin hiiteen, ja liittäessä tekstiä IDE:stä sisennykset menivät usein pieleen. Näitä valmiita Javascript ratkaisuja on olemassa enemmänkin niin, miksei käytettäisi niitä?

vesal:

 • Paina Highlight siinä editorin alla, niin sulla on ACE-editori :-)
 • Nyt muutettu niin, että muistaa selainkohtaisesti minkä editorin valitsit sillä selaimella. Valinta on nimenomaan selainkohtainen, koska esim iPad ja jotkut muut mobiilit ovat arkoja Highlight-editorille ja siksi sitä ei uskalla laittaa oletukseksi.
 • Silloin kun on käytössä HTML:n oletuseditori, niin TAB:in tarkoitus on hypätä seuraavaan elementtiin.
 • Ilman apujakin on osattava koodia itse sisentää ja silloin on jopa hyvä harjoitella "askeettisella" editorilla. Silloin itse opettelee paremmin ymmärtämään koodinsa rakenteen.
 • Mikäli koodi tulee väärin IDE:stä copy pastettaessa, on sulla käytetty IDEä väärin eikä ole asetettu niin, että sisennykset tehdään välilyönneillä. Kannattaa korjata asetuksia siinä IDEssä.
 • nyt on lisätty myös "raakaan" tekstieditoriin alkeellinen Tab-painikkeen käsittely, eli se lisää aina kursorin kohtaan 4 välilyöntiä.

11 Käyttöliittymäehdotuksia

11.1 Kirjaantumissivu

vesal: Etusivulla on onngelmana että Korppilaiset helposti eksyvät kirjoittamaan sähköpostiosoitettaan vaikka pitäisi klikata Korppi-ikonia.

Ehdotus näyttää todella selkeältä. En näe yhtä ylimääräistä klikkausta kovinkaan suurena ongelmana, jos se selkeyttää kaikille käyttäjille kirjaantumista.

VL: oikeastaanhan tuo nykyinen on tuosta mukaeltu, eli sinällään ei enää ajankohtaista verrattuna aikasempaan. Seuraava versio tulee mietittäväski sitten kun lisätään Haka/Facebook/Twitter yms kirjaantumiset ja pitää valita niiden välillä.

02 Apr 17 (edited 02 Apr 17)

vesal: - tuossa olisi selkeästi jotakin parannusta kirjaantumisongelmaan. Pikkuisen lisää ei-Korppilaisten klikkailujen määrää?

Olisiko TIMiin mahdollista saada ominaisuus, jossa opiskelija voisi TIMissä helposti navigoida eri kurssiensa välillä?

vesal:

 • tuo on jo oikeastaan olemassa Bookmarkkien (klemmari vasemmassa yläkulmassa) ansiosta. Opiskelija voi itse päättää mille tasolle minkäkin bookmarkkaa. Esim. kunkin kurssin kotisivun "Top levelille" ja sitten tarvittaessa alasivuja niiden alle. Tai sitten tekee kullekin kurssille oman tason.
 • toinen tapa tehdä tuo olisi luodu itselleen oma dokumentti, minkä muotoileen niin hienoksi kuin haluaa ja laittaa sinne linkkejä kurssin kotisivuilla ja tarvittaville alasivuille. Sitten bookmarkkaa tämän sivunsa "Top level"-tasolle.
 • kun joku ahkera jaksaisi kirjoittaa TIMiin uuden ohjesivun opiskelijoiden käyttövinkeistä niin sinne voisi ohjeistaa tämän.
 • toki saa antaa ehdotuksia miten käyttöliittymällä voisi parantaa tämän oman dokumentin luomista.

Esimerkiksi ohjelmointi 2 -kurssin sivulle olen ainakin itse mennyt aina Korpin kurssitiedon kautta, koska se on tuntunut helpoimmalta ratkaisulta. Onko esimerkiksi ohj-kursseille mahdollista mennä jotain helppoa polkua pitkin, jos lähtee lähestymään Timin kurssisivua suoraa esim https://tim.jyu.fi/ kautta? Itse en ainakaan ole kokenut tätä mukavaksi tavaksi lähestyä ja voisiko täten timiin etusivulle lisätä mahdollisesti jonkun yksinkertaisen polun tai visuaalisen näkymän, josta kirjautimisen jälkeen pääsisi käsittelemään esim omia ohj-kursseja?

Vertasin toimintoa vastaavaan tapaan mennä esimerkiksi Optiman kautta jonkun kurssin dioja katselemaan, joka on ainakin omasta mielestäni todella selkeä. Googlesta "optima jyu" -> Discendum Optima - Jyväskylän yliopisto -> kirjautuminen -> tiedekunta -> kurssit joista valita. Vastaava voisi Timissä toimia saman tyylisellä kaavalla, jolloin ensin tapahtuu kirjautuminen, sitten kurssin valinta. En osaa itse sanoa kuinka monella kurssilla Tim on käytössä, mutta vaikka kaikki oman yliopiston (jyu) kussit, joilla Tim on käytössä, olisivat listattuna a-z järjestyksessä kirjautumisen jälkeen, olisi omalle kurssisivulle pääseminen mielestäni jo melko vaivatonta.

Toki omalle konelle kannattaakin lisätä kirjanmerkki, josta suoraa pääsee esim tietyn kurssin demoihin. Tämä ei kuitenkaan ole kovin hyödyllistä, jos käyttää Timiä esimerkiksi vieraalla koulun tai kirjaston koneella.

vesal: Muista TIMin omat bookmarkit. Ne ratkaisevat lähes kaikki tähän liittyvät ongelmat! Googlesta jyu tim. Sitten tarvittaessa kirjaantuminen, mutta senkin muistaa aika kaun. Sitten onkin bookmarkit näkösälltä ja sieltä se oma kurssi. Vähemmän työtä kuin sun esimerkissä :-)

Tuosta tuli jo ylempänä mainintaa, mutta itsekin olen sitä mieltä, että TIM:n ulkoasu ja erityisesti kursseilta toiselle siirtyminen vaatisi jonkinlaista kehittämistä. Joo, TIM:ssä on omia keinoja siirtymiseen sisällöstät toiseen, mutta tämä ei ole läheskään kaikille itsestään selvää ja varmasti moni muukin tekee tuota, että korpin autta TIM:iin aina, mikä ei kuulosta aivan parhaalta ratkaisulta. Jonkinlainen selkeä linkki omiin kursseihin kirjautuneen henkilön tapauksessa olisi varmasti monelle mukava uudistus.

Useamman käyttäjän yhtäaikainen kirjaaminen on joskus hieman hankalaa. Ensimmäisen käyttäjän kirjauduttua "add a user to this session..." -> "login with Korppi" heittää todella usein ensimmäisenä kirjautuneena olleen Korppi-sivulle. Vaatii joskus useamman uloskirjautumisen Korpista ennen kuin uuden tyypin lisääminen Korppitunnuksilla onnistuu. Bugi? Ominaisuus?

Tämän pitäisi olla nyt korjattu. -ML

29 Mar 17

Ainakin tänään (30.3.) on vaikuttanut toimivan sujuvammin kuin aikaisemmin. :)

30 Mar 17

VL: Näistä muuten kannattaa ilmoitata heti. Vaikka osasta toimimattomuuksista onkin vahtikoira Wuff, niin sekään eik aikkea osaa ja esim tätä ryhmäkirjaantumista kehittäjistä kukaan ei aktiivisesti käytä, niin tätä ei oltu huomattu. Korpissa oli uloskirjaantumisen osoite muuttunut ja tämä olisi varmaan saatu korjattua heti kun eka ilmoitus siitö, että ei toimi, olisi tullut.

30 Mar 17

Puhelimella TIMiä käyttäessä kirjoittaminen tekstilootiin on välillä työlästä, sillä jos haluat siirtää osoittimen rivin alkuun eli tökätä laatikon vasenta reunaa, aukeaa usein se turkoosi valikko. Tähän voisi auttaa se, että kun sivua zoomaa kaueammas ("loitontaa"), tulisi myös vasemmalle puolelle tyhjää tilaa. Nyt tyhjää tilaa on vain oikealla puolella.

12 Koodieditorin mobiilinäkyvyys, selaimen hakutoiminto koodieditorissa

Voisiko Timiin lisätä ominaisuuden, että käytettäessä sitä mobiililaitteella, koodieditorin avaamiseen vaadittaisiin editorin tai jonkin painikkeen klikkaamista. Pienellä näytöllä Timin selaaminen on häiritsevää, kun koodieditorin ikkunat aukeilevat sivua selatessa ja hukkaavat aina selauskohdan.

Kun Timistä etsii tietyltä sivulta jotakin selaimen hakutoiminnolla ja hakutulos löytyy koodieditorista, häviää ainakin firefoxilla hakutuloksen korostus näkyvistä, kun sivua selaa. Jos hakutulos löytyy muualta kuin koodieditorista, pysyy hakutulos korostettuna sivua selatessa.

vesal:

 • tämä on tietyn kurssin asiaa, jollakin toisella kurssilla asiat voivat olla toisinkin :-)
 • pitkällä tuota yhtenäisyyttä on yritetty sillä yläpalkilla missä on linkit tärkeimpiin asioihin. Itse monisteessa on sisällysluettelo. Asiasisältökohtaista koostamista on opiskelijoiden puolesta tehty siellä videohakemistossa. Itse olen aika huono jäsentämään. Mutta meillä on se lisäkurssi tiea307 joka olisi juuri sopiva tämän kaltaisen tekemiseen jso joku osaa jäsentää paremmin.