5. Funktio

Viimeisessä kappaleessa aiheena on funktio. Kappaleessa perehdytään siihen, mitä funktio tarkoittaa sekä käsitellään funktion kuvaajan piirtämistä ja tulkintaa. Lopuksi käydään läpi esimerkkejä funktion sovelluksista. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat omalla sivullaan.

Funktiota tarvitaan tutkittaessa muuttuvien suureiden välistä riippuvuutta. Usein suureen arvo riippuu siitä, mikä toisen suureen arvo on. Esimerkiksi ympyrän pinta-ala riippuu säteestä ja autolla ajettu matka riippuu nopeudesta.

 
 

5.1 Funktion määritelmä

# V2

Videossa on kone, joka tuottaa siihen syötetystä nimestä luvun. Sääntönä on, että koneen tuottama luku kertoo nimen pituuden. Tällainen yksikäsitteinen sääntö määrittelee funktion.

Funktio


Funktio on sääntö, joka ilmaisee, miten lähtöarvosta saadaan yksikäsitteisesti loppuarvo. Lähtöarvoa kutsutaan muuttujan arvoksi ja loppuarvoa funktion arvoksi.


Lähtöarvot eli luvut, jotka funktioon voidaan syöttää muodostavat funktion määrittelyjoukon. Loppuarvot eli luvut, jotka funktio tuottaa, muodostavat funktion arvojoukon.

Funktio nimetään tavallisesti kirjaimella , tai . Lähtöarvoa kuvaavana muuttujana käytetään yleensä kirjainta .

Usein funktion sääntö esitetään lausekkeena. Esimerkiksi sääntö "lukuun lisätään 4" voidaan esittää lausekkeena seuraavasti.

Funktion lausekkeen avulla voidaan laskea funktion arvoja. Esimerkiksi "funktion arvo kohdassa 5" lasketaan sijoittamalla luku 5 muuttujan paikalle.

5.1.1 Esimerkki: funktion arvon laskeminen

5.1.2 Esimerkki: funktion määrittelyjoukko

5.2 Funktion nollakohta

Millä muuttujan arvolla funktio saa arvon nolla tai missä pisteessä kuvaaja leikkaa x-akselin? Kyse on samasta asiasta, funktion nollakohdan määrittämisestä.

Huom! "Funktion arvo kohdassa 0" ja "funktion nollakohta" tarkoittavat eri asiaa.

Funktion nollakohta


Niitä määrittelyjoukon lukuja, joilla funktion arvo on nolla, kutsutaan funktion nollakohdiksi. Funktion nollakohdat toteuttavat siis yhtälön .

5.2.1 Esimerkki: funktion arvo kohdassa nolla ja funktion nollakohdat

5.3 Funktion kuvaaja


# V1

Funktion kuvaaja xy-koordinaatistossa


Funktion kuvaaja muodostuu pisteistä , joissa on muuttujan arvo ja funktion arvo kohdassa eli .


 
 


5.3.1 Esimerkki: funktion kuvaajan hahmottelu ilman ohjelmistoa


Funktion kuvaaja voidaan hahmotella saatujen pisteiden avulla vain karkeasti. Sopivan ohjelman avulla funktion kuvaaja saadaan piirrettyä täysin tarkasti.

Videolla näytetään kuvaajan piirtäminen TI-Nspire CAS -laskimella.


# V3


5.3.2 Esimerkki: funktion kuvaaja Geogebralla

5.4 Funktion kuvaajan tulkinta


Kuvaajan etuna on, että se havainnollistaa funktiota graafisesti, jolloin siitä on helpompi tehdä tulkintoja. Kuvaajasta nähdään monia funktion ominaisuuksia, kuten merkin vaihtuminen ja arvojen muuttuminen.

5.4.1 Esimerkki: funktion arvojen lukeminen kuvaajasta

Funktion merkki

 

Funktion arvo on positiivinen, kun sen kuvaaja on x-akselin yläpuolella. Kuvan funktion arvot ovat siis positiivia, kun tai .


 
 


Funktion arvo on negatiivinen, kun sen kuvaaja on x-akselin alapuolella. Kuvan funktion arvot ovat siis negatiivisia, kun .


 
 

5.4.2 Esimerkki: funktion merkin tutkimista Geogebralla

5.4.3 Esimerkki: lämpötilakuvaajan tulkintaa

5.4.4 Esimerkki: funktion kuvaajan tulkintaa

5.5 Potenssifunktio


Kappaleessa 5 opimme, että muotoa olevaa yhtälöä sanotaan potenssiyhtälöksi ja kävimme läpi potenssiyhtälön ratkaisut, kun tai Vastaavasti potenssifunktioksi sanotaan funktiota, jonka lauseke on potenssi ja muuttujana potenssin kantaluku.

Potenssifunktio


Potenssifunktio on funktio, joka on muotoa

missä on kokonaisluku.

Selvitetään seuraavaksi potenssifunktioiden tyypillisiä ominaisuuksia, joihin potenssiyhtälöiden ratkaisujen määrä ja olemassaolo perustuvat. Keskitytään taas tapauksiin, joissa tai

 
 


  • Funktion kuvaaja sijaitsee ensimmäisessä ja toisessa neljänneksessä ja se saa arvoja välillä .

  • Funktion kuvaaja sijaitsee ensimmäisessä ja kolmannessa neljänneksessä se saa arvoja koko reaalilukujoukossa .

  • Molempien funktioiden määrittelyjoukko on .


5.5.1 Esimerkki: ympyrän pinta-alan funktio

5.6 Funktion sovelluksia

5.6.1 Esimerkki: bensatankillisen hinta

5.6.2 Esimerkki: sähkönkulutuksen laskemista

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.