Dimensioanalyysi

Mars-mönkijän rajanopeus osa 1

Dimensiot ja konkreettiset luvut

Luonnontieteissä mittauksiatulokset esitetään konkreettisen numeron ja mittaustuloksen dimensiota vastaavan yksikön avulla. Esimerkiksi objektin paikan dimensio on ja yksikkö on Usein mitattava suure koostuu useammasta suureesta. Esimerkiksi nopeus saadaan paikan ja ajan osamääränä.

Yleisimmät dimensiot ovat massa pituus aika lämpötila ja varaus. Jokaisen suureen dimensio koostuu näiden dimensioiden tuloista, osamääristä ja potensseista.

Dimensioanalyysin tehtävänä on selittää fysikaalisten suureiden välisiä suhteita. Dimensioanalyysin avulla on kätevää tarkastella johdannesuureiden järkevyyttä.

Tarkasteltavan ominaisuuden dimensio ja yksikkö voivat vaikuttaa samalta asialta, mutta dimensio on aina yksiköstä riippumaton. Esimerkiksi kappaleen massaa voi kuvata monella eri yksiköllä, kuten gramma ja kilogramma, mutta sen dimensio on aina massa.

Mars mönkijän rajanopeus osa 2

Esimerkki suureista ja dimensioista

Dimensioiden käytös yhteen- ja vähennyslaskussa

Yleisesti dimensioiden kanssa yhteen- ja vähennyslasku onnistuu silloin, kun termien dimensiot ja tensoriaaliset luonteet ovat samat. Tämä tarkoittaa, että suureiden tulee olla keskenään dimensiohomogeeniset eli ei ole järkevää verrata esimerkiksi yhden tunnin pituutta kilometriin.

Tensoriaalisella luonteella viitataan siihen onko kyseessä esimerkiksi skalaarisuureSuure, jonka kuvailuun riittää vain yksi luku. Esimerkiksi massa tai korkeus merenpinnasta., kuten vaikkapa lämpötila, tai vektori, kuten esimerkiksi nopeusvektori. (Huomaa, että myös muun tyyppisiä tensoreita, kuten esimerkiksi metrisiä tensoreita, on olemassa.)

Dimensiot kerto- ja jakolaskussa

Kerto- ja jakolaskuissa dimensiot käyttäytyvät seuraavasti:

Olkoon ja Tällöin ja

Myös yksiköt käyttäytyvät vastaavalla tavalla:

ja

Lisäksi kerto- ja jakolaskuissa käytettävien suureiden tulee olla myös tensoriaaliselta luonteeltaan yhteensopivat. Esimerkiksi vektorin voi jakaa skalaarillaSuure, jonka kuvailuun riittää vain yksi luku. Esimerkiksi massa tai korkeus merenpinnasta., mutta ei toisella vektorilla. Myöskään matriisien kertolasku ei onnistu, mikäli matriisien rivien ja sarakkeiden lukumäärät eivät ole yhteensopivat.

Dimensiot varustettuna kertolaskulla muodostavat ryhmän. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen dimensio kerrottuna toisella dimensiolla on myös dimensio eli ryhmä on suljettu kertolaskun suhteen. Lisäksi laskutoimituksen tulee olla assosiatiivinen, jokaiselle dimensiolle on oltava olemassa käänteisalkio ja dimensioiden muodostamaan ryhmään pitää kuulua myös neutraalialkio. Esimerkiksi pituuden dimension käänteisalkio on jolloin toimii neutraalialkiona.

Itseasiassa dimensioiden kertolasku on kommutatiivinen laskutoimitus, joten dimensioiden muodostama ryhmä on Abelin ryhmä. Kommutatiivisuus tarkoittaa, että laskujärjestystä voidaan muuttaa.

Dimensioiden avulla voidaan tarkastaa, onko jokin johdannaissuure järkevä. Yleisesti laskuja laskiessa on kannattavaa katsoa mikä on vastauksen dimensio, josta voidaan päätellä onko lasku varmasti järkevä.

Esimerkki lopputuloksen yksiköiden tarkastamisesta

Dimensiot derivoitaessa ja integroitaessa

Derivoimalla jonkin dimension suhteen voimme johtaa uusia suureita. Klassinen esimerkki tästä on, että nopeus on paikan aikaderivaatta ja kiihtyvyys on taas tämän aikaderivaatta.

Voimme myös integroida dimensioiden suhteen. Esimerkki tästä on voimakentän tekemä työ, kun kappale liikkuu tietyn matkan kentässä. Tehty työ voidaan laskea integroimalla kentä voima etäisyyden suhteen.

Olkoon ja Tällöin joten ja Myös yksiköt käyttäytyvät derivoitaessa ja integroitaessa vastaavalla tavalla kuin dimensiot. Lisäksi kannattaa huomata, että deltafunktion yksikkö on ja kolmessa ulottuvuudessa vastaavasti Tällöin esimerkiksi kuten deltafunktion ominaisuuksien perusteella voi odottaakin.

Esimerkkejä dimensioiden käytöksestä derivoitaessa ja integroitaessa

Perussuureiden joukko PSJ

Jokainen fysiikan teoria koostuu joukosta suureita, joista osa riippuu toisistaan. Teorian perussuureiden joukkoa (PSJ) merkitään Se sisältää teorian määrittämättömmät suureet, joiden avulla määritetään teorian muut suureet eli johdannaissuureet.

Teorian perussuureiksi voidaan valita esimerkiksi massa matka ja aika jolloin niiden avulla voidaan määritellä muun muassa nopeus kiihtyvyys ja voima Vaihtoehtoisesti perussuureiksi voistaisiin valita esimerkiksi voima matka ja aika jolloin nopeus ja kiihtyvyys määriteltäisiin kuten edellä ja massa määritelmä olisi

Mars mönkijän rajanopeus osa 3

Bridgmanin Aksiooma (BA)

Yleisesti dimensiot määritellään Bridgmanin aksiooman mukaan. Aksiooman mukaan suureen kahden arvon ja mittalukujen suhde ei muutu, vaikka niiden perussuureiden missä yksikköjä muutetaan kertaisiksi, kun

Tällöin siis

on sama kertoimien valinnasta huolimatta. Toisin sanoen vertailtavien arvojen suhteet eivät muutu millään kertoimella. Matka Jyväskylästä Helsinkiin on kertaa niin suuri, kuin matka Jyväskylästä Tampereelle sama millä luvulla me kerromme matkojen pituuksia.

Bridgemanin aksiooman mukaan ei kuitenkaan ole järkevää tehdä lämpötilamuutosta celsiuksista fahrenheitteihin, koska näiden yksikköjen nollakohdat siirtyvät joten niiden suhteet eivät pysy samana. On siis tärkeää, että yksikönmuunnoksessa nollan paikka ei siirry mittaasteikolla.

Mars mönkijän rajanopeus osa 4

Esimerkki yksikkömuunnoksesta

Dimensiohomogeenisyys

Dimensiohomogeenisyyden mukaan fysiikalisen suureen mittaluvun yhtälö ei muutu vaikka sen perussuureita missä skaalataan luvulla missä Eli jos suuret missä sitovat yhtälöä siten, että niin tällöin myös

missä kertoimet määräytyvät ehdosta pätee kaikilla

Dimensiohomogeenisuuden periaate on siis, että minkään fysikaalisen luonnonlain ilmiö ei saa riippua sen yksiköistä vaan se on invariantti yksikönmuunnosten suhteen. Tämä siis vaatii, että fysikaalisten suureiden summassa dimensioiden pitää olla samat.

Buckinghamin Pi-teoreema

Olkoon fysikaalisen teorian suureet siten, että ne toteuttavat dimensiohomogeenisen yhtälön ja perussuureet siten, että dimensiomatriisin aste on Tällöin meillä on yhteensä vapaata dimensiotonta muotoa olevaa potenssituloa sekä kuvaus siten, että täsmälleen silloin, kun

Lukuja missä kutsutaan -luvuiksi. Jos suureet eivät riipu toisistaan, eikä voida muodostaa yhtään -lukua.

Pi-teoreema antaa tehokkaan työkalun vähentää fysikaalisen järjestelmän suureita, jolloin ilmiöitä on helpompi mallintaa. Sen todistus on varsin suoraviivainen lineaarialgebran tehtävä.

Mars mönkijän rajanopeus osa 5

Mars mönkijän rajanopeus osa 6

Pi-teoreeman käyttö

Näin käytät Pi-teoreemaa, kun haluat muodostaa funktion jollekin suureelle ja tiedät mistä suureista funktion tulisi riippua

  1. Listaa ongelmaan liittyvät kpl suureita (sekä suure, jonka funktion haluat selvittää, että suureet, joista funktion tulisi riippua)

  2. Listaa suureiden dimensiot ja selvitä niiden pohjalta tarvittavien perusdimensioiden lukumäärä

  3. Valitse kappaletta toistuvia parametreja eli maksimaalinen joukko suureita siten, että ne eivät muodosta -lukua. Numeroidaan myös loput suureet

    Huomaa, että suuretta jonka funktion haluat muodostaa, ei kannata valita toistuvaksi parametriksi.

  4. Muodosta -luvut eli dimensiottomat kombinaatiot missä Niitä tulisi löytyä kappaletta. Potenssit voidaan valita mielivaltaisesti, tyypillisesti

  5. Tarkista, että -luvut todella ovat dimensiottomia.

  6. Muodosta funktio

Esimerkki -teoreeman käytöstä: tuulimyllyn teho

Eliminointitekniikka

Kun haluat selvittää miten suure riippuu suureista eli haluat selvittää funktion jolle pätee voit edellä esitellyn tekniikan sijaan käyttää myös eliminointitekniikkaa.

Eliminointi tekniikassa dimensiot joista suureen dimensio riippuu, eliminoidaan yksi kerrallaan:

  1. Asetetaan
  2. Valitaan suureista yksi suure jolle pätee missä
  3. Vaihdetaan kaikkien suureiden missä ja joille pätee ja missä tilalle suure Merkitään suureita, joista osa on vaihdettu,
  4. Poistetaan suure muiden suureiden joukosta ja merkitään jäljelle jääviä suureita Nyt
  5. Kasvatetaan :n arvoa yhdellä. Jos niin toistetaan vaiheet 2-5 käyttäen suureita suureiden sijaan.

Esimerkki eliminointitekniikan käytöstä: heilurin kulmataajuus

Mitä muuta dimensioanalyysilla saadaan aikaan?

Fysiikassa määritellään useita erilaisia dimensiottomia lukuja eli -lukuja, joiden avulla voimme kuvata fysikaalisen järjestelmän tilaa. Virtausmekaniikassa käytettyjä dimensiottomia lukuja ovat esimerkiksi Mach-luku Reynoldsin luku Eulerin luku ja Sherwoodin luku

Kuten tämän sivun mars mönkijä -esimerkeistä saattaaa huomata, monimutkaisten fysikaalisten ongelmien ratkaiseminen analyyttisesti on vaikeaa (tai mahdotonta), koska tarkasteltavaan järjestelmään voi vaikuttaa hyvin monta muuttujaa. Näiden dimensiottomien lukujen avulla voimme suoraviivaistaa ongelmanratkaisua.

# reynolds

Reynoldsin luku

Reynoldsin luku on tärkeä dimensioton luku. Sitä hyödynnetään virtausmekaniikassa rajakerrosvirtauksia tarkasteltaessa. Tarkemmin sanottuna kappaleen ohi kulkevassa virtauksessa viskositeetin vaikutus keskittyy usein lähellä kappaleen pintaa sijaitsevaan rajakerrokseen. Kauempana rajakerroksen ulkopuolella virtauksen voidaan olettaa olevan kitkatonta. Reynoldsin luku saadaan jakamalla fluidiosaseen vaikuttava inertiavoima osasen muodonmuutosta vastustavilla voimilla ja se on määritettävissä seuraavalla yhtälöllä:

missä on virtauksen nopeus, on virtauksen karakterisoiva pituus, on fluidin tiheys, on fluidin viskositeetti ja on fluidin kinemaattinen viskositeetti.

Putkivirtauksen karakterisoiva pituus on putken halkaisija joten putkivirtauksen Reynoldsin luku on

Reynoldsin luvun ollessa pieni virtaus on laminaarinen, eli se on tasaista ja vakaata sekä pysyy hyvin koossa eikä rajakerros irtoa kappaleen pinnalta. Tällöin virtausnopeus vaihtelee ainoastaan tarkasteltaessa tilannetta makroskooppisella tasolla, eikä virtaukseen synny rakenteita, jotka ovat pienempiä kuin tarkasteltavan tilanteen makroskooppinen mittakaava, vaan kitkavoimat vaimentavat ne.

Suurilla Reynoldsin luvuilla virtaus muuttuu turbulenttiksi eli siihen alkaa muodostua pyörteitä ja rajakerros alkaa irrota kappaleen pinnalta. Virtaukseen muodostuu makroskooppista mittakaavaa pienempiä rakenteita, joille siirtyy konvektion vaikutuksesta yhä enemmän energiaa. Lopulta kaikkein pienempien rakenteiden liike-energia muuttuu lämmöksi.

Esimerkkejä Reynoldsin luvusta

# mach

Machin luku

Machin luku on dimensioton luku, jota hyödynnetään kokoonpuristuvia virtauksia tarkasteltaessa esimerkiksi aerodynamiikassa. (Jos niin virtausta voidaan pitää kokoonpuristumattomana.) Machin luku kuvaa virtauksen nopeuden suhdetta äänennopeuteen käytetyssä väliaineessa ja määritellään seuraavasti:

missä on väliaineen kokoonpuristuvuuskerroin ja on väliaineen tiheys. Ideaalikaasun tapauksessa Machin luku voidaan kirjoittaa muodossa missä on virtauksen nopeus, on lämpökapasiteettien suhde, on kaasuvakio ja on kaasun lämpötila.

Virtaukset voidaan jaotella Machin luvun perusteella:

  • : kysymyksessä on aliäänivirtaus eli alisooninen virtaus,

  • : virtaus on sooninen ja

  • : kysymyksessä on yliäänivirtaus eli ylisooninen virtaus

# eulerluku

Eulerin luku

Eulerin lukua hyödynnetään erityisesti virtausmekaniikan ongelmissa, jossa tarkastellaan vapaata nestepintaa. Se kertoo virtauksessa tapahtuvasta energiahäviöstä. Jos virtauksessa ei ole kitkaa eli siinä ei ole myöskään kitkasta aiheutuvia energiahäviöitä, niin

Eulerin luku määritellään paineen suhteena inertiaan. Käytännössä se voidaan määritellä ylävirrassa ja alavirrassa sijaitsevien pisteiden välisen paine-eron avulla, jolloin missä on nesteen tiheys ja on virtauksen nopeus. Kun missä on höyryn paine, lukua kutsutaan kavitaatiovakioksi. Kavitaatiossa nesteen paine putoaa hyörynpaineen alapuolelle nesteessä tapahtuvan virtauksen vuoksi ja nesteeseen syntyy kuplia. Kavitaatiovakio kuvaa tämän ilmiön esiintyvyyttä.

Muita vapaan nestepinnan tarkastelussa käytettäviä dimensiottomia lukuja ovat Frouden luku missä on virtausnopeus, putoamiskiihtyvyys ja virtauksen karakterisoiva pituus, ja Weberin luku missä on virtauksen nopeus, nesteen tiheys, virtauksen karakterisoiva pituus ja on pintajännitys.

# sherwood

Sherwoodin luku

Sherwoodin lukua käytetään tarkasteltaessa virtauksen mukana tapahtuvaa aineen siirtymistä ja se kuvaa konvektoitumalla ja diffuusion avulla tapahtuvan aineensiirron suhdetta. Sherwoodin luvun määrittää yhtälö

missä on konvektioon liittyvä aineensiirtokerroin, on diffuusiokerroin ja on virtauksen karakterisoiva pituus. Lämmön siirtymistä tarkasteltaessa vastaava dimensioton luku on Nusseltin luku missä on konvektioon liittyvä lämmönsiirtokerroin, on virtauksen karakterisoiva pituus ja on fluidin lämmönjohtavuus. Jos niin lämpö siirtyy ainoastaan johtumalla.

# similaarisuus

Similaarisuus

Laivojen, lentokoneiden ja muiden suurien koneiden suunnittelussa hyödynnetään pienoismalleja, koska kustannukset testikappaleiden rakentamiseen olisivat muuten liian suuria. Dimensioanalyysi auttaa meitä löytämään tarvittavat yhteydet pienoismallin ja prototyypin väliltä, jotta saamme merkittävää tietoa kokeista ennen prototyypin rakentamista.

Dimensioanalyysin käyttö perustuu yksikönmuutosinvarianssiin, mutta tässä esimerkissä toimitaan "väärin päin" verrattuna aiempiin esimerkkeihin. Emme muuta yksilöitä, vaan perussuureiden arvoja samassa suhteessa, jolloin pienoismallin ja prototyypin -lukut ovat samat. Tällöin pienoismallin ja prototyypin sanotaan olevan similaarisia. Käytännössä virtausmekaniikan ongelmissa riittää tarkastella similaarisuutta geometrian, kinematiikan ja dynamiikan näkökulmista.

Esimerkki similaarisuudesta: pienoismalli

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.