Tämä materiaali on tehty Tampereen yliopiston koordinoimassa hankkeessa “Matemaattisten aineiden verkkokurssit lukioon ja ammatilliseen koulutukseen”. Hankkeen ideana on toteuttaa kaikille avoimia verkkomateriaaleja toisen asteen koulutukseen. Hankkeen on rahoittanut Opetushallitus.
Materiaali sisältää lukion matematiikan MAA3 Geometria -kurssin teoriasisällön. Kirja on tehty noudattaen vuonna käyttöön otettavan lukion opetussuunnitelman perusteiden luonnosta. Kirja kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta:
https://tim.jyu.fi/view/tau/toisen-asteen-materiaalit/matematiikka/geometria/maa3
Materiaali on tuotettu lisenssillä CC BY-SA 4.0.
1. Kuvioiden yhdenmuotoisuus
Tässä kappaleessa käsitellään kuvioiden ja kappaleiden yhdenmuotoisuutta. Lisäksi puhutaan mittakaavasta eli yhdenmuotoisuussuhteesta. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.
1.1 Yhdenmuotoisuus
Kaksi kuviota on yhdenmuotoisia, kun toinen kuvio saadaan siirtämällä, kiertämällä, peilaamalla, suurentamalla tai pienentämällä kuvio.
Yhdenmuotoisuus
Yhdenmuotoisissa kuvioissa vastinsivujen suhteet ovat samat riippumatta siitä, mitä sivuja tarkastellaan. Yhdenmuotoisissa kuvioissa vastinkulmat ovat aina yhtä suuret.
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa oranssi nelikulmio on ns. vertailukuvio, joka pysyy koko ajan samana. Sen sijaan vihreää nelikulmiota pystyy muokkaamaan.
Kierrä vihreää nelikulmiota vetämällä “kierto”-liukusäädintä ja huomaa, että vihreä nelikulmio on silti yhdenmuotoinen oranssin nelikulmion kanssa.
Muuta seuraavaksi vihreän nelikulmion kokoa raahaamalla “koko”-liukusäädintä. Huomaa, että vihreän nelikulmion kulmien suuruudet pysyvät samoina kuin oranssissa nelikulmiossa, vaikka viheän nelikulmion koko muuttuisi.
Siirrä vihreää nelikulmiota eri suuntiin raahaamalla “siirto”-liukusäädintä. Vihreän nelikulmion muoto pysyy samana, vaikka se olisi eri paikassa. Se on siis edelleen yhdenmuotoinen oranssin nelikulmion kanssa.
Lopuksi lisää valinta kohtaan “peilaus”, jolloin vihreä nelikulmio peilataan pystysuoran akselin suhteen. Huomaa jälleen, että nelikulmioiden vastinkulmat pysyvät yhtä suurina, vaikka vihreä nelikulmio peilataan.
Näiden kohtien perusteella voidaan todeta, että jos kuviota kiertää, siirtää, peilaa tai sen kokoa muuttaa joka suunnassa, kuvio säilyy yhdenmuotoisena alkuperäisen kuvion kanssa.
Kokeile lopuksi muuttaa oranssin nelikulmion kärkipisteiden paikkoja raahamalla sinisiä kärkipisteitä eri paikkoihin. Huomaa, että vihreä ja oranssi nelikulmio pysyvät koko ajan yhdenmuotoisina.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
1.2 Mittakaava eli yhdenmuotoisuussuhde
Yhdenmuotoisissa kuvioissa vastinsivujen suhteet ovat siis vakioita. Vastinsivut määritellään vastinpisteiden avulla. Alla olevassa kuvassa vastinpisteitä ovat ja , ja sekä ja . Näiden avulla voidaan määrittää vastisivut: ja , ja sekä ja . Lasketaan jokaisen vastisivuparin suhde, ja huomataan, että se on jokaisen vastinsivuparin tapauksessa .
Tätä suhdetta kutsutaan yhdenmuotoisuussuhteeksi ja se määritellään alla.
Yhdenmuotoisuussuhde eli mittakaava
Jos kuviot ovat yhdenmuotoiset, yhdenmuotoisuussuhde tarkoittaa suhdetta missä on sivun pituus ensimmäisessä kuviossa ja sitä vastaavan sivun pituus toisessa kuviossa.
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on korostettu vastinpisteet ja vastinsivut samoilla väreillä. Lisäksi vasemmalla olevassa CAS-ikkunassa on laskettu kunkin vastinsivuparin suhde.
Kokeile siitää kolmioiden ja kärkipisteitä ja huomaa, että vastinsivujen suhteet pysyvät koko ajan samoina. Tuota suhdetta kutsutaan siis mittakaavaksi tai yhdenmuotoisuussuhteeksi.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
1.3 Kolmiot
Kolmioiden yhdenmuotoisuudesta voit lukea myös M niinkuin matematiikka -teoksesta, joka on lukiotason matematiikan tietosanakirja.
Kolmiot ovat yhdenmuotoisia, jos niillä on kaksi yhtä suurta kulmaa. Kahdesta yhtä suuresta kulmastahan seuraa myös, että kolmioiden kolmas kulma on yhtä suuri.
Kolmioiden yhdenmuotoisuuslause KK
Jos kolmion kaksi kulmaa ovat yhtä suuria kuin vastinkulmat toisessa kolmiossa, kolmiot ovat yhdenmuotoiset.
Kun siirrät yllä olevassa GeoGebra-appletissa kolmion ABC kärkipisteitä, huomaat, että kolmio DEF muuttuu samalla. Voit muuttaa kolmion DEF kokoa raahamalla pistettä E ja siirtää sitä raahaamalla pistettä D.
Koska kolmioiden vastinkulmat ovat koko ajan yhtä suuret, ovat kolmiot yhdenmuotoisia. Riittää, että kolmioissa on kaksi yhtä suurta vastinkulmaa, koska tällöin kolmioiden kolmannetkin vastinkulmat ovat välttämättä yhtä suuria.
Määritä alla olevan kuvion janan pituus, joka on merkitty kuvioon kirjaimella . Janat ja ovat yhdensuuntaisia.
Huomataan, että kuviossa on oikeastaan kaksi päällekkäistä kolmiota: ja . Kolmioilla on yksi yhteinen kulma joka on siis molemmissa kolmioissa yhtä suuri. Tarkastellaan seuraavaksi kulmia ja . Koska janat ja ovat yhdensuuntaisia, ja jana on molempien kulmien vasempana kylkenä, kulmat ja ovat samankohtaisia. Tämä tarkoittaa, että kulmat ja ovat yhtä suuria. Koska kolmioissa ja on kaksi yhtä suurta vastinkulmaparia, voidaan yhdenmuotoisuuslauseen KK perusteella sanoa, että kolmiot ja ovat yhdenmuotoiset.
Koska kolmiot ovat yhdenmuotoisia, sivun pituuden määittämiseen voidaan käyttää yhdenmuotoisuussuhdetta. Vastinsivuparit ovat nyt ja sekä ja . Näiden parien suhteet ovat yhtä suuret, joten saadaan yhtälö johon sijoitetaan kunkin sivun pituus: Sievennetään yhtälöä, kerrotaan se ristiin ja ratkaistaan siitä :
Vastaukseksi saadaan, että janan pituus on .
Jos kolmion kulmien suuruuksia ei tiedetä, voidaan kolmioiden yhdenmuotoisuus päätellä myös niiden sivujen pituuksien avulla. Kuten aiemmin olet opiskellut, yhdenmuotoisissa kuvioissa niiden vastinsivujen suhteet ovat vakioita. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi yhdenmuotoisuuslauseessa SSS.
Kolmioiden yhdenmuotoisuuslause SSS
Jos kolmion kaikki sivut ovat verrannolliset vastinsivuihin toisessa kolmiossa, kolmiot ovat yhdenmuotoiset.
Määritä kuvaan merkityn kulman suuruus.
Tutkitaan ensin, ovatko kolmiot yhdenmuotoisia. Koska molemmista kolmioista on tiedossa vain sivujen pituuksia, lasketaan kunkin vastinsivuparin suhde. Jos suhteet ovat samoja, voidaan käyttää kolmioiden yhdenmuotoisuuslausetta SSS. Sinisellä merkittyjen vastinsivujen suhde on Pinkillä merkittyjen vastinsivujen suhde on Vihreällä merkittyjen vastinsivujen suhde on Koska kaikkien vastisivuparien suhteet ovat samoja, yhdenmuotoisuuslauseen SSS mukaan kolmiot ovat yhdenmuotoisia. Koska kulmat ja ovat vastinkulmia, ne ovat yhtä suuret. Kulma on siis .
Jos kahdesta kolmiosta tiedetään, että vain kaksi vastinsivua on verrannollisia keskenään, ei vielä voida päätellä, ovatko kolmiot yhdenmuotoisia. Jos lisäksi tiedetään vielä, että kahden verrannollisen vastinsivun välissä olevat kulmat ovat molemmissa kolmioissa yhtä suuret, voidaan sanoa, että kolmiot ovat yhdenmuotoisia.
Kolmioiden yhdenmuotoisuuslause SKS
Jos kolmion kaksi sivua ovat verrannolliset vastinsivuihin toisessa kolmiossa ja niiden välinen kulma on yhtä suuri kuin vastinkulma toisessa kolmiossa, niin kolmiot ovat yhdenmuotoiset.
Määritä alla olevan kuvion sivun pituus, joka on merkitty kuvaan kirjaimella .
Sivun pituus saadaan helpoiten määritettyä, jos tiedetään, että kuviossa olevat kolmiot ja ovat yhdenmuotoiset. Kuvioon merkityt kulmat ja ovat toistensa ristikulmia ja siten yhtä suuria. Sinisellä mekittyjen vastinsivujen suhde on ja pinkillä merkittyjen vastinsivujen suhde on Koska kahden vastinsivun suhteet ovat samat ja lisäksi näiden sivujen välinen kulma on kummassakin kolmiossa yhtä suuri, kolmiot ovat yhdenmuotoiset kolmioiden yhdenmuotoisuuslauseen SSS mukaan.
Oranssilla merkittyjen vastinsivujen suhteen tulee olla sama kuin muidenkin sivujen suhteet, joten saadaan seuraava yhtälö, joka ratkaistaan
Kuvion sivun pituus on noin .
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on esimerkki siitä, kuinka voit muodostaa yhdenmuotoiset dynaamiset kolmiot GeoGebralla. Raahaa liukusäädintä ja lue ohjeet. Harjoittele piirtämistä itse tyhjässä GeoGebra-ikkunassa.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
1.4 Pinta-ala
Aiemmin tarkastelit vain kuvioiden vastinkulmien suuruuksia (jotka olivat samoja) sekä vastisivujen pituuksien suhteita (jotka pysyivät vakioina riippumatta siitä mitä sivupareja tarkasteltiin). Yhdenmuotoisuuden avulla voidaan päätellä lisäksi myös kuvioiden pinta-aloihin liittyviä suhteita.
Yhdenmuotoisten kuvioiden pinta-alalause
Jos kuviot ovat yhdenmuotoiset yhdenmuotoisuussuhteessa , niiden pinta-alojen suhde on
Tutki yllä olevaa GeoGebra-applettia siirtämällä suorakulmion kärkipisteitä sekä raahaamalla yhdenmuotoisuussuhde-liukusäädintä. Vasemmalla olevaan CAS-ikkunaan lasketaan vastinsivujen ja sekä ja väliset suhteet sekä suorakulmioiden pinta-alojen ja välinen suhde. Lisäksi lasketaan yhdenmuotoisuussuhteen neliön lukuarvo. Huomaa, että pinta-alojen suhde ja yhdenmuotoisuussuhteen neliö ovat koko ajan yhtä suuria.
Laske alla olevan kuvan isomman tähden pinta-ala, kun tiedetään, että tähdet ovat yhdenmuotoiset.
Koska kuviot ovat yhdenmuotoisia, voidaan käyttää yhdenmuotoisten kuvioiden pinta-alalausetta. Kuvioiden yhdenmuotoisuussuhde on Merkitään kysyttyä isomman tähden pinta-alaa kirjaimella . Tehdään verranto yhdenmuotoisten kuvioiden pinta-alalauseen avulla ja ratkaistaan siitä : Isomman tähden pinta-ala on noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
1.5 Tilavuus
Samoin kuin aiemmin pinta-alan suhteen, yhdenmuotoisuus auttaa päättelemään jotakin myös kappaleiden tilavuuksista. Pinta-alan kohdalla yhdenmuotoisuussuhde korotettiin toiseen potenssiin, mutta tilavuuden kohdalla yhdenmuotoisuussuhde koroteteaankin kolmanteen potenssiin.
Yhdenmuotoisten kappaleiden tilavuuslause
Jos kappaleet ovat yhdenmuotoiset yhdenmuotoisuussuhteessa , niiden tilavuuksien suhde on
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa voit tutkia yhdenmuotoisten kappaleiden tilavuuksien suhteita. Raahaa liukusäädintä, joka kuvaa yhdenmuotoisuussuhdetta. Kokeile myös raahata punaisen särmiön sinisiä kärkipisteitä ja tutki, miten kappaleet ja tilavuuksien suhde muuttuvat. Kuviot ovat koko ajan yhdenmuotoisia, joten tilavuuksien suhde ja särmien kuutioiden suhde pysyvät koko ajan samoina.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2. Kolmioiden geometriaa
Tässä kappaleessa käsitellään kolmioiden geometriaa, mikä tarkoittaa esimerkiksi kolmion pinta-alan laskemista sekä sen sivujen pituuksien ja kulmien suuruuksien ratkaisua erilaisten lauseiden avulla. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.
2.1 Suorakulmainen kolmio, Pythagoraan lause
Suorakulmainen kolmio on sellainen kolmio, jonka yksi kulma on suorakulma eli . Suoran kulman kylkinä olevia sivuja kutsutaan kateeteiksi ja suoran kulman vastaista sivua hypotenuusaksi.
Suorakulmaiseen kolmioon liittyy oleellisesti Pythagoraan lause, jonka mukaan suorakulmaisen kolmion kateettien neliöiden summa on yhtä suuri kuin kolmion hypotenuusan neliö. Jos siis tiedetään kolmion kahden sivun pituudet, voidaan kolmannen sivun pituus ratkaista. Voit lukea lisää Pythagoaan lauseen historiasta.
Pythagoraan lause
Suorakulmaisen kolmion kateettien ja neliöiden summa on yhtä suuri kuin sen hypotenuusan neliö, eli
Siirrä kolmion kärkipisteitä ja huomaa, että kolmio säilyy koko ajan suorakulmaisena. Välillä kateettien neliöiden summa voi GeoGebran mukaan olla hieman eri kuin hypotenuusan neliö. Tämä johtuu siitä, että GeoGebra toteuttaa kaikki laskelmansa numeerisesti ja pyöristäen, joten pieniä virheitä saattaa esiintyä.
Kaikki kuviossa esiintyvät oranssit kolmiot ovat suorakulmaisia, sillä ne ovat neliön sisällä, ja neliön kaikki kulmat ovat . Kolmiot ovat samanlaisia, sillä jokaisen kolmion kateetit ovat pituuksiltaan ja , ja jokaisen kolmion hypotenuusan pituus on .
Entä onko alkutilanteessa kolmioiden keskelle jäävä valkoinen alue neliö? Olkoon suorakulmaisen kolmion kulmat ja kuten alla olevassa kuvassa. Kolmion kulmien summa on , joten saadaan seuraavat yhtälöt: Kuvion alareunassa kulmat , ja keskellä olevan valkoisen alueen muodostama kulma muodostavat oikokulman eli ovat yhteensä . Koska tiedetään, että , on valkoisen alueen muodostaman kulman oltava eli suora kulma. Koska kolmiot ovat samanlaisia, ovat myös valkoisen alueen muodostamat kulmat yhtä suuria, joten valkoinen alue on neliö.
Alkutilanteessa valkoisen neliön pinta-ala on . Kun liukusäädin vedetään aivan oikeaan laitaan, kolmiot siirtyvät eri paikoille. Koska ne eivät mene päällekkäin, on valkoisen alueen pinta-ala nyt yhtä suuri kuin alussa. Nyt valkoinen alue muodostuu kahdesta pienestä neliöstä, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on . Voidaan siis sanoa, että .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.2 Trigonometriset funktiot
Suorakulmaisen kolmion terävien kulmien suuruudet voidaan ratkaista, jos tiedetään kolmion kateettien tai kateetin ja hypotenuusan pituudet. Tämä on mahdollista, sillä kolmion sivujen suhteet ovat tietyillä kulmilla aina vakioita. Näitä suhteita kutsutaan trigonometrisiksi funktioiksi.
Suorakulmaisen kolmion sini, kosini ja tangentti
Suorakulmaisessa kolmiossa kulman sini, kosini ja tangentti tarkoittavat seuraavia suhteita:
Kokeile laskea eri kulmien sini, kosini ja tangentti sekä sivujen suhteet vasemmalla olevassa cas-ikkunassa. Voit syöttää uuden komennon napauttamalla hiirellä rivinumeron 3 vieressä. Voit käyttää kuvassa näkyviä muuttujien nimiä. Kokeile myös raahata kolmion kärkipisteitä ja tutki, miten lukuarvot muuttuvat.
Muutama ohje cas-laskimen käyttöön:
- Jos haluat laskea kuvan -kulman sinin, kirjoita riville suoraan .
- Kreikkalaiset kirjaimet saat näppäimistöltä:
- Alt + a =
- Alt + b =
- Alt + g =
- Jos laskin antaa vastauksen, kirjoita komento Lukuarvona(()$).
- Kokeile ensin laskea jonkin kulman sini ja sen jälkeen muuttaa pisteiden paikkaa kuvaajassa. Mitä sinin arvolle tapahtuu?
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.3 Muistikolmiot
Muistikolmioiden avulla voidaan ratkaista tiettyjen usein esiintyvien kulmien sini, kosini ja tangentti. Tällaisia kulmia ovat , ja . Muistikolmiot täytyy niiden nimen mukaisesti muistaa ulkoa, mutta ne löytyvät myös esimerkiksi MAOL-taulukoista.
Esimerkkejä muistikolmioiden avulla ratkaistavista trigonometrisista suhteista.
Ratkaistaan alla olevasta kuvasta sivujen ja pituudet.
Oikeanpuoleisesta muistikolmiosta tiedetään, että Annetusta kuvasta taas saadaan, että Merkitään nämä yhtä suuriksi, jolloin saadaan Kerrotaan ristiin ja ratkaistaan , jolloin saadaan
Sivun pituus saadaan vastaavasti sinin avulla, sillä josta saadaan
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.4 Tylpän kulman sini ja kosini
Aiemmin tigonometriset suhteet määriteltiin vain suorakulmaisessa kolmiossa eli käytännössä vain teräville kulmille. Myöhemmin kurssilla MAA5 Transkendenttiset funktiot ja yhtälöt (vanhassa opsissa MAA7 Trigonometriset funktiot) opit lisää trigonometrisista funktioista, jotka määritellään ilman suorakulmaista kolmiota.
Määritellään nyt kuitenkin tylpän kulman eli suoran kulman ja oikokulman välillä olevalle kulmalle sini ja kosini laskukaavojen avulla. Alla olevissa esimerkeissä havainnollistetaan sitä, mistä laskukaavat tulevat.
Tylpän kulman sini ja kosini
Tylpän kulman () sini ja kosini voidaan laskea seuraavilla kaavoilla:
Otetaan esimerkiksi GeoGebra-appletissa näkyvä alkutilanne, jossa halutaan selvittää kulman sini. Äsken esitellyn kaavan mukaisesti GeoGebra-appletissa sekä kulman että oikea kylki on x-akselilla, ja vasen kylki on yhden mittainen jana. Huomataan, että kummankin kulman tapauksessa tämän janan päätepisteen y-koordinaatti on .
Otetaan esimerkiksi GeoGebra-appletissa näkyvä alkutilanne, jossa halutaan selvittää kulman kosini. Äsken esitellyn kaavan mukaisesti GeoGebra-appletissa sekä kulman että oikea kylki on x-akselilla, ja vasen kylki on yhden mittainen jana. Huomataan, että kummankin kulman tapauksessa tämän janan päätepisteen x-koordinaatti on . Tylpän kulman kosinin arvo on negatiivinen, kun taas vastaavan terävän kulman kosini on positiivinen.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.5 Kolmion pinta-ala
Kolmion pinta-ala voidaan laskea tutulla tavalla, eli kerrotaan kolmion kanta ja korkeus keskenään ja jaetaan tulos kahdella. Joskus kolmion korkeus on kuitenkin vaikea määrittää. Yleisemmässä tapauksessa kolmion pinta-ala voidaan määrittää vain, kun tiedetään kahden kolmion sivun pituudet ja niiden sivujen välisen kulman suuruus.
Kolmion pinta-ala
Jos kolmion kannan pituus on ja korkeus , kolmion pinta-ala on Jos kolmion kahden sivun pituudet ovat ja ja näiden välisen kulman suuruus , voidaan kolmion pinta-ala ilmaista lausekkeella
Todistetaan kolmion pinta-alan trigonometrinen kaava kolmessa tapauksessa:
- kulma on suora,
- kulma on terävä ja
- kulma on tylppä.
Jos kulma on suora, muodostuu alla olevan kuvion mukainen kolmio.
Tämän kolmion pinta-ala saadaan laskettua suoraan perinteisellä pinta-alan kaavalla, sillä kolmion pinta-ala on puolet sellaisen suorakulmion, jonka sivujen pituudet ovat ja , pinta-alasta. Koska , voidaan kyseinen termi lisätä pinta-alan arvoa muuttamatta. Kolmion pinta-ala on siis
Jos kulma on terävä, muodostuu alla olevan kuvan mukainen kuvio. Siihen on merkitty kolmion korkeusjana , joka on kohtisuorassa kolmion kantaa vasten.
Kolmion pinta-ala saadaan perinteisen kaavan mukaisesti kertomalla kanta ja korkeus keskenään sekä jakamalla saatu tulo kahdella. Nyt kolmion korkeus on , joka voidaan ilmaista sivun sekä kulman avulla Sijoitetaan tämä kolmion pinta-alan lausekkeeseen, jolloin saadaan mikä on haluttu tulos.
Jos kulma on tylppä, saadaan alla olevan kuvan kaltainen kolmio.
Nyt kolmion korkeusjana on kolmion ulkopuolella. Se voidaan ilmaista sivun ja kulman avulla seuraavasti: Haluaisimme ilmaista pinta-alan lausekkeen sivujen ja sekä kulman avulla. Siksi meidän pitäisi löytää keino kuvata kulman avulla.
Huomataan, että jolloin Viimeinen yhtäsuuruus saadaan tylpän kulman sinin lausekkeesta. Nyt siis . Sijoitetaan korkeuden lauseke kolmion pinta-alan lausekkeeseen: joka on siinä muodossa kuin sen halusimme.
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa käydään läpi kolmion pinta-alan trigonometrisen laskukaavan johtaminen. Alussa johdetaan suorakulmaisen kolmion pinta-alan laskukaava lähtien suorakulmion pinta-alan laskukaavasta. Suorakulmion, jonka sivujen pituudet ovat ja , pinta-ala on . Kun suorakulmio puolitetaan lävistäjän kohdalta, saadaan kaksi yhtä suurta kolmiota, jolloin yhden kolmion pinta-ala on puolet suorakulmion pinta-alasta, eli .
Tarkastellaan yleisesti kolmiota, jonka kanta on sama kuin suorakulmiossa eli , toinen sivu on ja korkeus on . Kolmio ei nyt kuitenkaan ole suorakulmainen. Lisäksi tiedetään, että sivujen ja välinen kulma on . Kuvioon muodostuu suorakulmainen kolmio, koska korkeusjana on aina kohtisuorassa kolmion kantaan . Näillä merkinnöillä voidaan siis laskea . Ratkaistaan tästä yhtälöstä . Sijoitetaan tämä :n lauseke nyt tunnettuun kolmion pinta-alan laskukaavaan Näin saatiin johdettua kolmion pinta-alan trigonometrinen laskukaava.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.6 Kosinilause
Kolmiomittaus on yksi tärkeimmistä maanmittausmenetelmistä, ja sen avulla on esimerkiksi piirretty Suomen peruskartat. Kolmiomittaus perustuu tunnettuihin pisteisiin ja niistä määritettävien kolmioiden sivujen ja kulmien mittaamiseen ja laskemiseen. Kolmion tuntemattomia sivuja ja kulmia voidaan määrittää kosinilauseen ja sinilauseen avulla.
Kosinilause
Jos ja ovat kolmion sivuja ja niiden välinen kulma, voidaan kolmion kolmas sivu laskea seruraavasti:
Todistetaan kosinilause kolmessa eri tapauksessa:
- kulma on terävä,
- kulma on suora ja
- kulma on tylppä.
Jos kulma on terävä, muodostuu alla olevan kuvan kaltainen kolmio.
Kolmiossa sivu on jaettu kahteen osaan, joiden pituudet ovat ja . Kolmion korkeusjana on kohtisuorassa kolmion kantaa vastaan.
Jos tarkastellaan vasemmanpuoleista suorakulmaista kolmiota, saadaan Pythagoraan lauseen avulla yhtälö . Toisaalta, jos tarkastellaan oikeanpuoleista suorakulmaista kolmiota, saadaan . Yhdistetään nämä kaksi lauseketta ja avataan jälkimmäisen lausekkeen sulut, jolloin saadaan . Sievennetään lauseketta, jolloin se saa muodon .
Nyt pitäisi vielä ilmaista kolmion sivujen ja kulman avulla. Huomataan, että eli . Sijoitetaan tämä aiemmin saatuun yhtälöön, jolloin saadaan tuttu kosinilauseen lauseke
Jos kulma on suora, saadaan alla olevan kuvan kaltainen kolmio.
Tutkitaan, päteekö kosinilauseen kaava suorakulmaisen kolmion tapauksessa. Tiedetään, että . Tällöin kosinilause sievenee muotoon , mikä on Pythagoraan lause. Koska kyseessä on suorakulmainen kolmio, Pythagoraan lause on varmasti voimassa, ja samoin kosinilause on voimassa suorakulmaisille kolmioille.
Jos kulma on tylppä, saadaan alla olevan kuvan kaltainen kolmio.
Kuvaan on merkitty kolmion korkeusjana ja sivun jatke, jota merkitään kirjaimella . Nyt kolmion vasemmalle puolelle muodostuu suorakulmainen kolmio, josta saadaan Pythagoraan lauseella . Lisäksi jos tarkastellaan vasemmanpuoleisen kolmion ja alkuperäisen kolmion yhdessä muodostamaa suorakulmaista kolmiota, saadaan . Yhdistetään nämä kaksi lauseketta ja avataan jälkimmäisen lausekkeen sulut, jolloin saadaan . Kun tätä sievennetään ja järjestellään uudestaan, saadaan .
Kolmion vasemmalle puolelle muodostuvasta kolmiosta saadaan . Tylpän kulman kosinin kaavan avulla saadaan eli . Sijoitetaan tämä aiemmin ratkaistuun :n neliön lausekkeeseen: mikä on kosinilause siinä muodossa kuin sen halusimme.
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on piirretty kolmio, joka ei välttämättä ole suorakulmainen. Vasemmalla olevalla cas-laskimella voidaan varmistaa, että pisimmän sivun neliö on koko ajan yhtä suuri kuin kosinilauseessa väitetään eli .
Määritä alla olevasta kolmiosta sivun pituus.
Tiedetään siis sivujen ja pituudet, sekä niiden välisen kulman suuruus. Voidaan siis käyttää kosinilausetta. Nyt kosinilause tulee muotoon Sijoitetaan sivujen pituudet ja kulman suuruus yhtälöön ja ratkaistaan . Kolmion sivun pituus on noin .
Ratkaise alla olevan kolmion sivun pituus.
Nyt tiedetään kolmion sivujen ja pituudet, mutta tunnettu kulma ei olekaan sivujen ja välissä. Käytetään silti kosinilausetta, sillä sitä voidaan käyttää aina, kun tiedetään kaksi kolmion sivua ja yksi kolmion kulma.
Muodostetaan kuvassa olevien tietojen avulla kosinilauseen kaava. Huomaa nyt, että kosinilauseen ja viittaavat tunnetun kulman viereisiin sivuihin, jotka tässä tapauksessa ovat ja . Sijoitetaan nyt tähän kaavaan lukuarvot kuvasta ja ratkaistaan . Saatiin kaksi vastausta, joista molemmat ovat positiivisia ja sinällään sopivia vastaukseksi. Todellisuudessa molemmat vastaukset myös sopivat vastaukseksi, sillä kolmiosta ei ole määritelty kuin yksi kulma. Sivujen ja sekä sivujen ja väliset kulmat voivat olla minkä suuruisia tahansa. Tarkastele alla olevia kuvia.
Kolmion sivu on siis noin tai noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.7 Sinilause
Jos kolmiosta tiedetään kahden kulman suuruus sekä yhden sivun pituus, kosinilausetta ei voida käyttää. Tällöin käytetään sinilausetta.
Sinilause
Jos kolmiosta valitaan mikä tahansa sivu ja sitä vastaava kulma, sivun pituuden ja kulman sinin suhde eli suhde on vakio. Alla olevan kuvan merkinnöillä saadaan
Todistetaan sinilause käyttämällä kolmion pinta-alan trigonometrista laskukaavaa. Käytetään alla olevan kuvan merkintöjä.
Kolmion pinta-ala voidaan laskea tarkastelemalla kulmaa tai kulmaa , jolloin saadaan Supistetaan lausekkeista temit pois ja järjestellään uudelleen, jolloin saadaan
Tehdään sama tarkastelu kulmille ja , jolloin saadaan
Yhdistämällä nämä kaksi saatua lauseketta, saadaan sinilause
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa lasketaan jokaisen sivun ja sivua vastaan olevan kulman sinin suhde. Huomaa, että kun siirrät kolmion kärkipisteitä, suhteet pysyvät samoina.
Ratkaise alla olevan kolmion kulma .
Jos kosinilauseella halutaan ratkaista kulma, tulisi tietää kaikkien kolmion sivujen pituudet. Koska nyt tiedetään vain kahden sivun pituudet ja kysytty kulma sekä tunnettu kulma ovat tunnettujen sivujen vastaisia kulmia, voidaan käyttää sinilausetta. Muotoillaan sinilauseen mukainen yhtälö ensin muuttujilla, ratkaistaan ja lopuksi sijoitetaan lukuarvot muuttujien paikalle. Kuvasta huomataan, että kulman tulisi olla tylppä kulma, eikä ole tylppä. Muistetaan kuitenkin aiemmin käsitelty tylpän kulman sini. Sen mukaan Joten haluttu tylppä kulma saadaan laskemalla Alla olevaan kuvaan on piirretty molemmat tapaukset, ja huomataan, että sekä että toteuttavat kolmion muut annetut mitat.
Tässä tapauksessa kysytty kulma on siis noin .
Sinilauseen avulla voidaan todistaa seuraava lause, jota usein kutsutaan kulmanpuolittajalauseeksi. Alla olevalla videolla on esitelty kulmanpuolittajalause ja käyty läpi kaksi esimerkkiä siihen liittyen.
Kulmanpuolittajalause
Kolmion kulman puolittava jana jakaa kulmaa vastapäätä olevan sivun kulman kylkien pituuksien suhteessa. Alla olevan kuvan merkinnöillä tämä tarkoittaa
Käytetään alla olevan kuvan merkintöjä.
Koska kulmat ja $ muodostavat oikokulman, on oltava
Otetaan puolittain sini ja muistetaan tylpän kulman sinin laskusääntö, jolloin saadaan
Käytetään sinilausetta ensin kolmioon , jolloin saadaan ja seuraavaksi kolmioon , jolloin saadaan Koska , merkitään nämä lausekkeet yhtä suuriksi jaetaan puolittain termillä ja järjestellään termejä uudelleen, jolloin saadaan haluttu tulos
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa voit siirtää kolmion punaisia kärkipisteitä ja tarkkailla suhteiden ja arvoja. Jana on aina kulman puolittaja.
Ratkaistaan alla olevaan kuvaan sinisellä merkityn janan pituus.
Merkitään kysyttyä janan pituutta kirjaimella . Tällöin janan pituus on . Käytetään kulmanpuolittajalausetta ja ratkaistaan Janan pituus on eli .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.8 Käänteinen Pythagoraan lause
Pythagoraan lauseen kohdalla todettiin, että se pätee vain suorakulmaisille kolmioille. Eli jos kolmio on suorakulmainen, sen kateettien neliöiden summa on yhtä suuri kuin hypotenuusan neliö. Sama päättely voidaan kääntää toisinpäin. Jos kolmion kahden lyhyemmän sivun neliön summa on yhtä suuri kuin pisimmän sivun neliö, kyseessä on suorakulmainen kolmio. Jos suoraa kulmaa ei ole merkitty kuvaan tai sitä ei ole kerrottu erikseen, tulee aina tarkistaa, onko kolmio suorakulmainen, vaikka se saattaisi näyttää siltä.
Käänteinen Pythagoraan lause
Jos kolmion pisin sivu on , kaksi muuta sivua ja ja kolmiolle pätee yhtälö , kolmio on suorakulmainen.
Ovatko seuraavat kuvissa olevat kolmiot suorakulmaisia?
Kolmion pisin sivu on , ja sen neliö on . Kolmion lyhyemmät sivut ovat ja , ja niiden neliöiden summa on . Koska nämä ovat yhtä suuret, kolmio on suorakulmainen.
Pisin sivu on , ja sen neliö on . Kolmion lyhyemmät sivut ovat ja , ja niiden neliöiden summa on . Koska tulokset ovat eri suuria, kolmio ei ole suorakulmainen.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
2.9 Kolmion merkilliset pisteet
Kolmioihin liittyy paljon mielenkiintoisia kaikkia kolmioita koskevia tuloksia. Seuraavaksi esitellään tuloksia liittyen kolmion kulmanpuolittajiin, keskijanoihin ja keskinormaaleihin. Kokeile kaikissa GeoGebra-havainnollistuksissa raahata kolmion kärkipisteitä ja tutkia, mitä kuvassa tapahtuu.
2.9.1 Kulmanpuolittajalause
Kolmion jokaisen kulman kulmanpuolittajat leikkaavat yhdessä pisteessä, joka on aina kolmion sisällä. Tämä piste on myös suurimman mahdollisen kolmion sisään piirretyn ympyrän keskipiste. Ympyrän säde voidaan laskea kaavalla missä , ja ovat kolmion sivujen pituudet ja on kolmion piirin puolikas
2.9.2 Keskijanalause
Kun kolmion sivujen keskipisteet yhdistetään vastakkaisiin kulmiin, saadaan kolme keskijanaa. Nämä keskijanat leikkaavat yhdessä pisteessä, joka jakaa jokaisen keskijanan suhteessa . Leikkauspiste on aina kolmion sisällä ja sitä kutsutaan myös kolmion painopisteeksi.
2.9.3 Keskinormaalilause
Kolmion sivujen keskinormaalit leikkaavat yhdessä pisteessä, joka on kolmion ympäri piirretyn ympyrän keskipiste. Teräväkulmaisen kolmion tapauksessa piste on kolmion sisäpuolella ja tylppäkulmaisella kolmiolla se on kolmion ulkopuolella. Suorakulmaisella kolmiolla leikkauspiste on täsmälleen hypotenuusan keskipisteessä.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
3. Monikulmioiden pinta-aloja
Tässä kappaleessa tutustutaan erilaisiin monikulmioihin ja niiden pinta-alojen laskemiseen. Huomataan, että monet monikulmioihin liittyvät ongelmat voidaan yksinkertaistaa kolmioihin liittyviksi ongelmiksi. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.
Nelikulmiot muodostavat sarjan, jossa lähdetään liikkeelle "epäsäännöllisestä" nelikulmiosta epäkkäästä, ja ehtoja lisäämällä päädytään lopulta neliöön. Nelikulmiot käsitellään nyt tuossa järjestyksessä.
3.1 Puolisuunnikas
Puolisuunnikas on ensimmäinen jossain määrin säännöllinen nelikulmio. Sen kaksi vastakkaista sivua ovat keskenään yhdensuuntaiset. Näitä sivuja kutsutaan kannoiksi. Puolisuunnikkaan kahta muuta sivua kutsutaan kyljiksi. Jos kyljet ovat yhtä pitkiä, puolisuunnikasta kutsutaan tasakylkiseksi puolisuunnikkaaksi.
Puolisuunnikkaan pinta-ala
Puolisuunnikas on nelikulmio, jonka kaksi vastakkaista sivua ovat yhdensuuntaiset. Näitä sivuja kutsutaan puolisuunnikkaan kannoiksi. Jos puolisuunnikkaan kannat ovat ja ja sen korkeus on , sen pinta-ala on
Laske puolisuunnikkaan pinta-ala, kun sen kannat ovat ja , ja kantojen välinen etäisyys on .
Aloitetaan tehtävän ratkaiseminen piirtämällä mallikuva tilanteesta. Niin kannattaa tehdä kaikissa geometrian sanallisissa tehtävissä.
Sijoitetaan annetut arvot puolisuunnikkaan pinta-alan lausekkeeseen. Laskuissa ei ole välttämätöntä käyttää yksiköitä, jos muistaa lisätä ne vastausta annettaessa. Lopputuloksessa muistetaan käytetyt yksiköt. Koska puolisuunnikkaan sivujen pituudet on ilmoitettu senttimetreinä, on vastaus neliösenttimetreinä. Kysytyn puolisuunnikkaan pinta-ala on .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
3.2 Suunnikas
Lisätään puolisuunnikkaaseen yksi lisäehto. Sen sijaan, että vain yksi vastakkaisten sivujen muodostama pari olisi yhdensuuntainen, vaaditaankin, että molemmat vastakkaisten sivujen muodostamat parit ovat yhdensuuntaisia. Tällöin saadaan suunnikas.
Suunnikkaan pinta-ala
Suunnikas on nelikulmio, jonka molemmat vastakkaiset sivut ovat yhtä pitkiä ja yhdensuuntaisia. Jos suunnikkaan sivujen pituudet ovat ja ja näiden sivujen välinen kulma on , voidaan suunnikkaan pinta-ala laskea seuraavasti missä on suunnikkaan korkeus.
Kokeile siirtää liukusäädintä yllä olevassa GeoGebra-appletissa. Huomaa, että molemmilla suunnikkaan pinta-alan laskukaavoilla tulee luonnollisesti sama tulos, mutta tilanteesta riippuu, kumpaa laskukaavaa on helpompi käyttää.
Harjoittele suunnikkaan muodostamista GeoGebralla.
- Piirrä kolme pistettä , ja .
- Yhdistä pisteet ja suoralla.
- Yhdistä pisteet ja suoralla.
- Luo suora, joka on yhdensuuntainen suoran kanssa ja joka kulkee pisteen kautta.
- Luo suora, joka on yhdensuuntainen suoran kanssa ja joka kulkee pisteen kautta.
- Lisää kohdissa 4 ja 5 luotujen suorien leikkauspiste .
- Luo monikulmio , joka on suunnikas.
- Piilota ylimääräiset suorat. Kokeile siirtää pisteitä ja varmista, että kuviosi todella on suunnikas.
Jos suunnikkaan kaikki sivut ovat yhtä pitkiä, puhutaan neljäkkäästä eli vinoneliöstä. Joskus neljäkästä kutsutaan myös nimellä rombi.
Ratkaise alla olevan kuvan janan pituus, kun neljäkkään pinta-ala on .
Pinta-alan ja sivun pituuden avulla voidaan laskea kulman suuruus. Merkitään kulmaa kreikkalaisella kirjaimella ja neljäkkään sivua kirjaimella . Käytetään suunnikkaan pinta-alan kaavaa Jana on osa suorakulmaista kolmiota . Merkitään tämän kolmion kulmaa kreikkalaisella kirjaimella . Nyt kulma on puolet kulmasta . Käytetään trigonometrisista suhteista siniä, jotta saadaan ratkaistua kysytyn janan pituus Janan pituus on siis noin
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
3.3 Suorakulmio
Suorakulmio on suunnikas, jonka kaikki kulmat ovat yhtä suuria. Suorakulmion jokainen kulma on .
Suorakulmion pinta-ala
Suorakulmio on monikulmio, jolla on neljä kulmaa ja jonka jokainen kulma on suora. Jos suorakulmion eripituisten sivujen pituudet ovat ja , voidaan suorakulmion pinta-ala laskea seuraavasti
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
3.4 Neliö
Neliö on suunnikas, jonka kaikki sivut ovat yhtä pitkiä. Neliö on siis säännöllinen nelikulmio, sillä kaikki sen sivut ovat yhtä pitkiä ja kaikki sen kulmat ovat yhtä suuria.
Neliön pinta-ala
Neliö on monikulmio, jolla on neljä kulmaa, jonka sivut ovat yhtä pitkiä keskenään ja jonka jokainen kulma on suora. Jos neliön sivun pituus on , sen pinta-ala on
Laske alla olevan monikulmion pinta-ala.
Huomataan, että kuvio koostuu neliöstä , josta on poistettu kolmio . Kuvion pinta-ala voidaan laskea vähentämällä neliön pinta-alasta kolmion pinta-ala. Neliön pinta-ala on Alla on pelkän kolmion kuva. Kulman suuruus voidaan päätellä, sillä yhdessä kulmat ja muodostavat suoran kulman:
Kun tiedetään yksi kolmion kulma ja kulman viereisten sivujen pituudet, kolmion pinta-ala voidaan laskea trigonometrisella pinta-alakaavalla.
Koko kuvion pinta-ala voidaan laskea vähennyslaskulla Monikulmion pinta-ala on .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
3.5 Muut monikulmiot
Kaikki monikulmiot voidaan jakaa kolmioiksi, jolloin niiden käsittely helpottuu. Erityisen helppoa tämä on, jos monikulmio on säännöllinen.
Ratkaise alla olevan kuusikulmion pinta-ala.
Huomataan, että kuusikulmio on säännöllinen ja se muodostuu kuudesta tasasivuisesta kolmiosta. Lasketaan ensin yhden tasasivuisen kolmion pinta-ala. Se voidaan tehdä kahdella tavalla: perinteisellä kaavalla tai trigonometrisesti . Kolmion korkeuden laskeminen ei ole vaikeaa, mutta jos käytetään trigonometrista kaavaa, ei tarvitse laskea mitään ylimääräistä. Tiedetään, että tasasivuisen kolmion jokainen kulma on . Yhden tasasivuisen kolmion pinta-ala on Kerrotaan se kuudella, jotta saadaan kuusikulmion pinta-ala Kuusikulmion pinta-ala on .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
4. Ympyrä
Tason pisteet, jotka ovat kiinteällä etäisyydellä pisteestä, muodostavat ympyrän eli ympyräviivan. Ympyröihin liittyy paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia, laskuja ja lukuja, kuten irrationaaliluku pii . Lue myös luvun historiasta. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.
Alla olevalla videolla on esitelty ympyään liittyviä käsitteitä. Ne käydään myöhemmin läpi yksityiskohtaisemmin.
Käytä yllä olevaa GeoGebra-applettia tutkiaksesi videolla esiintyviä ympyrän osia. Muista kokeilla raahata kehällä olevia pisteitä.
4.1 Säde, halkaisija, piiri
Ympyrän tärkein ja sen määrittävä ominaisuus on ympyrän säde, jota merkitään usein kirjaimella (englannin kielen sanasta radius). Joskus puhutaan myös ympyrän halkaisijasta, jota merkitään kirjaimella (englannin kielen sanasta diameter).
Ympyrän säde, halkaisija ja piiri
Ympyrän säde on ympyrän keskipisteen etäisyys sen kehältä. Ympyrän halkaisija on jana, joka kulkee ympyrän kehältä kehälle sen keskipisteen kautta. Halkaisijan pituus on . Ympyrän piiri on sen kehän pituus, ja se lasketaan .
Yllä olevalla GeoGebra-appletilla voit tutkia ympyrän halkaisijan ja piirin suhdetta. Muuta ympyrän halkaisijaa raahaamalla vihreää pistettä, joka on ympyrän päällä. Siirrä ympyrää raahaamalla sen sinistä keskipistettä. Tutki ilmestyvää liukusäädintä ja valintaruutua. Huomaa, että ympyrän halkaisija mahtuu piiriin kolme kertaa, ja piiristä jää vielä hieman yli.
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on ympyrä, jonka sisään piirretyn säännöllisen monikulmion kulmien määrää voit muuttaa liukusäätimellä. Vasemmalla olevaan CAS-ikkunaan on laskettu monikulmion piirin suhde ympyrän piiriin. Koska ympyrän säde on , on sen piiri . Lisäksi CAS-ikkunassa on laskettu monikulmion piirin ero ympyrän piiristä (muuttujan nimi on virhe
) sekä suhteellinen virhe piirien välillä (muuttuja suhtvirhe
). Tutki virheiden suuruutta, kun muutat monikulmion kulmien määrää.
Monikulmion sivun pituus ja siten sen piiri on helpompi mitata kuin ympyrän piiri. Siksi lukua voidaankin arvioida tällä menetelmällä.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
4.2 Pinta-ala
Alla olevassa Opetus-tv:n videossa johdetaan ympyrän pinta-alan tuttu laskukaava. Videon täysi ymmärtäminen ei ole edellytys tehtävien osaamiselle, mutta se voi avata hieman paremmin, mistä ympyrän pinta-alan laskukaava tulee.
Ympyrän pinta-ala
Ympyrän pinta-ala lasketaan sen säteen avulla seuraavasti
Pihalle halutaan rakentaa ympyrän muotoinen uima-allas. Sille on varattu neliön muotoinen alue, jonka sivun pituus on . Kuinka suuri on suurimman mahdollisen uima-altaan pinta-ala?
Yllä olevassa kuvassa on piirretty mallikuva tilanteesta. Jotta voitaisi laskea ympyrän pinta-ala, tulee selvittää neliöön mahtuvan ympyrän säde. Koska neliön sivun pituus on , se on samalla ympyrän halkaisija. Ympyrän säde on puolet sen halkaisijasta, jolloin se on .
Nyt ympyrän pinta-ala lasketaan Vastausta annettaessa muistetaan lisätä tarvittava yksikkö. Eli alueelle mahtuvan suurimman mahdollisen uima-altaan pinta-ala on noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
4.3 Keskuskulma, kaaren pituus, sektorin pinta-ala
Keskuskulma
Kulma, jonka kärki on ympyrän keskipisteessä, on keskuskulma.
Ympyrän kaaren pituus
Keskuskulman kyljet rajaavat ympyrän kehältä kaaren, jonka pituus voidaan laskea seuraavasti
Perustellaan ympyrän kaaren pituuden laskukaava Laskukaavan jälkimmäinen termi on sama kuin koko ympyrän piiri. Laskukaavan ensimmäinen termi kuvaa sitä, kuinka suuri osa kokonaisen ympyrän piiristä otetaan.
Jos kaarta vastaavan keskuskulman suuruus on esimerkiksi , on kyseisen kaaren pituus luonnollisesti puolet kokonaisen ympyrän kehän pituudesta, sillä .
Tarkastellaan alla olevan kuvan kaltaista sektoria.
Ratkaistaan kaaren pituus. Jos kulma on ilmaistu radiaaneissa, edellinen kaava muuttuu muotoon
Nyt siis kaarelle . Pystysuoran pituuden suuruus voidaan määrittää sinin avulla:
Kun kulmaa pienennetään, janan ja kaaren pituudet lähestyvät toisiaan. Voidaan siis merkitä, että kun on pieni,
Eli kun kulma on pieni, sen siniä voidaan approksimoida kulman arvolla (radiaaneina).
Ympyrän sektorin pinta-ala
Keskuskulman kyljet rajaavat ympyrän sisältä sektorin, jonka pinta-ala voidaan laskea seuraavasti: Jos tiedetään keskuskulmaa vastaavan kaaren pituus , voidaan sektorin pinta-ala laskea myös kaavalla
Sektorin pinta-alan ylempi kaava voidaan perustella samalla tavalla kuin ympyrän kaaren pituuden kaava perusteltiin aiemmin. Toinen kaava voidaan perustella sijoittamalla siihen , jolloin saadaan joka on sama kuin sektorin pinta-alan ylempi kaava.
Laske alla olevan ympyräsektorin pinta-ala. Kuinka suuri keskuskulma on?
Nyt kaaren pituus on ja säde . Sektorin pinta-ala saadaan laskettua näiden tietojen avulla:
Nyt kysytyn keskuskulman suuruus voidaan ratkaista sektorin pinta-alan toisesta kaavasta tai kaaren pituuden kaavan avulla. Ratkaistaan tässä keskuskulma ensimmäisellä tavalla. Ratkaistaan sektorin pinta-alan kaavasta ja sijoitetaan arvot kaavaan
Sektorin pinta-ala on siis ja sen keskuskulman suuruus on noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
4.4 Jänne, segmentti
Jänne
Ympyrän kehällä olevan kaaren päätepisteet yhdistää jänne.
Segmentin pinta-ala
Jänne jakaa ympyrän kahdeksi segmentiksi, joiden pinta-ala saadaan laskettua kaavalla Kaavassa käytetään yhteenlaskua, jos keskuskulma on suurempi kuin , ja vähennyslaskua, jos keskuskulma on pienempi kuin .
Laske alla olevaan kuvaan sinisellä merkityn segmentin pinta-ala.
Koska keskuskulma on pienempi kuin , käytetään kaavaa Lasketaan ensin kuvaan mustalla vinoviivoituksella merkityn sektorin pinta-ala. Sektorin säde ja keskuskulma , joten sektorin pinta-ala on
Lasketaan sitten kuvaan pinkillä merkityn keskuskolmion pinta-ala. Kolmion kahden sivun pituudet ovat säteen mittaiset eli , ja näiden sivujen välinen kulma on . Lasketaan kolmion pinta-ala trigonometrisen laskukaavan avulla, jossa .
Lopuksi lasketaan segmentin pinta-ala vähennyslaskulla Kysytyn segmentin pinta-ala on siis noin .
Ratkaise alla olevaan kuvaan sinisellä rajatun segmentin pinta-ala.
Koska keskuskulma on suurempi kuin , käytetään laskukaavaa
Lasketaan ensin kuvaan ruskealla merkityn sektorin pinta-ala. Nyt säde ja keskuskulma , joten sektorin pinta-ala on
Seuraavaksi lasketaan keskuskolmion pinta-ala. Kolmion kahden sivun pituus on ja näiden sivujen välisen kulman suuruus on . Lasketaan kolmion pinta-ala trigonometrisen laskukaavan avulla.
Lopuksi lasketaan segmentin pinta-ala yhteenlaskulla
Kuvaan sinisillä ääriviivoilla piirretyn segmentin pinta-ala on noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
4.5 Tangentti, tangenttikulma
Sanalla tangentti voidaan matematiikassa tarkoittaa kahta asiaa, ja ne molemmat liittyvät geometriaan. Yleensä asiayhteydestä selviää, puhutaanko trigonometrisesta funktiosta nimeltä tangentti vai käyrää tasan yhdessä pisteessä sivuava suora. Tässä luvussa puhutaan tangentista sen jälkimmäisessä merkityksessä.
Tangentti
Tangentti on suora, joka kohtaa ympyrän vain yhdessä pisteessä. Ympyrän tangentti on kohtisuorassa sivuamispisteeseen piirrettyä sädettä vastaan.
Tangenttikulma
Tangenttikulma on kahden ympyrän tangentin leikkauspisteeseen muodostuva kulma, jonka aukeamassa ympyrä on. Tangenttikulman ja sitä vastaavan keskuskulman summa on aina .
Todistetaan tangenttikulmalause, jonka mukaan tangenttikulman ja sitä vastaavan keskuskulman summa on aina . Käytetään alla olevan kuvan merkintöjä.
Ympyrän keskipiste , sen kehän pisteet ja sekä näiden kehän pisteiden kautta piirrettyjen tangenttien leikkauspiste muodostavat nelikulmion . Nelikulmion kulmien summa on aina . Ympyrän säteen sekä tangentin välinen kulma on aina suora. Samoin säteen ja tangentin välinen kulma on aina suora. Tästä saadaan, että on oltava Toisin sanoen, tangenttikulman ja sitä vastaavan keskuskulman summan on oltava .
Yllä olevalla GeoGebra-appletilla voit tutkia tangenttikulman ja sitä vastaavan keskuskulman suuruuksia. Huomaa, että tangenttien ja ympyrän säteiden väliset kulmat ovat koko ajan suoria kulmia, vaikka sinisiä pisteitä siirtäisikin.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
4.6 Keskuskulma, kehäkulma
Kehäkulma
Kehäkulma on kulma, jonka kärki on ympyrän kehällä ja jonka kylkinä on kaksi jännettä tai jänne ja tangentti. Kehäkulman suuruus on puolet sitä vastaavan keskuskulman suuruudesta. Samaa kaarta vastaavat kehäkulmat ovat aina yhtä suuria.
Todistetaan kehäkulmalause eli lause "Kehäkulman suuruus on puolet sitä vastaavan keskuskulman suuruudesta". Tehdään todistus kolmessa vaiheessa:
- ympyrän keskipiste on kehäkulman kyljellä,
- ympyrän keskipiste on kehäkulman aukeamassa ja
- ympyrän keskipiste ei ole kehäkulman aukeamassa.
Tarkastellaan ensin tapausta, jossa jänne kulkee ympyrän keskisteen kautta. Käytetään alla olevan kuvan merkintöjä.
Huomataan, että pisteet , ja muodostavat tasakylkisen kolmion, jonka kantana on jänne ja kylkinä janat sekä . Kyljet ovat keskenään yhtä pitkiä, koska molemmat ovat ympyrän säteitä. Tasakylkisen kolmion kantakulmat ovat keskenään yhtä suuria, joten . Koska kolmion kulmien summa on , saadaan yhtälö Lisäksi huomataan, että kulmat ja ovat vieruskulmia, jolloin niiden summa on eli . Ratkaistaan tästä kulma , jolloin saadaan . Sijoitetaan tämä sekä kolmion kulmien summan lausekkeeseen, jolloin saadaan Eli kehäkulma on puolet vastaavasta keskuskulmasta.
Tarkastellaan seuraavaksi tapausta, jossa ympyrän keskipiste on kehäkulman aukeamassa. Käytetään alla olevan kuvan merkintöjä.
Jaetaan kulma kahdeksi kulmaksi ja janalla , joka kulkee ympyrän keskipisteen kautta. Sama jana jakaa kehäkulman kulmiksi ja . Voimme tarkastella ensin pelkästään janan oikealla puolella olevia kulmia ja sitten sen vasemmalla puolella olevia. Tällöin todistuksen edellisen kohdan perusteella saadaan ja .
Tiedetään, että . Lisäksi tiedetään, että . Sijoitetaan tähän aiemmat yhtälöt, jolloin saadaan Eli kehäkulma on puolet vastaavasta keskuskulmasta .
Tarkastellaan lopuksi tapausta, jossa ympyrän keskipiste ei ole kehäkulman aukeamassa. Käytetään alla olevan kuvan merkintöjä.
Huomataan, että ja että . Todistuksen ensimmäisen kohdan perusteella voidaan kirjoittaa Kehäkulma on siis puolet keskuskulmasta .
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on merkitty vihreällä keskuskulma ja pinkillä samoja pisteitä vastaava kehäkulma. Kokeile muuttaa kulmien suuruuksia, ja huomaa, että kehäkulma on aina puolet vastaavan keskuskulman suuruudesta.
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on piirretty kaksi samaa ympyrän kaarta vastaavaa kehäkulmaa. Kokeile siirtää kuvion pisteitä ja huomaa, että kehäkulmat pysyvät koko ajan yhtä suurina keskenään.
Kehäkulmalauseen erityistapauksena on Thaleen lause. Sen mukaan puoliympyrän sisältämä kehäkulma on suora. Kehäkulmalauseen perusteella tämä on selvä asia, sillä puoliympyrän rajaava keskuskulma on , jolloin kehäkulman on oltava puolet siitä eli .
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa voit kokeilla siirtää sinisiä pisteitä, jotka kuitenkin pysyvät koko ajan ympyrän vastakkaisilla reunoilla. Kokeile lisäksi siirtää oranssia pistettä ja huomaa, että kulmaa vastaava kehäkulma on aina suora kulma.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
5. Avaruusgeometria
Tässä luvussa siirrytään tasosta kolmiulotteiseen avaruuteen. Kuitenkin monia tasogeometriassa opittuja lauseita ja ominaisuuksia voi hyödyntää myös avaruusgeometriassa. Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.
Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on käyty läpi monitahokkaan osia ja niiden nimityksiä. Monitahokas on mikä tahansa monikulmioista koostuva suljettu pinta. Jos kaikki monitahokkaan tahkot ovat samanlaisia säännöllisiä monikulmioita, kyseessä on säännöllinen monitahokas. Tällaisia ovat esimerkiksi kuutio, säännöllinen tetraedri ja oktaedri.
5.1 Kulmia avaruudessa
Kolmiulotteisessa avaruudessa voidaan laskea muun muassa kahden suoran välinen kulma, kahden tason välinen kulma tai tason ja suoran välinen kulma. Seuraavissa esimerkeissä lasketaan suorakulmaisen särmiön avauuslävistäjän pituus sekä sen ja pohjan välisen kulman suuruus.
Laske suorakulmaisen särmiön avaruuslävistäjän pituus, kun sen sivujen pituudet ovat , ja .
Tehtävässä kysytään siis yllä olevan kuvan avaruuslävistäjän pituutta. Jotta se voitaisi ratkaista, selvitetään ensin, kuinka pitkä lävistäjä on.
Yllä olevaan kuvaan on korostettu suorakulmaisen särmiön pohjassa oleva suorakulmainen kolmio, jonka hypotenuusa pitäisi ratkaista. Se onnistuu esimerkiksi Pythagoraan lauseella: Koska lävistäjän pituus ei voi olla negatiivinen, valitaan vastaukseksi .
Nyt yllä olevaan kuvaan on korostettu lävistäjän , monitahokkaan särmän ja avaruuslävistäjän muodostama suorakulmainen kolmio. Tästä saadaan ratkaistua hypotenuusa jälleen Pythagoraan lauseella.
Koska avaruuslävistäjän pituus on positiivinen, vastaus on siis .
Lasketaan seuraavaksi avaruuslävistäjän ja suorakulmaisen särmiön pohjan välinen kulma .
Kulma saadaan ratkaistua trigonometristen funktioiden avulla, esimerkiksi käyttämällä siniä:
Särmiön avaruuslävistäjän ja pohjan välinen kulma on noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
5.2 Pallo
Pallon pinta-ala ja tilavuus
Pallon muodostavat ne pisteet, jotka ovat säteen etäisyydellä pallon keskipisteestä. Pallon pinta-ala ja tilavuus lasketaan sen säteen avulla ja
Laske maapallon pinta-ala ja tilavuus, kun sen säde on .
Koska maapallon säde on , sen pinta-ala on
ja tilavuus on Eli maapallon pinta-ala on noin ja tilavuus on noin .
Segmentti
Taso leikkaa pallon kahteen osaan, joita kutsutaan segmenteiksi. Segmentin tilavuus saadaan sen korkeuden avulla Pallon pinnasta taso rajaa kalotin, jonka pinta-ala saadaan segmentin korkeuden avulla
Napapiirit ovat maapallon pohjois- ja eteläosissa sijaitsevat kaksi leveyspiiriä, joiden pohjois- ja eteläpuolilla on mahdollista kokea kaamos ja yötön yö. Napapiirien leveysaste on . Kuinka suuri osa maapallon pinta-alasta on pohjoisen napapiirin pohjoispuolella tai eteläisen napapiirin eteläpuolella?
Jotta napapiirien rajaamien kalottien pinta-alat voitaisi laskea, tulee tietää kalotin korkeus. Huomataan, että pallon sisään muodostuu alla olevan kuvan mukainen kolmio, josta voidaan ratkaista kalotin korkeus .
Ratkaistaan kalotin korkeus
Yhden kalotin pinta-ala on siis kaavan mukaisesti jolloin kahden kalotin osuus koko maapallon pinta-alasta voidaan laskea
Maapallon pinta-alasta noin on pohjoisen napapiirin pohjoispuolella tai eteläisen napapiirin eteläpuolella.
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
5.3 Lieriö
Lieriön pinta-ala ja tilavuus
Jos suora kulkee pitkin itseään leikkaamatonta umpinaista suoraa, muodostuu lieriöpinta. Kun lieriöpinta leikataan kahdella tasolla, syntyy lieriö. Lieriön vaipan pinta-ala saadaan laskettua sen pohjan piirin ja lieriön korkeuden avulla Lieriön tilavuus saadaan laskettua pohjan pinta-alan ja lieriön korkeuden avulla
Erityistapaus lieriöstä on suora ympyrälieriö, jota kutsutaan myös sylinteriksi. Suoran ympyrälieriön pohja on ympyrän muotoinen ja sen korkeusjana sekä pohjan säde ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan. Lieriö, jonka pohja on muodoltaan monikulmio, on särmiö. Erikoistapaus särmiöstä on esimerkiksi suorakulmainen särmiö.
Kokeile vetää suoran ympyrälieriön vaippa auki yllä olevassa GeoGebra-appletissa vetämällä punaista "vedä!"-pistettä hiirellä oikealle. Mitkä ovat syntyvän suorakulmion mitat?
Laske alla olevan lieriön tilavuus.
Aluksi pitää ratkaista lieriön korkeus . Se saadaan selville kuvaan piirretyn suorakulmaisen kolmion ja trigonometristen funktioiden avulla. Tämän jälkeen ratkaistaan tilavuus Lieriön tilavuus on siis noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
5.4 Kartio
Kartion tilavuus
Jos suora kulkee pitkin itseään leikkaamatonta umpinaista suoraa ja lisäksi suora kulkee koko ajan saman pisteen kautta, syntyy kartiopinta. Kun kartiopinta leikataan tasolla, syntyy kartio. Kartion tilavuus lasketaan sen pohjan pinta-alan ja korkeuden avulla
Erikoistapauksia kartiosta ovat ympyräkartio ja pyramidi eli särmäkartio. Ympyräkartion pohjana on ympyrä ja särmäkartion pohjana on monikulmio. Jos ympyräkartion kokeusjana on kohtisuorassa pohjaympyrän sädettä vastaan, kyseessä on suora ympyräkartio.
Laske alla olevan ympyräkartion tilavuus.
Lasketaan ensin kartion pohjan pinta-ala. Koska pohja on ympyrä, pinta-ala saadaan laskettua
Nyt säde ja kartion korkeus , jolloin kartion tilavuus on Kartion tilavuus on siis noin .
Suoran ympyräkartion vaipan pinta-ala
Suoran ympyräkartion vaipan pinta-ala voidaan laskea pohjaympyrän säteen ja kartion sivujanan avulla
Sirkusteltta muodostuu suorasta ympyrälieriöstä, jonka korkeus on ja jonka pohjan säde on , sekä suorasta ympyräkartiosta, jonka korkeus on ja jonka pohjan säde on . Kuinka monta neliömetriä tarvitaan telttakangasta?
Piirretään ensin yllä olevan kuvan mukainen mallikuva, johon merkitään tunnetut pituudet. Lasketaan ensin pohjalla olevan lieriön vaipan pinta-ala. Se lasketaan pohjaympyrän piirin ja lieriön korkeuden avulla
Kattona olevan kartion pinta-ala saadaan laskettua sen pohjaympyrän säteen ja kartion sivujanan avulla. Ratkaistaan sivujanan pituus suorakulmaisesta kolmiosta Pythagoraan lauseen avulla.
Tämän jälkeen lasketaan kartion vaipan pinta-ala
Lopuksi lasketaan kummankin kappaleen vaippojen alat yhteen.
Sirkustelttaan tarvitaan telttakangasta noin .
Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.