DY:n ratkaiseminen osa 1
Ratkaisemisesta yleisesti
Kynällä ja paperilla ratkottavat differentiaaliyhtälöt ovat helppoja erikoistapauksia. Niissäkin usein valistunut arvailu on tehokasta.
Tällä sivulla on esiteltynä keskeisimpiä tavallisten DY:iden ratkaisumenetelmiä, käsitteistä voit lukea tarkemmin DY-etusivulla.
- Separointi: separoituvat 1.kl DY:t
- Vakion variointi: 1.kl lineaariset DY:t
- VLHDY:nVakiokertoiminen, Lineaarinen, Homogeeninen DY ratkaisukaava
- Määräämättömien kertoimien menetelmä: VLEDYVakiokertoiminen, Lineaarinen, Epähomogeeninen DY:t.
Esimerkeissä on lisäksi mukana alkuarvotehtäviä.
Seuraavia aiheita käsitellään DY:n ratkaiseminen 2 -sivulla:
- DY-ryhmät
- Numeeriset ratkaisumenetelmät
- Reuna-arvotehtävät
- Ominaisarvotehtävät
- Sarjaratkaisut ja erikoispolynomit.
Separoituva DY
Ensimmäisen kertaluvun DY on separoituva, jos se voidaan esittää muodossa missä on ratkaistava funktio, jonka muuttujana on .
Separoituvan DY:n ratkaisukaava on josta voidaan integroinnin jälkeen ratkaista funktio .
Derivaatta voidaan kirjoittaa jolloin separoituva yhtälö on
Tästä voidaan erotella eli separoida - ja -termit integrointia varten
Alkuarvotehtävään saadaan ratkaisu suoraan integraalista
missä ylärajoja ja käsitellään kuin vakioita. Integroinnin ja sijoituksen jälkeen voidaan ratkaista
Esimerkiksi on separoituva DY, josta voidaan lukea funktiot ja
Homogeeninen yhtälö on aina separoituva, jossa
Esimerkkejä
Funktiot ovat ja , joten Integroimissäännöillä saadaan missä on määräämätön integroimisvakio. Vakio voi muuttua, kun yhtälöä muokataan, mutta sitä voidaan merkitä samalla symbolilla. Puolittain integroitaessa molemmille puolille saadaan oma vakio, mutta nämä voidaan siirtää samalle puolelle yhdeksi vakioksi.
Nyt voidaan ratkaista Tarkistus derivoimalla:
Jos funktiolla on nollakohtia, ne täytyy tarkastella erikseen. Jos derivaatta on täytyy ratkaisujen olla vakioita.
Esimerkissä 1 funktio joten DY:n toteuttaa myös funktio kaikilla .
Separoituvien DY:iden yhteydessä puhutaan joskus funktiosta muuttujana. Sanotaan, että separoidaan muuttujat ja eli erotellaan ne yhtälön eri puolille.
Separoinnissa funktion riippuvuus muuttujasta voidaan hetkeksi unohtaa, ja sitä voidaan käsitellä kuin tavallista muuttujaa.
Separoituva DY voidaan ratkaista kirjoittamalla , tässä tapauksessa
josta erotellaan eli separoidaan ja yhtälön eri puolille:
Nyt voidaan integroida puolittain jolloin integroimissäännöillä saadaan Ratkaisu on siis Mikäli tiedossa on jokin reunaehto, esimerkiksi alkuarvo , voidaan integroimisvakio määrittää sijoittamalla: eli .
Tarkistus derivoimalla: Muista derivaatan laskusäännöt:
ketjusääntö ja logaritmi!
Sovelluksia
Vapaassa pudotuksessa -massaiseen kappaleeseen vaikuttaa liikettä kiihdyttävä painovoima missä on vakiokiihtyvyys, sekä jarruttava vastusvoima missä on vakio ja on ajan mukaan muuttuva nopeus, joka halutaan ratkaista.
Newtonin toinen laki, on tällöin Koska saadaan Tämä on separoituva DY kun ja .. Funktion ratkaisemiseksi separoidaan ja
Yksinkertaisilla alkuarvoilla säästytään myöhemmin integroimisvakion selvittämiseltä. Oletetaan, että kappale lähtee hetkellä levosta eli Millä tahansa myöhemmällä ajanhetkellä on nopeus , jota merkitään yksinkertaisesti
Ylärajat ja näyttävät muuttujilta, mutta ne ovat integraalissa vakioita, joista tarvitsee välittää vasta sijoituksessa.
Nyt voidaan integroida puolittain näillä rajoilla. josta integroimissäännöillä saadaan Kerrotaan puolittain vakiolla ja sievennetään sijoitus logaritmin laskusäännöillä Tästä on helppoa ratkaista Hävitetään logaritmi eksponenttifunktiolla Tarvitsee enää järjestellä uudelleen, ja saadaan Fysikaalinen huomio: nopeus lähestyy terminaalinopeutta. Esimerkiksi arvolla on
Sammutetaan liikkuvan veneen moottori. Veneen nopeudelle saadaan Newtonin toisesta laista differentiaaliyhtälö tietyin oletuksin vastusvoimista, joita kuvaavat positiiviset vakiot ja .
Tämä on separoituva DY, jossa tuntematon funktio on ja separoitavina ovat ja Nyt .
Merkitään moottorin sammumishetkellä nopeutta . Jollain myöhemmällä ajanhetkellä on veneen nopeus . Näillä tiedoilla saadaan määrätyt integraalit ja integroinnin tuloksena Tästä voidaan ratkaista Siirretään alkunopeuden sisältävä termi ja kerrotaan vakiolla puolittain Tuodaan nopeus alas eksponentista logaritmilla Näin saadaan nopeus Huomaa, että nopeus on positiivinen, kunhan .
Tästä voidaan vielä jatkaa. Jos haluamme tietää veneen paikan jollain ajanhetkellä, kirjoitetaan nopeus paikan muutoksena ja saadaan uusi DY. Veneen pysähtymismatka voidaan tällöin määrittää alkunopeuden perusteella.
Edellisestä tuloksesta saadaan veneen sijainnille uusi separoituva DY Olkoot moottorin sammumishetkellä veneen sijainti ja veneen pysähtymishetkellä sijainti Pysähtymishetki voidaan ratkaista yhtälöstä Logaritmi on nolla, kun sen sisältö on 1, eli Nyt tiedetään integrointirajat. Separoidaan yhtälö ja integroidaan
Tämä näyttää hieman pelottavalta, joten lakaistaan maton alle logaritmin sisältö, ja merkitään
Sijoitusta varten lasketaan ja
Nyt , joten ja integraali on Tästä saadaan logaritmin integraalilla Sijoituksesta saadaan lopputulos
Olkoot ja jatkuvia funktioita ja sellainen, että kaikille . Tällöin on yhtälön ratkaisu jos, ja vain jos toteuttaa yhtälön
Todistus: Olkoon yhtälön ratkaisu. Tällöin kaikille Analyysin peruslauseen nojalla tämä on yhtäpitävää sen kanssa, että on olemassa vakio , jolle Muuttujanvaihdolla saadaan
Ratkaisun olemassaolo ja yksikäsitteisyys
Alkuarvotehtävällä on ratkaisu pisteen ympäristössä, jossa on jatkuva. Ratkaisu on yksikäsitteinen, jos on jatkuva. Tämä tulos tunnetaan Picardin-Lindelöfin lauseena.
Vakion variointi
Vakion varioinnilla tarkoitetaan vakion muuttamista tuntemattomaksi funktioksi. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi lineaarisen ensimmäisen kertaluvun DY:n ratkaisemisessa.
Lineaarinen 1.kl DY
Tämän ratkaiseminen onnistuu seuraavalla tavalla:
- ratkaistaan separoimalla homogeeninen DY
- käytetään homogeenisen osan ratkaisuun vakion variointia ja sijoitetaan yrite alkuperäiseen DY:hyn
- ratkaistaan näin saatu yksinkertainen DY integroimalla.
Esimerkkejä
DY:n homogeenisen osan ratkaisu saadaan separoimalla: Käytetään vakion variointia integrointivakioon eli asetetaan Näin saadaan jolloin derivaatta on Sijoittamalla nämä ratkaistavana olevaan DY:hyn saadaan Siispä funktiolle pätee DY:n ratkaisu on siis
Homogeenista osaa vastaa DY jonka ratkaisu on Käytetään vakion variointia, eli asetetaan Tällöin jonka derivaatta on Sijoittamalla nämä alkuperäiseen DY:hyn saadaan joten DY:n ratkaisu on siis
Ratkaistaan homogeeniosa separoimalla: Funkio on jokin integraalifunktio. Jatketaan vakion varioinnilla jolloin saadaan jonka derivaatta on Sijoittamalla nämä ratkaistavaan DY:hyn saadaan
Näin ollen ensimmäisen asteen lineaarisen DY:n yleinen ratkaisu on Tämä ratkaisukaava voi johtaa hankaliin integraaleihin eikä siksi välttämättä ole se helpoin ratkaisutapa.
Vakiokertoiminen lineaarinen homogeeninen DY
Yleisesti toisen kertaluvun VLHDY on muotoa kun ratkaistava funktio on ja ja ovat vakioita.
Yllä esitelty differentiaaliyhtälö on
- vakiokertoiminen (V), koska
- korkeimman derivaatan kerroin on vakio
- alempien derivaattojen ja "Nollas" derivaatta! kertoimet ja ovat vakioita
- lineaarinen (L), koska
- jokaisessa termissä on tekijänä
- funktio
- tai sen jokin derivaatta.
- jokaisessa termissä on tekijänä
- homogeeninen (H), koska
- siinä ei ole funktiosta riippumatonta termiä.
VLHDY:n karakteristinen yhtälö (KY) on missä vakiot ja ovat samat kuin yllä ja on karakteristisen yhtälön muuttuja.
Karakteristinen yhtälö saadaan VLHDY:stä sijoituksella missä on vakio. Tämän derivaatat ovat ja
Sijoittamalla nämä VLHDY:hyn saadaan se kirjoitettua muotoon Nyt jakamalla puolittain funktiolla saadaan karakteristinen yhtälö
DY:n ratkaisut saadaan tämän karakteristisen yhtälön ratkaisujen eli juurten avulla seuraavista kaavoista:
Näissä kaavoissa ja ovat vakioita, jotka voidaan selvittää alkuarvojen avulla.
Ratkaisujen sini- ja kosinifunktiot tulevat kompleksisista KY:n juurista Eulerin kaavalla.
Toisen asteen yhtälön ratkaisukaavasta saadaan myös kompleksiset ja imaginääriset juuret.
Lyhyesti: Toisen asteen yhtälön
- juuret ovat kompleksiset, jos diskriminantti ,
- juurissa on vain imaginääriosa, jos edellisen lisäksi ,
kun ja ovat reaalisia vakioita ja yhtälön muuttuja.
Pitkästi: Tutkitaan esimerkiksi toisen asteen yhtälöä jolla ei ole reaalisia juuria. Sijoitetaan kertoimet toisen asteen yhtälön ratkaisukaavaan: Muistetaan, että joten tulos voidaan kirjoittaa muodossa Jos kyseessä on DY:n karakteristinen yhtälö, on DY:n ratkaisu Vakiot ja voidaan määrätä alkuehdoilla.
Esimerkkejä
Ensiksi muodostetaan DY:n karakteristinen yhtälö. Vakiot ovat ja joten karakteristinen yhtälö on Tämän juuret löydetään esimerkiksi toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla. Toinen vaihtoehto on tekijöihin jako josta voidaan lukea, että yhtälöllä on yksi juuri . Tämän perusteella DY:n ratkaisu on Tarkistetaan vielä derivoimalla: Tästä nähdään, että kuten pitääkin.
Ratkaistaan alkuarvotehtävä Lasketaan DY:n karakteristisen yhtälön juuret toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla Juuret ovat kompleksilukuja, joten DY:n ratkaisu on Alkuarvotehtävää varten tarvitsemme myös ratkaisun derivaatan Sijoittamalla alkuarvot saadaan yhtälöpari jonka ratkaisuilla ja saadaan alkuarvotehtävän ratkaisu
Sovelluksia
Tarkastellaan yksiulotteista harmonista värähtelijää.
Kappaleen siirtäminen pois tasapainoasemasta saa aikaan jousivakiosta riippuvan voiman .
Merkitsemällä kappaleen sijaintia funktiolla ja tiedolla saamme DY:n Muodostetaan ja ratkaistaan tämän karakteristinen yhtälö Saaduissa juurissa esiintyvä on värähtelyn kulmataajuus, joten merkitään tätä symbolilla Puhtaasti imaginääristen juurten kaava antaa tulokseksi Tämä voidaan trigonometristen kaavojen avulla kirjoittaa muotoon missä eli amplitudi ja vaihe ovat tuntemattomia vakioita. Nämä voidaan määrätä alkuarvoilla.
Lisätään harmoniseen värähtelijäämme nopeuteen verrannollinen vastusvoima Tällöin kappaleeseen vaikuttava voima on Korvaamalla nopeus paikan aikaderivaatalla ja kiihtyvyys paikan toisella aikaderivaatalla saadaan VLHDY Tämän karakteristinen yhtälö on jonka juuret ovat Termi määrää ovatko juuret imaginäärisiä. Karakteristisen yhtälön reaalisilla juurilla differentiaaliyhtälön ratkaisu muistuttaa eksponenttifunktiota eikä oikein värähtele. Imaginäärisillä juurilla saamme vaimenevan värähtelijän, jonka amplitudi pienenee eksponentiaalisesti (eli värähdyksen suuruus puoliintuu tasaisin väliajoin).
Tällä geogebralla voit tarkastella vaimennetun värähtelijän kuvaajia eri massalla m, vaimennuskertoimella b ja jousivakiolla k. Voit myös siirtää lähtöarvoa raahaamalla pistettä A. Kuvaajan väri riippuu värähtelyn tyypistä, alivaimennetun värähtelijän kuvaaja on sininen, kriittisesti vaimennetun violetti ja ylivaimennetun punainen. Kuvaaja kertoo heilurin poikkeaman suuruuden (pystyakseli) ajanhetkellä t (vaaka-akseli).
Ratkaisukaavojen todistamiseksi riittäisi osoittaa, että funktio toteuttaa annetun DY:n ja muodostuu kahdesta lineaarisesti riippumattomasta ratkaisusta. Tämä perustuu seuraavaan lauseeseen:
Jos ja ovat lineaarisen homogeenisen yhtälön lineaarisesti riippumattomia ratkaisuja,
niin yhtälön yleinen ratkaisu on ja se kattaa kaikki ratkaisut. Tällöin sanotaan, että funktiot ja muodostavat yhtälön ratkaisukannan. Vilkaistaan vielä kuitenkin miten ratkaisukaavoihin voisi päätyä.
Tutkitaan VLHDY:tä ja tehdään tähän sijoitukset Tässä on tuntematon, mahdollisesti kompleksinen vakio. Alkuperäinen DY saadaan näin muotoon josta voidaan lukea karakteristinen yhtälö.
Koska eksponenttifunktiolla ei ole nollakohtia, saadaan kaikki yhtälön ratkaisut karakteristisen yhtälön ratkaisuista eli juurista. Jos juuret ovat erisuuret ja saamme kaksi lineaarisesti riippumatonta funktiota ja , jotka toteuttavat alkuperäisen differentiaaliyhtälön ja muodostavat näin ratkaisukannan. Juurten ollessa kompleksisia saadaan reaaliset ratkaisut exponenttifunktioista pienellä pyörittelyllä. Kaksinkertaisen juuren tapauksessa saisimme vain yhden ratkaisun ja ratkaisukannan toinen funktio pitäisi tällöin löytää jollakin toisella tavalla.
VLDY:n erikoisratkaisu
Vakiokertoiminen lineaarinen (VL) toisen kertaluvun DY on epähomogeeninen (E), jos siinä esiintyy funktiosta ja sen derivaatoista riippumaton termi . Tämän yleinen muoto on Esimerkiksi on epähomogeeninen DY, jossa .
VLEDY voidaan ratkaista seuraavasti:
- ratkaistaan homogeeniosaVLEDY, josta poistettu termi , VLHDY
- etsitään yksi erikoisratkaisu.
Kaikki ratkaisut saadaan homogeeniosan ratkaisun ja erikoisratkaisun summana.
Olkoon VLHDY:n täydellinen ratkaisu ja VLEDY:n jokin ratkaisu. Tällöin on VLEDY:n ratkaisu jos ja vain jos "" on VLEDY:n ratkaisu.
Todistus: Sijoittamalla nähdään, että "" Jos on VLEDY:n ratkaisu, niin joillakin ja
Todistus: tällöin on VLHDY:n ratkaisu (tämän voi tarkistaa sijoittamalla). Koska on VLHDY:n täydellinen ratkaisu, on olemassa vakiot ja siten, että eli
Usein helpoin tapa erikoisratkaisun löytämiseen on määräämättömien kertoimien menetelmä, jossa arvataan erikoisratkaisun muoto mutta jätetään kertoimet avoimiksi. Sijoittamalla saadaan yhtälöryhmä, josta voidaan ratkaista oikeat kertoimet.
Jos funktiosta riippumaton termi on voidaan sitä vastaava yrite valita termin mukaan:
Lisäksi:
Jos on kerrottuna -asteisella polynomilla, korvataan yritteessä olevat vapaat kertoimet ja samanasteisilla polynomeilla vapain kertoimin.
Jos on kerrottuna eksponenttitekijällä , kerrotaan myös yrite tällä tekijällä.
Jos yrite on homogeenisen yhtälön ratkaisu, kerrotaan yrite tekijällä tai, jos tämäkin on HY:n ratkaisu, tekijällä , jne.
Yritteen valinnan jälkeen voidaan sijoittamalla kokeilla, onko se DY:n erikoisratkaisu.
Tässä muutama esimerkki arvauksista, jotka johtavat erikoisratkaisuun.
Kun ja DY on
-
- yrite johtaa ratkaisuun
toisaalta DY:hyn
-
- yrite ei johda ratkaisuun, koska se on homogeeniosan ratkaisu,
- yritteellä saadaan ratkaisu
Kun on polynomi, esimerkiksi DY:hyn
-
- yrite johtaa ratkaisuun
Kaksi opiskelijaa keskustelevat:
-- Miten voi olla mahdollista, että arvaaminen on järkevä yhtälön ratkaisutapa?
-- Minusta nämä differentiaaliyhtälöt ovat aika vaikeita. Arvaaminen on järkevää, jos sillä voi oikaista pidemmän ratkaisuprosessin.
-- Mutta arvaaminenhan on tuuripeliä! Eikö olisi tehokkaampaa vain yrittää ratkaista yhtälö?
-- No joo, summamutikassa arvaaminen ei ole tehokasta, mutta valistunut arvaaminen on nopea ratkaisukeino. Suhteellisen helppojakin yhtälöitä on vaivalloista ratkaista juurta jaksaen.
-- No mikä sitten on se valistunut arvaus?
-- Niin, ja mikä on helppo yhtälö? Valistuneelle yhtälö on helppo, kun siinä on jotain tuttua. Tutut piirteet ohjaavat hyviin arvauksiin.
-- Eli jos yhtälötyypit ovat tuttuja, niin osaa arvata, että ratkaisu voisi olla tietynlainen?
-- Juuri niin. Monet differentiaaliyhtälöt ovat hyvin samankaltaisia. Yhtälöitä täytyy vain oppia lukemaan.
Arvaaminen voi tuntua epämääräiseltä ja vaikealta. Arvaaminen perustuukin siihen, että yhtälöissä on jotain tuttua. Arvaamalla ei myöskään haeta suoraan yhtälön ratkaisua, vaan ratkaisun muotoa. Varsinainen ratkaisu selviää sijoittamisen kautta.
Yhtälöitä täytyy osata lukea ja ymmärtää, jotta arvaaminen olisi järkevää. Koska ratkaisut ovat funktiota ja DY:t kuvaavat niiden käyttäytymistä, on myös funktioiden käyttäytymisen tunteminen oleellista. Kaiken tämän oppiminen ei ole helppoa, siksi differentiaaliyhtälöt ovat vaikeita.
Onneksi DY:n ratkaisuissa esiintyy usein samat funktiot eri muodoissa: erityisesti polynomit ja eksponenttifunktiot. Myös logaritmit ja trigonometriset funktiot esiintyvät usein, ja ovatkin läheisesti yhteydessä eksponenttifunktioon: logaritmi on sen käänteisfunktio, ja sini ja kosini voidaan ilmaista sen avulla.
Ratkaisut eivät aina ole yksinkertaisia, mutta näitä summaamalla ja kertomalla pääsee pitkälle.
Esimerkki
Nyt joten etsitään erikoisratkaisu DY:lle yriteellä . Tällöin Sijoittamalla nämä DY:hyn saadaan yritteen kertoimille saadaan tästä yhtälöryhmä Yhtälöryhmän ratkaisut ovat ja . Yhtälön erikoisratkaisu on siis Liittämällä tähän homogeeniosan ratkaisu saadaan differentiaalyhtälön ratkaisu
Sovelluksia
Lisätään värähtelijään kosinimuotoinen ajasta riippuva voima. Paikkaa kuvaava differentiaaliyhtälö, eli liikeyhtälö on tällöin missä ja ovat vakioita. Nyt on kosinifunktio, joten kokeillaan ratkaisuksi Tämän derivaatat ovat Kun sijoitetaan ja liikeyhtälöön, nähdään, että oikealla puolella on vain kosini. Sinin kertoimien summan täytyy siis olla
Termien ja kertoimista saadaan yhtälöpari Näistä saadaan järjestelemällä Tästä voidaan ratkaista kertoimet ja DY:n ratkaisu saadaan sijoitamalla nämä yritteeseen. Ratkaisun sieventämiseen voidaan käyttää sinin ja kosinin summan kaavaa missä Vakion etumerkki on sama kuin vakion . Oletetaan ne positiivisiksi. Sijoittamalla muuntokaavaan saadut arvot vakioille ja saadaan yhtälön erikoisratkaisuksi
Tässä voit kokeilla kuinka pakottava voima vaikuttaa värähtelijään, jonka ominaisvärähtelytaajuus on 8. Säädettävät muuttujat ovat
- värähtelyn vaimennuskerroin
- pakottavan voiman taajuus
- pakottavan voiman amplitudi
Arvoilla näet, kuinka ajava voima dominoi ajan kuluessa. Kasvattamalla arvoa näet myös kuinka lopullinen amplitudi kasvaa lähellä värähtelijän ominaistaajuutta.
Kappale liikkuu kitkattomasti kaltevalla tasolla, jonka kaltevuuskulma kasvaa ajan mukana. Kappaleen etäisyyttä kallistuspisteestä kuvaa funktio Tälle saadaan muotoiltua DY missä on putoamiskiihtyvyys ja on tason kallistusnopeus.
Nyt joten valitaan yritteeksi Tällä saadaan Sijoittamalla DY:hyn saadaan yhtälöpari Tämä toteutuu kaikilla kun Erikoisratkaisu on siis Koska vastaavan VLHDY:n ratkaisu on saadaan yleiseksi ratkaisuksi
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.