Nr = 2 Viikko = 37
Ohjaus 2
Agoran mikroluokat: Ag B212.2 (Mountains), Ag B213.1 (Lakes), (varalla jos tila loppuu Ag B211.1 (Sovjet), Ag B212.1 (Finland)).
Huomaa ajoista, että jos osallistujia on kovin vähän, tilaisuutta ei mahdollisesti pidetä. Jokaisessa ajassa on luku tyyliin +0, +1, +2. Tämä tarkoittaa paikalle tulevien ohjaajien määrää. Tarkista että tämä on vähintään +1, ennen kuin lähdet paikalle. Saat varmistettua ajan kun houkuttelet siihen useampia opiskelijoita.
Valitse tästä kalenterista lähiaika/aikoja Agoran mikroluokissa olevista ohjauksista. Et saa valita samoja aikoja sekä etä- että lähiohjauksesta.
Please
Valitse tästä kalenterista etäpääteohjausten etäaika/aikoja, jos haluat sellaisiin osallistua.
Please
Please
Please
Paikallaolo ja Zoom/Jitsi-huone
Tämän paikallaolo-luvun sisällä älä ruksi tai muuta mitään jos et ole aidosti Zoomissa tai luokassa paikalla kun laitat ruksia
Ensin mene kurssin Zoomiin (salasana ohj2
). Jos et saa huonetta Jitsiin tai tulet myöhässä, viesti tuolla Zoomissa!
Ruksi että olet paikalla tähän aikaan. Jos jatkat seuraavaan ryhmään, niin virkistä sivu klo xx:05 jälkeen ja ruksi uudelleen.
Valitse haluatko tehdä yksin vai ryhmässä. Kaikkien jäsenten on kirjoitettava ryhmän nimi täsmälleen samalla tavalla. Jätä tyhjäksi, jos haluat että sinulle arvotaan pari.
Voit kirjoittaa ohjaajille viestin jos sinulla on yhteysongelmia, haluat antaa debug-näytteen, tai muuta vastaavaa.
Kun kaikki ovat paikalla, niin opettaja arpoo sinulle Jitsi-huoneen. Jitsi on selainpohjainen etäpalaverisovellus, ja hieman Zoomia kätevämpi pääteohjaustilanteessa.
Kun opettaja on arponut huoneet, niin virkistä tämä sivu, jolloin Jitsi-huoneesi linkki näkyy kohdassa
Avaa tästä huoneesi
.Mene Jitsihuoneeseesi, mutta jää joka tapauksessa Zoomiin yhteydenpidon vuoksi. Jos et pääse Jitsiin, niin nosta Zoomissa käsi ja laita Zoomin chattiin käyttäjätunnuksesi (JYU-tunnus).
Jos Jitsi ei toimi, niin tehdään Zoomiin breakout-huoneita, koska siellä on monesti parempi yhteys. Merkitse silloin oman huoneesi numero breakout-kenttään.
Jitsissä jaa näyttösi vasemman alakulman ruudun kuvasta. Jos teet ryhmässä, niin keskustele ja tee tehtäviä parisi kanssa. Katselkaa vuorotellen toistenne näyttöjä ja auttakaa toisianne.
Ohjauksen aikana ruksi "liikennevaloja" avuntarpeesi mukaan. Ei kuitenkaan etukäteen, vaan vasta kun "tilanne on päällä". Ohjaaja tulee Jitsiin auttamaan teitä heti kun ehtii.
Please
to interact with this component. - Olen nyt lähipaikalla
Please
to interact with this component. Please
to interact with this component.
Etäpaikalla olevat täyttävät seuraavat:
Please
to interact with this component. Ryhmän nimi
Please
to interact with this component. Viesti ohjaajille:
Please
to interact with this component. Zoomin breakout-huoneesi numero, jos sinut on sellaiseen laitettu:
Please
to interact with this component. Oma zoom (ks ohje) (tämä olisi suositeltava tapa, koska Jitsi on välillä hidas)
Please
to interact with this component.
Kentän pitää olla muotoa :https://jyufi.zoom.us/...
, ei mitäänJoin...
tarinoita. Salasanaa ei saa olla tai se pitää olla piilotettu URL:ään (ks ohje). Jos haluat kaverin kanssa samaan, laita sama zoom-osoite. Zoom-osoite voittaa ryhmän nimen sekä arvonnan. Laita silti ryhmän nimi, niin ohjaajat näkevät paremmin ketkä ovat samassa ryhmässä. Eli Zoom-linkin laittaminen on sama kuin ruksisiHaluan tehdä yksin
, ellei joku kaveri laita samaa linkkiä.
Älä häiritse
: Ohjaajat eivät käy lainkaan paikalla, ellet valitse toista väriä. Samassa huoneessa olevien tulisi käyttää tätä tilaa samalla tavalla.Hyvin menee
: Ohjaajat käyvät välillä paikalla, jos ei ole kiireisempiä tapauksia.Apua
: Kaipaat apua, mutta pystyt odotellessasi jatkamaan pohdintaa tai tekemään muita tehtäviä.Iso hätä
: Et pysty etenemään, ja tarvitset ohjaajaa pikimmiten.Pois
: Poistut pääteohjauksesta. Muista vaihtaa muuksi väriksi kun saavut pääteohjaukseen toisella kertaa!
- Jotta saat huoneesi, virkistä selain kun ohjaaja on arponut!
```
Please
Pääteohjauskerran tavoitteet
- Tutustua kurssin työkaluihin
- Konsoliprojektin tekeminen, kääntäminen ja ajaminen
- JyPeli-projektin tekeminen, kääntäminen ja ajaminen
- JetBrains Riderin käytön alkeet
Pääteohjaustehtävät
Voit tehdä tämän kertaiset demotehtävät vielä tekstieditorilla, tai sitten Riderilla. Jos haluat jo nyt kokeilla Riderin käyttöä, niin lue seuraava ohje. Viimeistään ensi viikolla siirrymme lopullisesti Riderin käyttöön. Jos kuitenkin haluat vielä jatkaa tavallisella tekstieditorilla, voit siirtyä suoraan tekemään demotehtäviä.
Tehdään ensimmäisenä tehtävät
- demojen tehtävä 5 alla olevilla Jypelin ohjeilla
- demojen tehtävä 1 ensin pohtien mitä tulostaa ja sitten alla olevilla Konsoliprojektin ohjeilla tehdään konsolisovellus, jolla tarkistetaan omat "arvaukset"
- kun molemmat projektityypit osataan tehdä, saa jatkaa muilla demoilla
Alle kirjoitetut ohjeet ovat JetBrains Riderille, mutta Visual Studion prosessi on hyvin samankaltainen.
Tarkemmat ohjeet Riderin käytöstä löytyvät työkalut-sivulta.
JetBrains Rider
- Katso myös Ohjeita projektin luontiin
Vaikka Rider tekee meidän puolesta monia asioita automaattisesti on kuitenkin tärkeää että ymmärrämme mitä "taustalla" tapahtuu, ja siksi olemme tähän asti operoineet ilman graafista käyttöympäristöä.
Rider on IDE, eli Integrated development environment, suomeksi yleensä vain tylsästi 'ohjelmointiympäristö'. ''Integrated''-sana tarkoittaa lyhyesti sanottuna, että samassa paketissa on monta ohjelmaa, yleensä mm. koodieditori, debuggeri (eli virheenjäljittäjä, johon tutustumme tarkemmin tulevien viikkojen aikana) ja kääntäjä.
(Integroidun) ohjelmointiympäristön käyttämisestä on monia hyötyjä, kuten se, ettemme enää joudu tekemään ohjelman kääntämistä ja kääntämisen jälkeistä suorittamista manuaalisesti. Kuitenkin, jos olisimme suoraan aloittaneet Riderista, olisi kokonaisuuden ymmärtäminen jäänyt puutteelliseksi.
IDE:jen toiminnasta voi lukea lisää kurssimonisteesta, josta löytyy oma kappale IDE:ille.
Rider opiskelijalisenssi
Asennus ja käyttöönotto
- Lataa Rider klikkaamalla Download sivulla https://www.jetbrains.com/rider/
- Käytä oletusasetuksia, eli klikkaile Next ja lopuksi Install.
- Käynnistä Rider. Hyväksy käyttöehdot.
- Riderin kustomointiasetuksissa Environment välilehdellä asenna .NET.
- Muuten kustomointiasetukset voit asettaa oman maun mukaan. Näppäinoikoteiden asetuksiksi kannattaa valita Visual Studio 2022. Näppäinoikoteitä voi säätää myös jälkikäteen kohdasta Settings -> Keymap. Plugineja ei tarvitse ladata.
- Kirjaudu sisään JetBrain-käyttäjänä ja aktivoi lisenssi.
Uuden Solutionin/Projektin luominen Riderissa
Valitse New Solution. Tämän jälkeen .NET/.NET Core alta valitse Console Application ja paina Create. Korvaa Program.cs tiedoston sisältö seuraavalla:
Console.WriteLine("Toimii :-)");
ja valitse ylävalikosta Run TAI käytä näppäinoikotietä Ctrl-F5 (macOS:ssa F5 tai fn-F5). Riderin alaosaan pitäisi avautua konsoli, jossa lukee Riderin suorittama komento ohjelman ajamiseksi ja sen jälkeen "Toimii :-)".
Solutionin ja projektien luomiseksi on yksityiskohtaisemmat ohjeet täällä.
Vastaava ohje löytyy myös videolla:
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.