# kolmioiden_geometriaa

2. Kolmioiden geometriaa

Tässä kappaleessa käsitellään kolmioiden geometriaa, mikä tarkoittaa esimerkiksi kolmion pinta-alan laskemista sekä sen sivujen pituuksien ja kulmien suuruuksien ratkaisua erilaisten lauseiden avulla. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.

# pythagoras

2.1 Suorakulmainen kolmio, Pythagoraan lause

Suorakulmainen kolmio on sellainen kolmio, jonka yksi kulma on suorakulma eli . Suoran kulman kylkinä olevia sivuja kutsutaan kateeteiksi ja suoran kulman vastaista sivua hypotenuusaksi.

Suorakulmaiseen kolmioon liittyy oleellisesti Pythagoraan lause, jonka mukaan suorakulmaisen kolmion kateettien neliöiden summa on yhtä suuri kuin kolmion hypotenuusan neliö. Jos siis tiedetään kolmion kahden sivun pituudet, voidaan kolmannen sivun pituus ratkaista. Voit lukea lisää Pythagoaan lauseen historiasta.

Pythagoraan lause

Suorakulmaisen kolmion kateettien ja neliöiden summa on yhtä suuri kuin sen hypotenuusan neliö, eli

 
 

2.1.1 Esimerkki: suorakulmainen kolmio GeoGebralla.

2.1.2 Todistus

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# trig

2.2 Trigonometriset funktiot

Suorakulmaisen kolmion terävien kulmien suuruudet voidaan ratkaista, jos tiedetään kolmion kateettien tai kateetin ja hypotenuusan pituudet. Tämä on mahdollista, sillä kolmion sivujen suhteet ovat tietyillä kulmilla aina vakioita. Näitä suhteita kutsutaan trigonometrisiksi funktioiksi.

Suorakulmaisen kolmion sini, kosini ja tangentti

Suorakulmaisessa kolmiossa kulman sini, kosini ja tangentti tarkoittavat seuraavia suhteita:

 
 

2.2.1 Esimerkki: trigonometrisia funktioita GeoGebralla

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# muistikolmiot

2.3 Muistikolmiot

Muistikolmioiden avulla voidaan ratkaista tiettyjen usein esiintyvien kulmien sini, kosini ja tangentti. Tällaisia kulmia ovat , ja . Muistikolmiot täytyy niiden nimen mukaisesti muistaa ulkoa, mutta ne löytyvät myös esimerkiksi MAOL-taulukoista.

Muistikolmiot
Muistikolmiot

2.3.1 Esimerkki: trigonometrisia suhteita

2.3.2 Esimerkki: kolmion sivujen ratkaiseminen

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# tylpat-kulmat

2.4 Tylpän kulman sini ja kosini

Aiemmin tigonometriset suhteet määriteltiin vain suorakulmaisessa kolmiossa eli käytännössä vain teräville kulmille. Myöhemmin kurssilla MAA5 Transkendenttiset funktiot ja yhtälöt (vanhassa opsissa MAA7 Trigonometriset funktiot) opit lisää trigonometrisista funktioista, jotka määritellään ilman suorakulmaista kolmiota.

Määritellään nyt kuitenkin tylpän kulman eli suoran kulman ja oikokulman välillä olevalle kulmalle sini ja kosini laskukaavojen avulla. Alla olevissa esimerkeissä havainnollistetaan sitä, mistä laskukaavat tulevat.

Tylpän kulman sini ja kosini

Tylpän kulman () sini ja kosini voidaan laskea seuraavilla kaavoilla:

2.4.1 Esimerkki: tylpän kulman sini GeoGebralla

2.4.2 Esimerkki: tylpän kulman kosini GeoGebralla

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# kolmion-ala

2.5 Kolmion pinta-ala

Kolmion pinta-ala voidaan laskea tutulla tavalla, eli kerrotaan kolmion kanta ja korkeus keskenään ja jaetaan tulos kahdella. Joskus kolmion korkeus on kuitenkin vaikea määrittää. Yleisemmässä tapauksessa kolmion pinta-ala voidaan määrittää vain, kun tiedetään kahden kolmion sivun pituudet ja niiden sivujen välisen kulman suuruus.

Kolmion pinta-ala

Jos kolmion kannan pituus on ja korkeus , kolmion pinta-ala on Jos kolmion kahden sivun pituudet ovat ja ja näiden välisen kulman suuruus , voidaan kolmion pinta-ala ilmaista lausekkeella

 
 

2.5.1 Todistus

2.5.2 Esimerkki: kolmion pinta-alan lauseke GeoGebralla

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# kosinilause

2.6 Kosinilause

Kolmiomittaus on yksi tärkeimmistä maanmittausmenetelmistä, ja sen avulla on esimerkiksi piirretty Suomen peruskartat. Kolmiomittaus perustuu tunnettuihin pisteisiin ja niistä määritettävien kolmioiden sivujen ja kulmien mittaamiseen ja laskemiseen. Kolmion tuntemattomia sivuja ja kulmia voidaan määrittää kosinilauseen ja sinilauseen avulla.

Kosinilause

Jos ja ovat kolmion sivuja ja niiden välinen kulma, voidaan kolmion kolmas sivu laskea seruraavasti:

 
 

2.6.1 Todistus

2.6.2 Esimerkki: kosinilause GeoGebralla

2.6.3 Esimerkki: kulmaa vastakkaisen sivun pituuden ratkaiseminen

2.6.4 Esimerkki: kulman viereisen sivun ratkaiseminen

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# sinilause

2.7 Sinilause

Jos kolmiosta tiedetään kahden kulman suuruus sekä yhden sivun pituus, kosinilausetta ei voida käyttää. Tällöin käytetään sinilausetta.

Sinilause

Jos kolmiosta valitaan mikä tahansa sivu ja sitä vastaava kulma, sivun pituuden ja kulman sinin suhde eli suhde on vakio. Alla olevan kuvan merkinnöillä saadaan

 
 

2.7.1 Todistus

2.7.2 Esimerkki: sinilause GeoGebralla

2.7.3 Esimerkki: kulman ratkaiseminen

Sinilauseen avulla voidaan todistaa seuraava lause, jota usein kutsutaan kulmanpuolittajalauseeksi. Alla olevalla videolla on esitelty kulmanpuolittajalause ja käyty läpi kaksi esimerkkiä siihen liittyen.

Kulmanpuolittajalause

Kolmion kulman puolittava jana jakaa kulmaa vastapäätä olevan sivun kulman kylkien pituuksien suhteessa. Alla olevan kuvan merkinnöillä tämä tarkoittaa

 
 

2.7.4 Todistus

2.7.5 Esimerkki: kulmanpuolittajalause GeoGebralla

2.7.6 Esimerkki: kolmion sivun pituuden ratkaiseminen

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# kaant-pythagoras

2.8 Käänteinen Pythagoraan lause

Pythagoraan lauseen kohdalla todettiin, että se pätee vain suorakulmaisille kolmioille. Eli jos kolmio on suorakulmainen, sen kateettien neliöiden summa on yhtä suuri kuin hypotenuusan neliö. Sama päättely voidaan kääntää toisinpäin. Jos kolmion kahden lyhyemmän sivun neliön summa on yhtä suuri kuin pisimmän sivun neliö, kyseessä on suorakulmainen kolmio. Jos suoraa kulmaa ei ole merkitty kuvaan tai sitä ei ole kerrottu erikseen, tulee aina tarkistaa, onko kolmio suorakulmainen, vaikka se saattaisi näyttää siltä.

Käänteinen Pythagoraan lause

Jos kolmion pisin sivu on , kaksi muuta sivua ja ja kolmiolle pätee yhtälö , kolmio on suorakulmainen.

2.8.1 Esimerkki: onko kolmio suorakulmainen?

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

# merkilliset-pisteet

2.9 Kolmion merkilliset pisteet

Kolmioihin liittyy paljon mielenkiintoisia kaikkia kolmioita koskevia tuloksia. Seuraavaksi esitellään tuloksia liittyen kolmion kulmanpuolittajiin, keskijanoihin ja keskinormaaleihin. Kokeile kaikissa GeoGebra-havainnollistuksissa raahata kolmion kärkipisteitä ja tutkia, mitä kuvassa tapahtuu.

2.9.1 Kulmanpuolittajalause

Kolmion jokaisen kulman kulmanpuolittajat leikkaavat yhdessä pisteessä, joka on aina kolmion sisällä. Tämä piste on myös suurimman mahdollisen kolmion sisään piirretyn ympyrän keskipiste. Ympyrän säde voidaan laskea kaavalla missä , ja ovat kolmion sivujen pituudet ja on kolmion piirin puolikas

# kulmanpuolittajat-geo

2.9.2 Keskijanalause

Kun kolmion sivujen keskipisteet yhdistetään vastakkaisiin kulmiin, saadaan kolme keskijanaa. Nämä keskijanat leikkaavat yhdessä pisteessä, joka jakaa jokaisen keskijanan suhteessa . Leikkauspiste on aina kolmion sisällä ja sitä kutsutaan myös kolmion painopisteeksi.

# keskijanat-geo

2.9.3 Keskinormaalilause

Kolmion sivujen keskinormaalit leikkaavat yhdessä pisteessä, joka on kolmion ympäri piirretyn ympyrän keskipiste. Teräväkulmaisen kolmion tapauksessa piste on kolmion sisäpuolella ja tylppäkulmaisella kolmiolla se on kolmion ulkopuolella. Suorakulmaisella kolmiolla leikkauspiste on täsmälleen hypotenuusan keskipisteessä.

# keskinormaali-geo

Tähän kappaleeseen liittyvät tehtävät.

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.