3. Monikulmioiden pinta-aloja: tehtäviä
Tällä sivulla on tehtäviä, jotka liittyvät kappaleeseen Monikulmioiden pinta-aloja. Tehtävät on ryhmitelty samojen otsikoiden alle kuin aiemmin mainitussa kappaleessakin.
3.1 Puolisuunnikas
Tämän kappaleen teoria on kappaleessa Puolisuunnikas.
3.1.1 Tehtävä
3.1.2 Tehtävä
3.1.3 Tehtävä
3.2.1 Tehtävä
3.2.2 Tehtävä
3.2.3 Tehtävä
Suunnikkaan sivujen pituudet ovat ja , ja sen pinta-ala on . Kuinka suuri kulma sivujen välissä on?
3.2.4 Tehtävä
Suunnikkaan sivujen välinen kulma on . Lyhyempi sivuista on pituudeltaan ja pidempi . Määritä suunnikkaan ala.
3.2.5 Tehtävä
Aakkoskarkkien sivujen pituudet ovat ja sen lyhyempi halkaisija on . Laske yhden karkin pinta-ala.
3.2.6 Tehtävä (S2011/15)
Merkitään kolmion keskijanojen ja leikkauspistettä kirjaimella .
Jos on janan keskipiste ja janan keskipiste, niin osoita, että janan pituus on puolet janan pituudesta.
Osoita, että nelikulmio on suunnikas
Osoita, että janan pituus on kolmasosa janan pituudesta.
Todista edellisten kohtien perusteella seuraava lause: Kolmion keskijanat leikkaavat toisensa samassa pisteessä, joka jakaa jokaisen keskijanan siten, että sivun puoleisen osan pituus on kolmasosa koko keskijanan pituudesta.
- Kolmiot ja ovat yhdenmuotoiset (SKS) yhdenmuotoisuussuhteen ollessa . Näin ollen vastinsivuina .
- Pisteestä piirretty janan suuntainen suora puolittaa janan eli kulkee pisteen kautta. Tämä johtuu siitä, että kolmiot ja ovat yhdenmuotoisia (SKS). Näin ollen sivut ja ovat yhdensuuntaiset. Vastaavasti nähdään, että sivut ja ovat yhdensuuntaiset, eli sivut ja ovat yhdensuuntaiset. Edelleen, kolmiot ja ovat yhdenmuotoiset (SKS) yhdenmuotoisuussuhteen ollessa . Näin ollen eli . Koska sivut ja ovat yhtä pitkiät ja yhdensuuntaiset, nelikulmio on suunnikas.
- Suunnikkaan lävistäjät puolittavat toisensa, joten eli .
- Edellisen mukaan pisteestä piirretty keskijana leikkaa pisteestä piirretyn keskijanan pisteessä, jonka etäisyys pisteestä on . Vastaavasti nähdään, että sama pätee pisteestä piirretylle keskijanalle: sekin leikkaa pisteestä piirretyn keskijanan pisteessä, jonka etäisyys pisteestä on . Näin ollen myös pisteestä piirretty keskijana kulkee pisteen kautta. Edellisen mukaan nähdään, että piste jakaa kaikki keskijanat suhteessa .
3.2.7 Tehtävä
Osoita, että suunnikkaan lävistäjien ja neliöiden summa on yhtä suuri kuin suunnikkaan sivujen ja neliöiden summa, eli että
Merkitään suunnikkaan pienempää kulmaa kirjaimella ja suurempaa kulmaa kirjaimella . Jaetaan suunnikas ensin lävistäjän mukaisesti kahdeksi kolmioksi ja muodostetaan tälle kolmiolle kosinilause: . Koska nelikulmion kulmien summa on , saadaan yhtälö . Sijoitetaan ja muistetaan tylpän kulman kosinin laskusääntö, jolloin saadaan .
Jaetaan seuraavaksi suunnikas lyhyemmän lävistäjän mukaisesti kahdeksi kolmioksi ja sovelletaan kosinilausetta, jolloin saadaan .
Lasketaan seuraavaksi lävistäjien neliöt yhteen, jolloin saadaan
3.3 Suorakulmio
Tämän kappaleen teoria on kappaleessa Suorakulmio.
3.3.1 Tehtävä
Määritä alla olevan kuvan suunnikkaan pinta-alan osuus suorakulmion pinta-alasta.
3.3.2 Tehtävä
Laske alla olevaan kuvaan sinisellä merkityn alueen pinta-ala.
3.3.3 Tehtävä
Olkoot ja suorakulmion piirillä olevan pisteen etäisyydet lävistäjistä ja .
Piirrä annettuja tietoja vastaava dynaaminen kuvio, jossa voit liikuttaa pistettä suorakulmion ympäri pitkin suorakulmion piiriä.
Mitä voit todeta summan arvosta?
Miten arvo riippuu suorakulmion koosta?
Perustele havaintosi matemaattisesti.
- Tutkitaan yllä olevaa GeoGebra-applettia siirtämällä punaista pistettä suorakulmion reunalla. Huomataan, että summa pysyy koko ajan samana.
- Muutetaan suorakulmion kokoa raahaamalla pisteitä ja . Huomataan, että summan arvo muuttuu, mutta jos pistettä liikuttaa, se pysyy edelleen samana. Summa on siis sitä suurempi, mitä suurempi suorakulmio on.
- Lisätään valinta GeoGebra-appletin kohtaan "Matemaattinen perustelu", jolloin kuvioon ilmestyy kulmia. (Huom! kulmat toimivat GeoGebrassa oikein vain, jos piste on pisteiden ja välissä.) Merkitään kulmaa kirjaimella ja kulmaa kirjaimella . Koska suorakulmion kaikki kulmat ovat suoria, saadaan . Merkitään vihreää lävistäjää kirjaimella . Sen pituus voidaan ratkaista Pythagoraan lauseella: Nyt voidaan merkitä Merkitään etäisyyttä kirjaimella , jolloin etäisyys on . Pienistä suorakulmaisista kolmioista saadaan ja jolloin summa saa arvon Tästä voidaan päätellä, että jos suorakulmion koko pysyy samana, summa pysyy myös vakiona. Toisaalta jos suorakulmion koko kasvaa, myös summa kasvaa.
3.4.1 Tehtävä
Neliöllä ja suorakulmaisella kolmiolla on sama pinta-ala. Kumman piiri on pidempi?
3.4.2 Tehtävä (S2017/5)
Kuinka monta prosenttia kuvassa olevan pienemmän neliön sivun pituus on suuremman neliön sivun pituudesta?
Suuremman neliön sivun pituus on 1.
Kuinka monta prosenttia pienemmän neliön pinta-ala on suuremman neliön pinta-alasta?
3.4.3 Tehtävä
Alla olevassa kuvassa on neliö, jonka pinta-ala on . Sen jokaiselle sivulle on piirretty tasasivuinen kolmio. Mikä on punaisella merkityn alueen pinta-ala?
3.5 Muut monikulmiot
Tämän kappaleen teoria on kappaleessa Muut monikulmiot.
3.5.1 Tehtävä
Johda kaava kulmien summalle monikulmiossa, jossa on kulmaa.
Kun monikulmiossa on kolme kulmaa, niin ja kyseessä on kolmio. Tällöin kulmien summa on . Kun monikulmiossa on neljä kulmaa, niin ja kyseessä on nelikulmio. Sen kulmien summa on . Kun monikulmiossa on viisi kulmaa, niin ja kyseessä on viisikulmio. Sen kulmien summa on .
Kun tarkastellaan kulmien summasta muodostuvaa sarjaa huomataan, että kulmien summa kasvaa aina :lla kun kulmien määrä kasvaa yhdellä. Kaava on siis muotoa . Nyt pitää enää päätellä .
Huomataan, että kaava toimii, jos . Tällöin kolmion kulmien summa on , nelikulmion kulmien summa on ja viisikulmion kulmien summa on . Monikulmion kulmien summa on siis , missä on monikulmion kulmien määrä.
3.5.2 Tehtävä
Johda kaava halkaisijoiden lukumäärälle monikulmiossa, jossa on kulmaa.
Kolmiossa () halkaisijoita on . Nelikulmiossa () halkaisijoita on . Viisikulmiossa () halkaisijoita on .
Jokaisesta monikulmion kärjestä lähtee halkaisija jokaiseen muuhun kärkeen paitsi niihin kahteen, jotka ovat kärjen vieressä. Jokaisesta kärjestä lähtee siis halkaisijaa (termi tulee juuri siitä, ettei halkaisijaa voi piirtää kärkeen itseensä eikä kahteen sen viereisistä kärjistä). Koska kärkiä on kappaletta, on halkaisijoita kappaletta. Jokaisella halkaisijalla on kuitenkin kaksi päätepistettä, eli se tulee laskettu kahteen kertaan. Siksi jaetaan lauseke vielä kahdella. Eli monikulmion halkaisijoiden määrä on .
Tarkistetaan vielä, että kaava toimii. Kolmion halkaisijoiden määrä on . Nelikulmion halkaisijoiden määrä on . Viisikulmion halkaisijoiden määrä on . Eli kaava toimii.
3.5.3 Tehtävä
Säännöllisen viisikulmion sivun pituus on . Laske viisikulmion pinta-ala.
3.6 Sekalaisia tehtäviä
Tässä kappaleessa on kaikkiin tämän luvun aiheisiin liittyviä tehtäviä.
3.6.1 Tehtävä (K2011/7)
Osa Helsingin keskuskatua muutettiin kävelykaduksi ja päällystettiin Penrosen laatoilla, jotka keksi englantilainen matemaatikko Roger Penrose 1970-luvulla. Niiden avulla taso voidaan laatoittaa äärettömän monella eri tavalla niin, ettei laatoitus ole jaksollinen. Laattoja on kahta eri muotoa, leija ja nuoli. Molemmat ovat nelikulmioita, joiden kulmien suuruudet ja osa sivujen pituuksista on mekitty kuvioon.
- Laske muiden sivujen pituuksien likiarvot kolmen desimaalin tarkkuudella.
Jaa kuvio kahdeksi yhteneväksi kolmioksi.
- Laske laattojen pinta-alojen likiarvot kolmen desimaalin tarkkuudella.
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.