2. Yhtälö
Tässä kappaleessa käsitellään yhtälöitä. Keskitymme ensimmäisen asteen yhtälöiden sekä yhtälöparien ratkaisemiseen. Kappaleeseen liittyvät tehtävät omat omalla sivullaan.
Aluksi palautetaan mieleen yhtälön käsite alla olevan yhtälövaa'an avulla. Vie muuttujia kuvaavia laatikoita ja ilmapalloja vaa'alle ja pyri saamaan vaaka tasapainoon ohessa olevan yhtälön mukaan.
Kun vaa'an molempien puolien sisältö painaa yhtä paljon, vaaka on tasapainossa. Vaaka säilyttää tasapainonsa, jos sen molemmilta puolilta poistetaan tai molemmille puolille lisätään samanpainoiset kappaleet. Myös yhtälölle voidaan tehdä vastaavat toimenpiteet.
2.1 Peruskäsitteitä
Merkittyä laskutoimitusta tai pelkkää lukua kutsutaan lausekkeeksi. Lausekkeita ovat esimerkiksi
Kun kaksi lauseketta merkitään yhtä suuriksi, muodostuu yhtälö. Yhtälöitä ovat esimerkiksi
Yhtälöissä esiintyy yleensä yksi tai useampia muuttujia, joita merkitään kirjaimilla. Yllä olevissa yhtälöissä muuttujia ovat , ja . Niitä muuttujan arvoja, jotka toteuttavat yhtälön, sanotaan yhtälön ratkaisuiksi tai yhtälön juuriksi.
Olkoon yhtälö . Onko luku
yhtälön ratkaisu?
Ratkaisu:
Tutkitaan, onko yhtälö tosi, kun sijoitetaan luku yhtälöön muuttujan paikalle.
- Sijoitetaan , jolloin
joten ei ole yhtälön ratkaisu.
- Sijoitetaan , jolloin
joten on yhtälön ratkaisu.
2.2 Ensimmäisen asteen yhtälö
Ensimmäisen asteen yhtälö
Ensimmäisen asteen yhtälöksi sanotaan yhtälöä, joka voidaan saattaa muotoon
jossa .
Ensimmäisen asteen yhtälöllä on täsmälleen yksi ratkaisu.
Luku on siis yhtälön ainoa ratkaisu.
Ratkaise yhtälö .
Ratkaisu:
Vastaus:
Jos ensimmäisen asteen yhtälö halutaan ratkaista , piirretään suora ja katsotaan kuvaajasta kohta, jossa suora leikkaa akselin. Siinä kohdassa
Ratkaise graafisesti yhtälö
Ratkaisu:
Sievennetään yhtälö ensin muotoon yhdistämällä termit samalle puolelle.
Piirretään nyt suora sopivalla ohjelmalla ja selvitetään suoran ja akselin leikkauskohta.
Suora leikkaa akselin, kun , joten tämä on yhtälön ratkaisu.
Vastaus:
Yhtälön ratkaiseminen perustuu siihen, että yhtälölle tehtävät toimenpiteet pitävät yhtälön yhtäpitävänä eli yhtälön ratkaisut pysyvät samoina. Yllä olevissa esimerkeissä jo jaoimme ja vähensimme yhtälöä puolittain. Yleiset yhtälön ratkaisun toimenpiteet ovat esitelty kertauksen vuoksi alapuolella.
Yhtälön ratkaiseminen
1) Puolittain lisääminen tai vähentäminen
2) Puolittain kertominen ja jakaminen nollasta eroavalla luvulla
3) Yhtälön puolien vaihtaminen keskenään
Näiden ominaisuuksien avulla voimme johtaa yhtälön ratkaistuun muotoon, missä yhtälön toisella puolella on ratkaistavissa oleva muuttuja ja toisella lukuarvo. Näin saadaan määritettyä yhtälön kaikki juuret.
Huom! Yhtäpitävyyttä merkitään ekvivalenssinuolella . Ekvivalenssinuolta tulee käyttää, jos keskenään yhtäpitävät yhtälöt kirjoitetaan rinnakkain. Tässä kirjassa yhtälöitä ratkaistaan pääsääntöisesti allekkain ja ekvivalenssinuolet jätetään merkitsemättä.
Ratkaise yhtälö .
Ratkaisu:
Vastaus:
Tarkistus:
Ratkaisun voi tarkistaa sijoittamalla vastaus yhtälöön:
Ratkaisun voi tarkistaa myös hyödyntämällä laskinohjelmistoja. Alla näytetään, miten se onnistuu Geogebran CAS-laskimella.
Ratkaise yhtälö.
Ratkaisu:
Yhtälö on tosi riippumatta muuttujan arvosta. Siispä yhtälöllä on äärettömän monta ratkaisua ja se toteutuu kaikilla (lue: " kuuluu reaalilukuihin").
Yhtälö on epätosi riippumatta muuttujan arvosta, joten yhtälöllä ei ole ratkaisua.
Vastaus:
- Yhtälöllä ei ole ratkaisua.
Huom! Esimerkin 3.2.3 yhtälöt eivät voi olla ensimmäisen asteen yhtälöitä, sillä ensimmäisen asteen yhtälöllä on aina täsmälleen yksi ratkaisu.
Ristiin kertominen
Olkoon ja . Tällöin voidaan sieventää
Eli voidaan kertoa ristiin tällaista muotoa olevat yhtälöt.
Ratkaise yhtälöt.
Ratkaisu:
Murtolauseke ei ole määritelty silloin, kun nimittäjässä on luku . Tämä tulee ottaa huomioon yhtälön ratkaisujen tarkastelussa. Saatu vastaus ei välttämättä kelpaa yhtälön ratkaisuksi.
Murtolauseke on määritelty silloin, kun nimittäjät saavat nollasta poikkeavat arvot. Nyt tulee olla , jotta alkuperäisen yhtälön lausekkeet ja on määritelty. Siispä, yhtälöllä ei ole ratkaisua.
Nyt tulee olla ja , jotta alkuperäisen yhtälön lausekkeet on määritelty. Siispä on käypä ratkaisu.
Vastaus:
- Yhtälöllä ei ole ratkaisua.
2.3 Yhtälö sovelluksissa
Usein matemaattisten ongelmien ratkaisemissa käytetään hyväksi yhtälöä. Nyt erona edellisiin esimerkkeihin yhtälö on laadittava itse. Ennen yhtälön laatimista täytyy vielä valita muuttuja. Muuttujaksi kannattaa yleensä valita tehtävänannossa kysytty seikka.
Kun kolme peräkkäistä kokonaislukua lasketaan yhteen saadaan . Mitkä kolme lukua ovat kyseessä?
Ratkaisu:
Merkitään ensimmäistä lukua muuttujalla . Tällöin kaksi seuraavaa kokonaislukua ovat ja . Tästä saadaan muodostettua yhtälö.
Peräkkäiset luvut ovat siis , ja .
Vastaus: , ja
Villen kesätöiden palkoista meni uuteen puhelimeen , festareihin ja vuokraan . Kuinka paljon Ville tienasi kesällä, kun edelläluettujen vähennysten jälkeen palkasta oli jäljellä .
Ratkaisu:
Valitaan muuttujaksi Villen kesältä tienaama palkka. Palkka koostuu siis uudesta puhelimesta , festareista , vuokrasta sekä jäljellä jäävästä osuudesta. Saadaan kirjoitettua yhtälö.
Vastaus: Ville tienasi kesällä .
2.4 Yhtälöpari
Yhtälöpari
Yhtälöpari muodostuu kahdesta yhtälöstä, esimerkiksi
\[\begin{cases} 2x-y+3=0 \\ -4x+2y+1=0 \end{cases}\]
Yhtälöparin ratkaisu on lukupari , joka toteuttaa molemmat yhtälöt. Muuttujia voidaan merkitä myös muilla kirjaimilla.
Yhtälöparin ratkaisemisessa käsin voidaan käyttää joko sijoitus- tai yhteenlaskukeinoa. Nämä menetelmät esitellään seuraavissa esimerkeissä.
Ratkaise yhtälöpari \[\begin{cases} 2x+y=6 \\ 3x+2y=2 \end{cases}\]
Ratkaisu:
Ratkaistaan esimerkiksi yhtälöstä muuttuja muuttujan suhteen. Saadaan yhtälö
Sijoitetaan yhtälö yhtälöön , jolloin saadaan
Muuttujan arvo saadaan sijoittamalla yhtälöön .
Vastaus:
\[\begin{cases} x=10\\ y=-14 \end{cases}\]Ratkaise yhtälöpari \[\begin{cases} 2x+y=6 \\ 3x+2y=2 \end{cases}\]
Ratkaisu:
Kerrotaan ensin yhtälöt luvuilla, jotka tekevät muuttujan kertoimet toistensa vastaluvuiksi, ja lasketaan saadut yhtälöt yhteen.
Tämän jälkeen kerrotaan yhtälöt luvuilla, jotka tekevät muuttujan kertoimet toistensa vastaluvuiksi, ja lasketaan saadut yhtälöt yhteen.
Vastaus:
\[\begin{cases} x=10\\ y=-14 \end{cases}\]
Yhtälöparin ratkaiseminen Geogebran CAS-laskimella onnistuu syöttämällä aluksi yhtälöparin molemmat yhtälöt laskimeen. Yhtälöitä ei tarvitse välttämättä muokata muotoon .
Kun yhtälöt on syötetty laskimeen, valitaan ne molemmat pitämällä näppäintä pohjassa ja klikkaamalla vasemmasta palkista yhtälöiden vierestä. Kun yhtälöt on valittu, palkki muuttuu siniseksi. Lopuksi klikkaa yläpalkista -symbolia ja laskin kertoo yhtälöparin ratkaisun.
Yhtälöparin graafinen tarkastelu saattaa auttaa hahmottamaan paremmin tilanteen ja ratkaisujen lukumäärän. Yhtälöparin ratkaisuja ovat ne pisteet, jotka ovat kummankin yhtälön kuvaajalla.
Piirretään edellisten esimerkkien yhtälöpari koordinaatistoon. Yhtälöiden kuvaajat ovat suoria ja niiden piirtämisen helpottamiseksi ratkaistaan yhtälöt muuttujan suhteen.
Suorien leikkauspiste on ainoa piste, joka toteuttaa molemmat yhtälöt, joten se on yhtälöparin ainoa ratkaisu.
Ratkaise yhtälöpari \[\begin{cases} 20x-15y=50 \\ 30y-40x=-30 \end{cases}\]
Ratkaisu:
Käytetään yhteenlaskukeinoa.
Vastaus: Yhtälöparilla ei ole ratkaisua.
Tarkistus:
Ratkaistaan yhtälöt muuttujan suhteen.
Suorat ovat yhdensuuntaiset (sama kulmakerroin), joten niillä ei ole yhteisiä pisteitä. Siksi yhtälöparilla ei ole ratkaisua.
Ratkaise yhtälöpari \[\begin{cases} 4x-3y=-9 \\ -12x+9y=27 \end{cases}\]
Ratkaisu:
Käytetään yhteenlaskukeinoa.
Koska päädyttiin yhtälöön, joka on aina tosi, yhtälöparin ratkaisuja ovat kaikki lukuparit , joilla pätee
Vastaus:
\[\begin{cases} x \in\mathbb{R} \\ y =\frac{4}{3}x+3 \end{cases}\]Tarkistus:
Kun yhtälöt ratkaistaan muuttujan suhteen, saadaan molemmista ratkaisuksi
Yhtälöiden kuvaajana on siis sama suora, joten yhtälöparin ratkaisuna on kaikki suoran pisteet.
Sonja haluaa suorakulmion muotoisen pöytäliinan, jonka pituus on suurempi kuin sen leveys. Sonja löysi kaupasta mieleistään kukallista kangasta ja siihen sopivaa reunanauhaa. Määritä pöytäliinaan tarvittavat mitat, kun reunanauhaa käytetään .
Ratkaisu:
Valitaan muuttujaksi pöytäliinan leveys ja muuttujaksi pituus. Koska pituus on suurempi kuin leveys, saadaan ensimmäiseksi yhtälöksi . Reunanauhaa on , joten toiseksi yhtälöksi saadaan (suorakulmion piiri on ). Saadaan siis yhtälöpari
\[\begin{cases} y=x+40\\ 2x+2y=600 \end{cases}\]Koska ensimmäinen yhtälö on ilmoitettu valmiiksi muuttujan suhteen, voidaan sijoittaa se suoraan toiseen yhtälöön.
Muuttujan y arvo saadaan sijoittamalla ensimmäiseen yhtälöön.
Eli pöytäliinan kangaspalan leveys on ja pituus .
Vastaus: leveys ja pituus
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.