Tämä materiaali on tehty Tampereen yliopiston koordinoimassa hankkeessa “Matemaattisten aineiden verkkokurssit lukioon ja ammatilliseen koulutukseen”. Hankkeen ideana on toteuttaa kaikille avoimia verkkomateriaaleja toisen asteen koulutukseen. Hankkeen on rahoittanut Opetushallitus.

Materiaali sisältää lukion matematiikan MAY1 Luvut ja yhtälöt -kurssin teoriasisällön. Kirja on tehty noudattaen vuonna käyttöön otettavan lukion opetussuunnitelman perusteiden luonnosta. Kirja kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta:

https://tim.jyu.fi/view/tau/toisen-asteen-materiaalit/matematiikka/algebra/may1-sisalto

Materiaali on tuotettu lisenssillä CC BY-SA 4.0.

1. Luvut ja laskutoimitukset

Ensimmäisessä kappaleessa käsitellään lukuja sekä niillä tehtäviä laskutoimituksia. Käymme läpi lukualueet sekä palautamme mieleen yläkoulusta tutut merkkisäännöt ja laskulait. Lisäksi kerrataan murtoluvuilla tehtävät laskutoimitukset. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.


 
 

1.1 Lukualueet

Matematiikassa luvut muodostavat perustan laskutoimituksille. Nykyinen lukukäsite on pitkällisen, vuosituhansia kestäneen kehityksen tulosta, eikä pystytä sanomaan, onko tämä kehitys jo päättynyt.

Jo ensimmäisellä peruskoulun vuosiluokalla opimme lukumäärää ilmaisevat luonnolliset luvut. Miksi näitä on sitten lähdetty laajentamaan kohti reaalilukuja? Esimerkiksi Rene Descartesin oli vaikea hyväksyä lukualueen laajennusta luonnollisista luvuista kokonaisluvuiksi ja hän kutsuikin negatiivisia lukuja "vääriksi luvuiksi". Yksi lähestymistapa lukulaajennuksille on yhtälöopillinen: Millainen yhtälö on ratkeamaton kyseisellä lukualueella, jota haluamme laajentaa? Esimerkiksi luonnollisten lukujen tapauksessa yhtälö on ratkeamaton, sillä ei kuulu luonnollisiin lukuihin. Lisäämällä negatiiviset luvut luonnollisten lukujen joukkoon saamme muun muassa edellä mainitun yhtälön ratkeavaksi.

Lukualueen laajentaminen on näin edennyt luonnollisista luvuista aina reaalilukuihin asti. Uudet käyttöön otetut luvut on liitetty entisiin, jolloin uusi lukujoukko sisältää aikaisemmat lukujoukot.

Lukualueet


  • Luonnolliset luvut
  • Kokonaisluvut
  • Rationaaliluvut
  • Reaaliluvut on rationaalilukujen lukulaajennus, joka saadaan lisäämällä irrationaalilukujen joukko rationaalilukuihin. Irrationaaliluvut ovat lukuja, joita ei voida esittää kahden kokonaisluvun osamääränä esim. , ja jaksoton desimaaliluku . Käytännössä katsoen reaalilukuja ovat siis kaikki ne luvut, joita on peruskoulun matematiikassa käytetty.
 
 

1.1.1 Esimerkki: lukualueet

1.2 Laskulait

Palautetaan mieleen tutut merkkisäännöt ja laskulait. Kerto- ja jakolaskussa kahden samanmerkkisen luvun laskutoimitus on positiivinen ja kahden erimerkkisen negatiivinen. Tämän seurauksena kerto- ja jakolaskun tulos on positiviinen, kun negatiivisten tekijöiden lukumäärä on parillinen. Vastaavasti kerto- ja jakolaskun tulos on negatiivinen, kun negatiivisia tekijöitä on pariton määrä.

Merkkisäännöt


  1. ja
  2. ja

1.2.1 Esimerkki: merkkisäännöt


Laskujärjestys noudattaa tuttua kaavaa.

Laskujärjestys


  1. Lasketaan sulut
  2. Lasketaan kerto- ja jakolaskut
  3. Lasketaan yhteen- ja vähennyslaskut

1.2.2 Esimerkki: laskujärjestys


Oheiselta videolta löytyy tarvittaessa lisää esimerkkejä laskujärjestyksestä sekä negatiivisilla luvuilla laskemisesta.


Peruslaskutoimituksista yhteenlasku ja kertolasku noudattavat seuraavia laskulakeja.

Laskulait


Olkoon . Tällöin ovat voimassa seuraavat laskulait:


Vaihdanta- ja liitäntälakien takia luvut voidaan laskea yhteen tai kertoa missä järjestyksessä tahansa. Sulkumerkit voidaan siis jättää pois ja merkitä vain ja . Sopivalla ryhmittelyllä laskutehtävä saadaan usein yksinkertaistettua.

1.2.3 Esimerkki: laskulait


Vastaluku ja käänteisluku


Kahta lukua, joiden summa on nolla, sanotaan toistensa vastaluvuiksi. Luvun vastaluku on koska . Jokaisella reaaliluvulla on vastaluku.


Kahta lukua, joiden tulo on yksi, sanotaan toistensa käänteisluvuiksi. Luvun käänteisluku on koska . Kaikilla muilla reaaliluvuilla paitsi nollalla on käänteisluku.

1.2.4 Esimerkki: vasta- ja käänteisluku

1.3 Itseisarvo


Reaaliluvun itseisarvo määritellään paloittain, erikseen ei-negatiivisille ja negatiivisille luvuille.

Itseisarvo


Reaaliluvun itseisarvo on

Positiivisen luvun ja nollan itseisarvo on siis luku itse. Esimerkiksi ja

Negatiivisen luvun itseisarvo on sen vastaluku. Esimerkiksi


Geometrisesti tulkittuna itseisarvo kertoo sen etäisyyden lukusuoralla luvusta . Tätä on havainnollistettu oheisella appletilla. Liikuttamalla sinistä pistettä näet, kuinka mustalla palkilla kuvattu itseisarvo muuttuu. Koska kyseessä on etäisyys, niin kaikilla :n arvoilla.

1.3.1 Esimerkki: luvun itseisarvo


Itseisarvolle pätee seuraavat ominaisuudet.

Itseisarvon ominaisuuksia


1.3.2 Esimerkki: itseisarvolausekkeiden sieventämistä

1.4 Murtoluvut

Kerrataan murtolukuihin liittyvät nimitykset ja laskutoimitukset.


Colorado Phet -simulaatiot
Colorado Phet -simulaatiot


Murtoluku on kahden kokonaisluvun osamäärä , missä jaettavaa sanotaan osoittajaksi ja jakajaa nimittäjäksi, ja osoittaja ei ole jaollinen jakajalla. Murtoluku on siis rationaaliluku, joka ei supistu kokonaisluvuksi.


Sekaluvut ovat murtoluvun vaihtoehtoinen esittämistapa. Jotta murtoluku voidaan esittää sekalukuna, nimittäjän tulee olla suurempi kuin osoittaja. Esimerkiksi murtoluku voidaan esittää sekalukuna .

1.4.1 Esimerkki: murtolukujen suuruusjärjestys

1.4.2 Esimerkki: sekaluvut


Murtolukujen yhteen- ja vähennyslasku




1.4.3 Esimerkki: yhteen- ja vähennyslasku murtoluvuilla


Murtolukujen kertolasku


1.4.4 Esimerkki: kertolasku murtoluvuilla


Murtolukujen jakolasku


1.4.5 Esimerkki: jakolasku murtoluvuilla

1.4.6 Esimerkki: pizzan jakaminen


Murtoluvut on tapana sieventää muotoon, jossa osoittajana ja nimittäjänä on mahdollisimman pienet kokonaisluvut. Tämän voi allekirjoittaneen mielestä tehdä helpoiten niin, että jakaa ensin osoittajan sekä nimittäjän alkutekijöihin, jonka jälkeen supistaa yhteiset tekijät pois.

Luvun jakamisella alkutekijöihinsä tarkoitetaan sen kirjoittamista alkulukujen tulona. Alkuluku on lukua suurempi luonnollinen luku, joka on jaollinen vain ja ainoastaan itsellään ja luvulla .

Esimerkiksi on alkuluku, koska se ei ole jaollinen muilla kokonaisluvuilla kuin ja , mutta ei ole alkuluku, sillä se on jaollinen myös luvuilla ja .

1.4.7 Esimerkki: murtolukujen sieventäminen alkulukujen avulla

2. Yhtälö


Tässä kappaleessa käsitellään yhtälöitä. Keskitymme ensimmäisen asteen yhtälöiden sekä yhtälöparien ratkaisemiseen. Kappaleeseen liittyvät tehtävät omat omalla sivullaan.

Aluksi palautetaan mieleen yhtälön käsite alla olevan yhtälövaa'an avulla. Vie muuttujia kuvaavia laatikoita ja ilmapalloja vaa'alle ja pyri saamaan vaaka tasapainoon ohessa olevan yhtälön mukaan.

Kun vaa'an molempien puolien sisältö painaa yhtä paljon, vaaka on tasapainossa. Vaaka säilyttää tasapainonsa, jos sen molemmilta puolilta poistetaan tai molemmille puolille lisätään samanpainoiset kappaleet. Myös yhtälölle voidaan tehdä vastaavat toimenpiteet.

2.1 Peruskäsitteitä


Merkittyä laskutoimitusta tai pelkkää lukua kutsutaan lausekkeeksi. Lausekkeita ovat esimerkiksi


Kun kaksi lauseketta merkitään yhtä suuriksi, muodostuu yhtälö. Yhtälöitä ovat esimerkiksi


Yhtälöissä esiintyy yleensä yksi tai useampia muuttujia, joita merkitään kirjaimilla. Yllä olevissa yhtälöissä muuttujia ovat , ja . Niitä muuttujan arvoja, jotka toteuttavat yhtälön, sanotaan yhtälön ratkaisuiksi tai yhtälön juuriksi.

2.1.1 Esimerkki: onko kysytty luku yhtälön ratkaisu


2.2 Ensimmäisen asteen yhtälö

Ensimmäisen asteen yhtälö


Ensimmäisen asteen yhtälöksi sanotaan yhtälöä, joka voidaan saattaa muotoon

jossa .

Ensimmäisen asteen yhtälöllä on täsmälleen yksi ratkaisu.

2.2.1 Todistus: ensimmäisen asteen yhtälön ratkaisu

2.2.2 Esimerkki: ensimmäisen asteen yhtälön ratkaiseminen


Jos ensimmäisen asteen yhtälö halutaan ratkaista , piirretään suora ja katsotaan kuvaajasta kohta, jossa suora leikkaa akselin. Siinä kohdassa

2.2.3 Esimerkki: ensimmäisen asteen yhtälön ratkaiseminen graafisesti


Yhtälön ratkaiseminen perustuu siihen, että yhtälölle tehtävät toimenpiteet pitävät yhtälön yhtäpitävänä eli yhtälön ratkaisut pysyvät samoina. Yllä olevissa esimerkeissä jo jaoimme ja vähensimme yhtälöä puolittain. Yleiset yhtälön ratkaisun toimenpiteet ovat esitelty kertauksen vuoksi alapuolella.

Yhtälön ratkaiseminen


1) Puolittain lisääminen tai vähentäminen



2) Puolittain kertominen ja jakaminen nollasta eroavalla luvulla



3) Yhtälön puolien vaihtaminen keskenään

Näiden ominaisuuksien avulla voimme johtaa yhtälön ratkaistuun muotoon, missä yhtälön toisella puolella on ratkaistavissa oleva muuttuja ja toisella lukuarvo. Näin saadaan määritettyä yhtälön kaikki juuret.


Huom! Yhtäpitävyyttä merkitään ekvivalenssinuolella . Ekvivalenssinuolta tulee käyttää, jos keskenään yhtäpitävät yhtälöt kirjoitetaan rinnakkain. Tässä kirjassa yhtälöitä ratkaistaan pääsääntöisesti allekkain ja ekvivalenssinuolet jätetään merkitsemättä.

2.2.4 Esimerkki: yhtälön ratkaiseminen ja ratkaisun tarkistus

2.2.5 Esimerkki: ratkaisuja ei yhtään tai ääretön määrä


Huom! Esimerkin 3.2.3 yhtälöt eivät voi olla ensimmäisen asteen yhtälöitä, sillä ensimmäisen asteen yhtälöllä on aina täsmälleen yksi ratkaisu.

Ristiin kertominen


Olkoon ja . Tällöin voidaan sieventää

Eli voidaan kertoa ristiin tällaista muotoa olevat yhtälöt.

2.2.6 Esimerkki: murtoyhtälöiden ratkaisemista

2.3 Yhtälö sovelluksissa


Usein matemaattisten ongelmien ratkaisemissa käytetään hyväksi yhtälöä. Nyt erona edellisiin esimerkkeihin yhtälö on laadittava itse. Ennen yhtälön laatimista täytyy vielä valita muuttuja. Muuttujaksi kannattaa yleensä valita tehtävänannossa kysytty seikka.

2.3.1 Esimerkki: ongelmanratkaisu yhtälön avulla

2.3.2 Esimerkki: kesätyöpalkan ratkaiseminen

2.4 Yhtälöpari


Yhtälöpari


Yhtälöpari muodostuu kahdesta yhtälöstä, esimerkiksi

\[\begin{cases} 2x-y+3=0 \\ -4x+2y+1=0 \end{cases}\]


Yhtälöparin ratkaisu on lukupari , joka toteuttaa molemmat yhtälöt. Muuttujia voidaan merkitä myös muilla kirjaimilla.

Yhtälöparin ratkaisemisessa käsin voidaan käyttää joko sijoitus- tai yhteenlaskukeinoa. Nämä menetelmät esitellään seuraavissa esimerkeissä.

2.4.1 Esimerkki: yhtälöparin ratkaiseminen sijoituskeinolla

2.4.2 Esimerkki: yhtälöparin ratkaiseminen yhteenlaskukeinolla

2.4.3 Esimerkki: yhtälöparin ratkaiseminen Geogebralla


Yhtälöparin graafinen tarkastelu saattaa auttaa hahmottamaan paremmin tilanteen ja ratkaisujen lukumäärän. Yhtälöparin ratkaisuja ovat ne pisteet, jotka ovat kummankin yhtälön kuvaajalla.


# V7


Piirretään edellisten esimerkkien yhtälöpari koordinaatistoon. Yhtälöiden kuvaajat ovat suoria ja niiden piirtämisen helpottamiseksi ratkaistaan yhtälöt muuttujan suhteen.


 
 


Suorien leikkauspiste on ainoa piste, joka toteuttaa molemmat yhtälöt, joten se on yhtälöparin ainoa ratkaisu.

2.4.4 Esimerkki: yhtälöparilla ei ratkaisua

2.4.5 Esimerkki: yhtälöparin ratkaisuna kaikki suoran pisteet

2.4.6 Esimerkki: yhtälöpari sovelluksessa

3. Verrannollisuus ja prosenttilaskenta

Tässä kappaleessa käsitellään verrannollisuutta sekä prosenttilaskentaa, jotka ovat matematiikan yleisiä sovelluskohteita. Verrannollisuudesta kerrataan suoraan sekä kääntäen verrannollisuus ja prosenttilaskennasta käydään läpi yleisimmät tehtävätyypit. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.


 
 

3.1 Suoraan verrannollisuus


Kun työskennellään tuntipalkalla ansaitaan sitä enemmän, mitä useampi tunti työskennellään. Palkka ja tehtyjen tuntien määrä kasvavat siis samassa suhteessa. Kun esimerkiksi työtuntien määrä kasvaa kolminkertaiseksi, myös palkka kolminkertaistuu. Tällaisia suureita, joiden suhde on aina vakio, sanotaan suoraan verrannollisiksi.

Suoraan verrannollisuus


Suureet ja ovat suoraan verrannolliset, jos saadaan kertomalla vakiolla eli jos


Vakio on nimeltään verrannollisuuskerroin.


Yhtälö saadaan muotoon josta nähdään että suoraan verrannollisten suureiden suhde on vakio. On siis voimassa verranto eli


Suoraan verrannollisuutta kuvaa graafisesti origon kautta kulkeva suora.


 
 

3.1.1 Esimerkki: hinnan riippuvuus määrästä Geogebralla

3.1.2 Esimerkki: sovellus suoraan verrannollisuudesta

3.2 Kääntäen verrannollisuus


Kun ajetaan polkupyörällä, samaan matkaan menee lyhyempi aika, mitä kovempaa pyörällä polkee. Kun esimerkiksi nopeus kasvaa kaksinkertaiseksi, matka-aika lyhenee puoleen. Tällaisia suureita, joiden tulo on aina vakio, sanotaan kääntäen verrannollisiksi.

Kääntäen verrannollisuus


Suureet ja ovat kääntäen verrannolliset, jos saadaan jakamalla vakio suureella eli jos


Yhtälo saadaan muotoon josta nähdään että kääntäen verrannollisten suureiden tulo on vakio. On siis voimassa myös yhtälö eli


Kääntäen verrannollisten suureiden kuvaaja on hyperbeli.

 
 

3.2.1 Esimerkki: sovellus kääntäen verrannollisuudesta

3.3 Prosentti

Prosentin nimitys tulee latinan kielestä per centum, joka tarkoittaa yksi sadasta. Prosentti siis tarkoittaa sadasosaa, ja sen merkki on . Prosenttia käytetään suhteellisen osuuden ilmoittamiseen.

Prosentti


3.3.1 Esimerkki: prosenttiluvun muuttaminen desimaaliluvuksi

3.3.2 Esimerkki: luvun muuttaminen prosenttiluvuksi


Seuraavaksi käydään läpi videollakin esiteltyjä, tyypillisimpiä prosenttilaskuihin liittyviä tehtävätyyppejä esimerkkien kanssa.

Kuinka paljon on prosenttia luvusta ?


Kun kysytään kuinka paljon prosenttia on luvusta , niin tällöin lasketaan tulo Tulossa luku ilmaistaan sadasosina tai desimaalilukuna.

3.3.3 Esimerkki: prosenttia luvusta

3.3.4 Esimerkki: opintorahan verotus


Kuinka monta prosenttia luku on luvusta ?


Kun kysytään kuinka monta prosenttia on luvusta , niin kyseessä on suhdelasku joka muunnetaan prosenteiksi.

3.3.5 Esimerkki: montako prosenttia luku luvusta

3.3.6 Esimerkki: veroprosentin laskeminen


 
 

3.4 Muutos- ja vertailuprosentti


Prosenttiluvuilla kuvataan myös suureen muutosta alkuperäisestä arvosta.

Muutosprosentti


Kuinka monta prosenttia muutos on?


HUOM! Prosenttiyksikkö on absoluuttisen pronsenttimäärän yksikkö. Esimerkiksi koron noustessa 10 prosentista 11 prosenttiin:

  • korko kasvaa 10 prosenttia
  • korko kasvaa yhden prosenttiyksikön

3.4.1 Esimerkki: vuokran muutos prosentteina

3.4.2 Esimerkki: prosentti vs. prosenttiyksikkö


Vertailuprosentti lasketaan samaan tyyliin kuin muutosprosentti.

Vertailuprosentti


Kuinka monta prosenttia on suurempi kuin ?


Kuinka monta prosenttia on pienempi kuin ?

3.4.3 Esimerkki: vertailuprosentit

3.5 Muuttuneen arvon laskeminen

 

Kun positiivinen luku kasvaa , saadaan

Samoin kun pienenee , saadaan

Näin saadaan laskettua muuttunut arvo.

Korotus


Mikä luku on suurempi kuin ?


Alennus


Mikä luku on pienempi kuin ?

3.5.1 Esimerkki: talletuksen arvo koron jälkeen

3.5.2 Esimerkki: osakkeiden hinta laskun jälkeen

3.5.3 Esimerkki: epäonnistunut myyntikikkailu

3.6 Prosenttilausekkeita ja -yhtälöitä


Katsotaan lopuksi esimerkkejä, joissa yhtälön ratkaisua käytetään hyväksi prosenttilaskennan tehtävissä.

3.6.1 Esimerkki: uusi arvo prosenttilausekkeena

3.6.2 Esimerkki: alkuperäisen arvon laskeminen

3.6.3 Esimerkki: polttoainekustannusten muutos

3.6.4 Esimerkki: hinnan korotus ja alennus alkuperäiseen

Hei

23 Nov 19

4. Potenssi ja juuri

Tässä kappaleessa käsitellään potenssilaskentaa sekä potenssille käänteistä laskutoimitusta juurta, keskittyen neliö- ja kuutiojuureen. Kappaleessa käydään läpi potenssien ja juurien laskusääntöjä, kymmenpotenssimuoto sekä lopuksi perehdytään potenssiyhtälöön. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.

 
 

4.1 Potenssi


Potenssi on kertolaskun lyhennetty merkitsemistapa silloin, kun samaa lukua kerrotaan itsellään useamman kerran. Esimerkiksi merkintä tarkoittaa tuloa ja se luetaan "neljä potenssiin kolme" tai "luvun 4 kolmas potenssi".

Potenssi


Olkoon positiivinen kokonaisluku (). Tällöin luvun :s potenssi on

Erityisesti

Luku on potenssin kantaluku ja luku on eksponentti. Kantaluku on toisinaan tarpeen merkitä sulkeisiin. Esimerkiksi mutta Samoin mutta

Potenssien sanotaan olevan samankantaisia, jos niillä on sama kantaluku.

Negatiivisen kantaluvun potenssi


Jos potenssin kantaluku on negatiivinen ja eksponentti on

  • parillinen, niin potenssin arvo on positiivinen
  • pariton, niin potenssin arvo on negatiivinen

hei kiva määritelmä

09 Nov 19

4.1.1 Esimerkki: negatiivisen kantaluvun potenssi

4.1.2 Esimerkki: neliö ja kuutio


Potenssia sanotaan luvun neliöksi ja potenssia luvun kuutioksi.


4.1.3 Esimerkki: rahaston arvon kasvu

4.2 Potenssin laskusääntöjä


Videolla esitellään viisi potenssien laskusääntöä, jotka käydään seuraavaksi läpi.



Potenssilauseke voidaan sieventää purkamalla sen potenssit tuloiksi. Tarkastellaan näin muutamia esimerkkejä ja yleistetään niiden perusteella potenssien laskusäännöt.

1.

2.


Samankantaisten potenssien tulossa eksponentit lasketaan yhteen ja samankantaisten potenssien osamäärässä eksponentit vähennetään toisistaan.

Samankantaisten potenssien tulo ja osamäärä


3.

4.


Tulon potenssissa tulon tekijät korotetaan erikseen potenssiin ja osamäärän potenssissa jakaja ja jaettava korotetaan erikseen potenssiin.

Tulon potenssi ja osamäärän potenssi


5.


Kun potenssi korotetaan potenssiin, niin eksponentiksi tulee eksponenttien tulo.

Potenssin potenssi

4.2.1 Esimerkki: potenssin laskusääntöjä

4.2.2 Esimerkki: potenssien sieventämistä


Tutkitaan seuraavaksi, miten tulkitaan potenssi, missä eksponentti on tai negatiivinen kokonaisluku.

  • Samankantaisten potenssien osamäärän laskusäännön nojalla:

Toisaalta supistamalla saadaan:

On siis määriteltävä, että kun


  • Merkitään .

Samankantaisten potenssien osamäärän laskusäännön nojalla:

Toisaalta supistamalla saadaan ():

On siis määriteltävä, että

Eksponenttina nolla ja negatiivinen kokonaisluku


Olkoon ja positiivinen kokonaisluku.


Erityisesti . Eli luvun käänteislukua voidaan merkitä muodossa .

Jos kantalukuna on murtomerkintä ja eksponentti negatiivinen, niin eksponentti voidaan vaihtaa positiiviseksi samalla, kun vaihdetaan kantaluku käänteisluvukseen.

4.2.3 Esimerkki: negatiivinen eksponentti

4.3 Kymmenpotenssimuoto



Suuria lukuja on tapana ilmaista kymmenpotenssimuodossa eli luvun potenssien avulla. Esimerkiksi, kun syötetään laskimeen luku , niin laskin antaa sen mitä todennäköisimmin muodossa koska luku on liian suuri laskimen näytölle.

Kymmenpotenssimuoto (suuret luvut)


Suuri luku voidaan merkitä kymmenpotenssimuodossa missä ja on positiivinen kokonaisluku.

4.3.1 Esimerkki: suuren luvun muuttaminen kymmenpotenssimuotoon


Erityisesti luonnontieteissä myös pieniä lukuja on tapana ilmaista kymmenpotenssimuodossa negatiivisen eksponentin avulla. Esimerkiksi:

Kymmenpotenssimuoto (pienet luvut)


Pieni luku voidaan merkitä kymmenpotenssimuodossa

missä ja on positiivinen kokonaisluku.

4.3.2 Esimerkki: pienen luvun muuttaminen standardimuotoon

4.4 Neliö- ja kuutiojuuri


Olkoon neliön pinta-ala . Mikä on neliön sivun pituus?

 
 

Neliön pinta-ala saadaan sivun neliönä, eli nyt tulee pohtia sitä, että mikä luku toteuttaa yhtälön .

Tiedämme, että ja toisaalta . Siispä tai . Kuitenkin, sivun pituus ei voi olla negatiivinen luku, joten vain kelpaa nyt yhtälön ratkaisuksi. Neliön sivun pituus on siis .


Voidaan osoittaa, että yhtälöllä on kaksi ratkaisua aina kun Positiivista ratkaisua sanotaan luvun neliöjuureksi ja merkitään Lukua sanotaan neliöjuuren juurrettavaksi.

Neliöjuuri


Luvun neliöjuuri toteuttaa ehdot


Miksi ?

Tiedämme, ettei minkään reaaliluvun parillinen potenssi voi olla negatiivinen luku. Neliöjuuren määrittelyehtona on siis, että juurrettavan tulee olla positiivinen tai nolla.

Miksi ?

Voisimme siis määritellä, että esimerkiksi tai , sillä . Kuitenkin, neliöjuuren määritelmässä on tehty valinta, että neliöjuuri on vain ja ainoastaan ei-negatiivinen ratkaisu. Tämä valinta on tehty siksi, että neliöjuuri olisi yksikäsitteinen, eli voidaan sanoa yksikäsitteisesti esimerkiksi, että .


Kompleksilukujen joukossa on määritelty . Tällöin kompleksilukualueella yhtälön ratkaisu olisi tai . Kompleksiluvut eivät kuitenkaan kuulu lukion opetussuunnitelman perusteisiin, joten oletamme jatkossa lukujen olevan reaalilukuja.

4.4.1 Esimerkki: potenssiyhtälön ratkaisut

4.4.2 Esimerkki: neliön sivun pituus


Neliöjuurilla laskettaessa käytetään seuraavia laskulakeja.

Neliöjuuren ominaisuuksia




4.4.3 Todistus (1. kohta)

4.4.4 Todistus (2. kohta)

4.4.5 Todistus (3. kohta)

4.4.6 Esimerkki: neliöjuuren laskusääntöjä

4.4.7 Esimerkki: neliöjuurten sieventämistä


Olkoon kuution tilavuus . Mikä on kuution särmän pituus?

 
 

Kuution tilavuus saadaan särmän kuutiona, eli nyt tulee pohtia sitä, että mikä luku toteuttaa yhtälön .

Tiedämme, että . Siispä särmän pituus .


Voidaan osoittaa, että yhtälön ratkaisu on . Tätä sanotaan luvun kuutiojuureksi.

Kuutiojuuri


Luvun kuutiojuuri toteuttaa ehdon

Kuutiojuuren määritelmässä kelpaavat kaikki reaaliluvut eli voi olla myös negatiivinen luku. Tämä siksi, että kuutiojuuri on myös näin määriteltynä yksikäsitteinen, koska parittoman negatiivisen luvun kuutio on negatiivinen ja vastaavasti parittoman positiivisen luvun kuutio on positiivinen. Edellä johdetut neliöjuuren laskusäännöt pätevät myös kuutiojuurella ja lisäksi silloin, kun tai .

4.4.8 Esimerkki: kuutiojuurten laskemista

4.5 Potenssiyhtälö


Olemme käyneet läpi jo esimerkkejä muotoa ja olevien yhtälöiden ratkaisuista. Yleisesti muotoa olevaa yhtälöä sanotaan potenssiyhtälöksi. Katsotaan vielä yleisesti, miten potenssiyhtälö ratkaistaan, kun tai

Neliöyhtälön ratkaiseminen (n=2)


Neliöyhtälön juurten lukumäärä riippuu luvusta .


Jos , niin yhtälön ratkaisut ovat

Jos , niin yhtälön ratkaisu on

Jos , niin yhtälöllä ei ole ratkaisua.

Jos , niin neliöyhtälö voidaan ratkaista ottamalla puolittain neliöjuuri huomioiden ratkaisujen etumerkit.

4.5.1 Esimerkki: neliöyhtälön ratkaiseminen

4.5.2 Esimerkki: Coca-Cola -tölkin mitat


Kuutioyhtälön ratkaiseminen (n=3)


Kuutioyhtälön

ratkaisu on .

Neliöjuuresta poiketen, kuutioyhtälön ratkaisu on yksikäsitteinen, sillä positiivisen luvun kuutio on positiivinen luku ja negatiivisen luvun kuutio on negatiivinen luku.

4.5.3 Esimerkki: kuutioyhtälön ratkaiseminen

4.5.4 Esimerkki: jalkapallon mitat

5. Funktio

Viimeisessä kappaleessa aiheena on funktio. Kappaleessa perehdytään siihen, mitä funktio tarkoittaa sekä käsitellään funktion kuvaajan piirtämistä ja tulkintaa. Lopuksi käydään läpi esimerkkejä funktion sovelluksista. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.

Funktiota tarvitaan tutkittaessa muuttuvien suureiden välistä riippuvuutta. Usein suureen arvo riippuu siitä, mikä toisen suureen arvo on. Esimerkiksi ympyrän pinta-ala riippuu säteestä ja autolla ajettu matka riippuu nopeudesta.

 
 

5.1 Funktion määritelmä

# V2

Videossa on kone, joka tuottaa siihen syötetystä nimestä luvun. Sääntönä on, että koneen tuottama luku kertoo nimen pituuden. Tällainen yksikäsitteinen sääntö määrittelee funktion.

Funktio


Funktio on sääntö, joka ilmaisee, miten lähtöarvosta saadaan yksikäsitteisesti loppuarvo. Lähtöarvoa kutsutaan muuttujan arvoksi ja loppuarvoa funktion arvoksi.


Lähtöarvot eli luvut, jotka funktioon voidaan syöttää muodostavat funktion määrittelyjoukon. Loppuarvot eli luvut, jotka funktio tuottaa, muodostavat funktion arvojoukon.

Funktio nimetään tavallisesti kirjaimella , tai . Lähtöarvoa kuvaavana muuttujana käytetään yleensä kirjainta .

Usein funktion sääntö esitetään lausekkeena. Esimerkiksi sääntö "lukuun lisätään 4" voidaan esittää lausekkeena seuraavasti.

Funktion lausekkeen avulla voidaan laskea funktion arvoja. Esimerkiksi "funktion arvo kohdassa 5" lasketaan sijoittamalla luku 5 muuttujan paikalle.

5.1.1 Esimerkki: funktion arvon laskeminen

5.1.2 Esimerkki: funktion määrittelyjoukko

5.2 Funktion nollakohta

Millä muuttujan arvolla funktio saa arvon nolla tai missä pisteessä kuvaaja leikkaa x-akselin? Kyse on samasta asiasta, funktion nollakohdan määrittämisestä.

Huom! "Funktion arvo kohdassa 0" ja "funktion nollakohta" tarkoittavat eri asiaa.

Funktion nollakohta


Niitä määrittelyjoukon lukuja, joilla funktion arvo on nolla, kutsutaan funktion nollakohdiksi. Funktion nollakohdat toteuttavat siis yhtälön .

5.2.1 Esimerkki: funktion arvo kohdassa nolla ja funktion nollakohdat

5.3 Funktion kuvaaja


# V1

Funktion kuvaaja xy-koordinaatistossa


Funktion kuvaaja muodostuu pisteistä , joissa on muuttujan arvo ja funktion arvo kohdassa eli .


 
 


5.3.1 Esimerkki: funktion kuvaajan hahmottelu ilman ohjelmistoa


Funktion kuvaaja voidaan hahmotella saatujen pisteiden avulla vain karkeasti. Sopivan ohjelman avulla funktion kuvaaja saadaan piirrettyä täysin tarkasti.

Videolla näytetään kuvaajan piirtäminen TI-Nspire CAS -laskimella.


# V3


5.3.2 Esimerkki: funktion kuvaaja Geogebralla

5.4 Funktion kuvaajan tulkinta


Kuvaajan etuna on, että se havainnollistaa funktiota graafisesti, jolloin siitä on helpompi tehdä tulkintoja. Kuvaajasta nähdään monia funktion ominaisuuksia, kuten merkin vaihtuminen ja arvojen muuttuminen.

5.4.1 Esimerkki: funktion arvojen lukeminen kuvaajasta

Funktion merkki

 

Funktion arvo on positiivinen, kun sen kuvaaja on x-akselin yläpuolella. Kuvan funktion arvot ovat siis positiivia, kun tai .


 
 


Funktion arvo on negatiivinen, kun sen kuvaaja on x-akselin alapuolella. Kuvan funktion arvot ovat siis negatiivisia, kun .


 
 

5.4.2 Esimerkki: funktion merkin tutkimista Geogebralla

5.4.3 Esimerkki: lämpötilakuvaajan tulkintaa

5.4.4 Esimerkki: funktion kuvaajan tulkintaa

5.5 Potenssifunktio


Kappaleessa 5 opimme, että muotoa olevaa yhtälöä sanotaan potenssiyhtälöksi ja kävimme läpi potenssiyhtälön ratkaisut, kun tai Vastaavasti potenssifunktioksi sanotaan funktiota, jonka lauseke on potenssi ja muuttujana potenssin kantaluku.

Potenssifunktio


Potenssifunktio on funktio, joka on muotoa

missä on kokonaisluku.

Selvitetään seuraavaksi potenssifunktioiden tyypillisiä ominaisuuksia, joihin potenssiyhtälöiden ratkaisujen määrä ja olemassaolo perustuvat. Keskitytään taas tapauksiin, joissa tai

 
 


  • Funktion kuvaaja sijaitsee ensimmäisessä ja toisessa neljänneksessä ja se saa arvoja välillä .

  • Funktion kuvaaja sijaitsee ensimmäisessä ja kolmannessa neljänneksessä se saa arvoja koko reaalilukujoukossa .

  • Molempien funktioiden määrittelyjoukko on .


5.5.1 Esimerkki: ympyrän pinta-alan funktio

5.6 Funktion sovelluksia

5.6.1 Esimerkki: bensatankillisen hinta

5.6.2 Esimerkki: sähkönkulutuksen laskemista

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.