4. Avaruusgeometriaa

- avaruuskappaleet - avaruuslävistäjä - pinta-alat ja tilavuudet

4.1 Avaruuskappaleita

Tässä luvussa siirrytään tasosta kolmiulotteiseen avaruuteen. Kuitenkin monia tasogeometriassa opittuja lauseita ja ominaisuuksia voi hyödyntää myös avaruusgeometriassa.

Tähän kappaleeseen liittyvät harjoitustehtävät löydät täältä!

# monitahokas-kasitteet-geo

Yllä olevassa GeoGebra-appletissa on käyty läpi monitahokkaan osia ja niiden nimityksiä. Monitahokas on mikä tahansa monikulmioista koostuva suljettu pinta. Jos kaikki monitahokkaan tahkot ovat samanlaisia säännöllisiä monikulmioita, kyseessä on säännöllinen monitahokas. Tällaisia ovat esimerkiksi kuutio, säännöllinen tetraedri ja oktaedri.

Sovelletaan kaksi kertaa Pythagoraan lausetta: avaruuslävistäjälle \(l\) ja pohjan lävistäjälle \(x\). Näin saadaan

\(x^2=a^2 +b^2\) ja \(l^2=x^2+c^2\),

ja sijoittamalla \(x^2\) yhtälö oikeanpuoleiseen yhtälöön saadaan voidaan ratkaista avaruuslävistäjä \(l\)

\(l=\sqrt{a^2+b^2+c^2}\).

Esimerkki 4.1.1: Avaruuslävistäjä

4.2 Pallo

Pallon pinta-ala ja tilavuus

Pallon muodostavat ne pisteet, jotka ovat säteen \(r\) etäisyydellä pallon keskipisteestä. Pallon pinta-ala ja tilavuus lasketaan sen säteen \(r\) avulla \[A=4 \pi r^2\] ja \[V=\frac{4\pi r^3}{3}.\]

 
 

Esimerkki 4.2.1: Tapaus jalkapallo

4.3 Lieriö

Lieriön pinta-ala ja tilavuus

Jos suora kulkee pitkin itseään leikkaamatonta umpinaista suoraa, muodostuu lieriöpinta. Kun lieriöpinta leikataan kahdella tasolla, syntyy lieriö. Lieriön vaipan pinta-ala saadaan laskettua sen pohjan piirin \(p\) ja lieriön korkeuden \(h\) avulla \[A_v=ph.\] Lieriön tilavuus saadaan laskettua pohjan pinta-alan \(A_p\) ja lieriön korkeuden \(h\) avulla \[V=A_p h.\]

Erityistapaus lieriöstä on suora ympyrälieriö, jota kutsutaan myös sylinteriksi. Suoran ympyrälieriön pohja on ympyrän muotoinen ja sen korkeusjana sekä pohjan säde ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan. Lieriö, jonka pohja on muodoltaan monikulmio, on särmiö. Erikoistapaus särmiöstä on esimerkiksi suorakulmainen särmiö.

Suora ympyrälieriö ja särmiö
Suora ympyrälieriö ja särmiö

Esimerkki 4.3.1: Lieriön pinta-alan laskeminen

4.4 Kartio

Kartion tilavuus

Jos suora kulkee pitkin itseään leikkaamatonta umpinaista suoraa ja lisäksi suora kulkee koko ajan saman pisteen kautta, syntyy kartiopinta. Kun kartiopinta leikataan tasolla, syntyy kartio. Kartion tilavuus lasketaan sen pohjan pinta-alan \(A_p\) ja korkeuden \(h\) avulla \[V = \frac{A_p h}{3}.\]

Erikoistapauksia kartiosta ovat ympyräkartio ja pyramidi eli särmäkartio. Ympyräkartion pohjana on ympyrä ja särmäkartion pohjana on monikulmio. Jos ympyräkartion kokeusjana on kohtisuorassa pohjaympyrän sädettä vastaan, kyseessä on suora ympyräkartio.

Ympyräkartio, suora ympyräkartio ja pyramidi
Ympyräkartio, suora ympyräkartio ja pyramidi

Esimerkki 4.4.1: Pyramidin pinta-alan ja tilavuuden laskeminen

Esimerkki 4.4.2: Ympyräkartion korkeuden laskeminen

4.5 Maapallo

Planeettamme Maa on likimain pallon muotoinen. Maapallo on jaettu leveys- ja pituuspiireihin, ja esimerkiksi pallon puolesta välistä kulkeva leveyspiiri on nimeltään päiväntasaaja. Pallon pohjoisnavalta etelänavalle kulkeva pituuspiiri, joka kulkee myös Lontoon läpi, on nimeltään nollameridiaani.

Leveys- ja pituuspiirien avulla voidaan ilmoittaa koordinaatein esimerkiksi jonkin kaupungin sijainti maapallolla. Esimerkiksi Helsingin sijainti on \(60°N, 25°E\), eli \(60°\) pohjoista leveyttä (eli \(60°\) päiväntasaajalta kohti pohjoisnapaa) sekä \(25°\) itäistä pituutta (eli \(25°\) nollameridiaanista itään).

Tarkastele GeoGebra-appletilla leveys- ja pituuspiirejä raahaamalla pistettä \(P\)!

# trig-geo
Leveyspiirit
  • Leveyspiirit jakavat maapallon itä-länsisuunnassa, eli leveyden suhteen. Leveyspiirit ovat ympyröitä, jotka eivät leikkaa toisiaan.

  • Pisin leveyspiiri jakaa maapallon kahteen yhtä suureen osaan ja tämä leveyspiiri on nimeltään päiväntasaaja eli ekvaattori.

  • Leveyspiirit voidaan jakaa pohjoisiin ja eteläisiin leveyspiireihin riippuen siitä, kummalla puolella päiväntasaajaa leveyspiirit sijaitsevat: päiväntasaajan eteläpuolella on eteläiset leveyspiirit.

  • Leveyspiirien kulmat ilmoitetaan astelukuina välillä \(0°-90°\).

Pituuspiirit
  • Pituuspiirit kulkevat pohjoisnavalta etelänavalle ja jakavat maapallon osiin pituuden suhteen.
  • Lontoon Greenwichin observatorion kautta kulkeva meridiaani on nimeltään nollameridiaani (0°).
  • Pituuspiirit voidaan jakaa läntisiin ja itäisiin pituuspiireihin riippuen siitä, kummalla puolella pituuspiiri on nollameridiaaniin nähden.
  • Pituuspiirien kulmat ilmoitetaan välillä \(0°-180°\).

Esimerkki 4.5.1: Kaupunkien etäisyys

4.6 Avaruuskappaleita koordinaatistossa

Luvussa Monikulmioita koordinaatistossa esiteltiin \(xy\)-koordinaatisto. Kyseiseen koordinaatistoon piirretyt kuviot ovat kaksiulotteisia.

Avaruuskappaleet ovat kolmiulotteisia, joten \(xy\)-koordinaatistoon pitää tehdä pieniä lisäyksiä.

\(xyz\)-koordinaatisto

\(xyz\)-koordinaatisto poikkeaa \(xy\)-koordinaatistosta siten, että akseleita on kahden sijaan kolme.

Samoin kuin \(xy\)-koordinaatistossakin, pisteiden välinen etäisyys voidaan myös määrittää kolmiulotteisessa koordinaatistossa.

Pisteiden välinen etäisyys \(xyz\)-koordinaatistossa

Olkoon koordinaatistossa kaksi pistettä \(A\) ja \(B\), joiden koordinaatit ovat \((x_1,y_1,z_1)\) ja \((x_2,y_2,z_2)\). Nyt näiden pisteiden välinen etäisyys (eli janan pituus) on \[\begin{align*} |AB|=\sqrt{(x_2-x_1)^{2}+(y_2-y_1)^{2}+(z_2-z_1)^{2}} \end{align*}\]

Vastaavalla tavalla laskukaavaa keskipisteen koordinaateille voidaan muuntaa sopivaksi \(xyz\)-koordinaatistoon.

GeoGebralla voidaan piirtää siistejä avaruuskappaleita. Harjoittele erilaisten avaruuskappaleiden piirtämistä GeoGebralla tai omalla laskimellasi.

Avaa alla oleva GeoGebra-appletti ja tutustu -ikonin takana oleviin 3D-työkaluihin.

Avaa tästä GeoGebran 3D-sovellus!

Esimerkki 4.6.1: Tapaus tetraedri

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.