3. Ympyrän geometriaa

- sekantti ja tangentti - pinta-ala - sektori - segmentti -

Tason pisteet, jotka ovat kiinteällä etäisyydellä pisteestä, muodostavat ympyrän eli ympyräviivan. Ympyröihin liittyy paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia, laskuja ja lukuja, kuten irrationaaliluku pii \(\pi\). Lue myös luvun \(\pi\) historiasta.

Tähän kappaleeseen liittyvät harjoitustehtävät löydät täältä!

Alla olevalla videolla on esitelty ympyään liittyviä käsitteitä. Ne käydään myöhemmin läpi yksityiskohtaisemmin.

# ympyran-osat-geo

Käytä yllä olevaa GeoGebra-applettia tutkiaksesi videolla esiintyviä ympyrän osia. Muista kokeilla raahata kehällä olevia pisteitä.


# sade

3.1 Säde, halkaisija ja piiri

Ympyrän tärkein ja sen määrittävä ominaisuus on ympyrän säde, jota merkitään usein kirjaimella \(r\) (englannin kielen sanasta radius). Joskus puhutaan myös ympyrän halkaisijasta, jota merkitään kirjaimella \(d\) (englannin kielen sanasta diameter).

Ympyrän säde, halkaisija ja piiri

Ympyrän säde \(r\) on ympyrän keskipisteen etäisyys sen kehältä. Ympyrän halkaisija \(d\) on jana, joka kulkee ympyrän kehältä kehälle sen keskipisteen kautta. Halkaisijan pituus on \(d=2r\). Ympyrän piiri \(p\) on sen kehän pituus, ja se lasketaan \(p=2 \pi r = \pi d\).

 
 

Esimerkki 3.1.1: Donitsi

Esimerkki 3.1.2: Ympyrän halkaisijan ja kehän suhde GeoGebralla

Esimerkki 3.1.3: Piin arviointia

# pinta-ala

3.2 Pinta-ala

Alla olevassa Opetus-tv:n videossa johdetaan ympyrän pinta-alan tuttu laskukaava. Videon täysi ymmärtäminen ei ole edellytys tehtävien osaamiselle, mutta se voi avata hieman paremmin, mistä ympyrän pinta-alan laskukaava tulee.

Ympyrän pinta-ala

Ympyrän pinta-ala lasketaan sen säteen \(r\) avulla seuraavasti \[A=\pi r^2.\]

Esimerkki 3.2.1: Uima-allas

# keskuskulma_kaaren_pituus

3.3 Keskuskulma, kaaren pituus, sektorin pinta-ala

Käsitellään seuraavaksi ympyrään liittyviä käsitteitä. Jos ympyrä jaetaan osiin, muodostuu keskuskulmia, joita voidaan merkitä tutuilla merkinnöillä \(\alpha,\;\beta,\;\gamma...\). Muodostuva osa on nimeltään sektori, ja sen kaarella on jokin pituus \(b\). Lisäksi ympyrän sektorin pinta-ala on mahdollista määrittää.

Keskuskulma

Kulma, jonka kärki on ympyrän keskipisteessä, on keskuskulma.

Ympyrän kaaren pituus

Keskuskulman \(\alpha\) kyljet rajaavat ympyrän kehältä kaaren, jonka pituus \(b\) voidaan laskea seuraavasti \[b = \frac{\alpha}{360 ^{\circ}} 2\pi r.\]

Todistus 3.3.1.

Esimerkki 3.3.1: Ympyrän kaaren pituuden laskeminen

Ympyrän sektorin pinta-ala

Keskuskulman \(\alpha\) kyljet rajaavat ympyrän sisältä sektorin, jonka pinta-ala \(A_{SEK}\) voidaan laskea seuraavasti: \[A_{SEK}= \frac{\alpha}{360 ^{\circ}} \pi r^2.\] Jos tiedetään keskuskulmaa vastaavan kaaren pituus \(b\), voidaan sektorin pinta-ala laskea myös kaavalla \[A_{SEK}=\frac{br}{2}.\]

Todistus 3.3.2.

Esimerkki 3.3.1: Ympyräsektorin pinta-alan ja keskuskulman laskeminen

# janne

3.4 Jänne, segmentti

Ympyrä voidaan jakaa myös osiin, jotka eivät osu ympyrän keskipisteeseen \(O\). Tällaista janaa, joka piirretään kahden kehän pisteen välille kutsutaan jänteeksi, ja se rajaa ympyrästä kaksi segmenttiä.

Jänne

Ympyrän kehällä olevan kaaren päätepisteet yhdistää jänne.

Segmentin pinta-ala

Jänne jakaa ympyrän kahdeksi segmentiksi, joiden pinta-ala \(A_{SEG}\) saadaan laskettua kaavalla \[A_{SEG}=A_{SEK} \pm A_{keskuskolmio}.\] Kaavassa käytetään yhteenlaskua, jos keskuskulma \(\alpha\) on suurempi kuin \(180^{\circ}\), ja vähennyslaskua, jos keskuskulma \(\alpha\) on pienempi kuin \(180^{\circ}\).

Esimerkki 3.3.2: Segmentin pinta-alan laskeminen 1

Esimerkki 3.3.3: Segmentin pinta-alan laskeminen 2

# tangentti

3.5 Tangentti, tangenttikulma

Sanalla tangentti voidaan matematiikassa tarkoittaa kahta asiaa, ja ne molemmat liittyvät geometriaan. Yleensä asiayhteydestä selviää, puhutaanko trigonometrisesta funktiosta nimeltä tangentti vai käyrää tasan yhdessä pisteessä sivuava suora. Tässä luvussa puhutaan tangentista sen jälkimmäisessä merkityksessä.

Tangentti

Tangentti on suora, joka kohtaa ympyrän vain yhdessä pisteessä. Ympyrän tangentti on kohtisuorassa sivuamispisteeseen piirrettyä sädettä vastaan.

 
 

Tangenttikulma

Tangenttikulma on kahden ympyrän tangentin leikkauspisteeseen muodostuva kulma, jonka aukeamassa ympyrä on. Tangenttikulman ja sitä vastaavan keskuskulman summa on aina \(180^{\circ}\).

Todistus 3.5.1.

Esimerkki 3.5.1: Tangenttikulman laskeminen

Esimerkki 3.5.2: Tangenttikulma GeoGebralla

# keskuskulma

3.6 Keskuskulma, kehäkulma

Kehäkulma

Kehäkulma on kulma, jonka kärki on ympyrän kehällä ja jonka kylkinä on kaksi jännettä tai jänne ja tangentti. Kehäkulman suuruus on puolet sitä vastaavan keskuskulman suuruudesta. Samaa kaarta vastaavat kehäkulmat ovat aina yhtä suuria.

Todistus 3.6.1.

Esimerkki 3.6.1: Kehäkulma GeoGebralla

Esimerkki 3.6.2: Kehäkulman suuruus

Esimerkki 3.6.3: Kehäkulma GeoGebralla

3.7 Ympyrä koordinaatistossa

Samoin kuin monikulmioidenkin tilanteessa, ympyrä voidaan myös piirtää koordinaatistoon ja tutkia sen ominaisuuksia koordinaatiston avulla.

Yllä olevassa kuvassa on piirretty ympyrä \(xy\)-koordinaatistoon. Ympyrän keskipiste \(O\) on kuvan mukaan pisteessä \((-2,-2)\).

Määritetään ympyrän säteen pituus. Hyödynnetään Monikulmiot koordinaatistossa -luvusta tuttuja lauseita janan pituudelle.

Ympyrän kehällä olevat pisteet ovat kaikki yhtä kaukana keskipisteestä. Tämä etäisyys on ympyrän säde \(r\). Valitaan nyt mikä tahansa piste kehältä, vaikkapa piste \(2,0\).

Lasketaan nyt siis janan \(OF\) pituus: \[\begin{align*} |OF|=\sqrt{(2-(-2))^{2}+(0-(-2))^{2}}=\sqrt{4^{2}+2^{2}}=\sqrt{20}=2\cdot\sqrt{5} \end{align*}\]

Ympyrän säde \(r=2\sqrt{5}\) ja keskipiste on pisteessä \((-2,-2)\).

Esimerkki 3.7.1: Ympyrä koordinaatistossa

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.