1. Geometrian peruskäsitteitä

Tässä kappaleessa kerrataan tasokuvioiden ja avaruuskappaleiden ominaisuuksia. Kerrataan laskemaan erilaisten kappaleiden pinta-aloja sekä tilavuuksia. Lisäksi kappaleessa käsitellään mittasuhteita ja kuvioiden yhdenmuotoisuutta.

Yksikkömuunnokset liittyät kiinteästi geometriaan. Jos yksikkömuunnokset eivät vielä ole tuttuja, tai kaipaat kertailua, ohessa on Matikkamatskujen video yksikkömuunnoksista.

Harjoitustehtävät tähän kappaleeseen löydät täältä!

1.1 Kulmat

Kulmaan kuuluu kaksi kylkeä sekä kärki. Kulmat voidaan nimetä kolmella eri tavalla:

  • Kärkipisteen mukaan
  • Kolmen pisteen mukaan siten, että kirjoitetaan ensin oikean kyljen piste, sitten kärkipiste ja lopuksi vasemman kyljen piste
  • Aukeaman avulla

Esimerkiksi ylläolevan kulman voi nimetä kolmella eri tavalla: \(\measuredangle B\), \(\measuredangle ABC\) ja \(\alpha\)

Kulmat voidaan luokitella niiden suuruuksien avulla seuraavasti:

Kulman suuruus Nimi Piirros
\(0°\) Nollakulma
\(0°<\alpha<90°\) Teräväkulma Image
\(90°\) Suorakulma Image
\(90°<\alpha<180°\) Tylppäkulma Image
\(180°\) Oikokulma Image
\(360°\) Täysikulma Image
\(0°<\alpha<180°\) Kovera kulma Image
\(180°<\alpha<360°\) Kupera kulma Image

Kahden suoran leikkauksessa muodostuu neljä kulmaa. Näistä kulmista aina kaksi ovat yhtä suurta. Suorien välinen kulma tarkoittaa aina sitä pienempää kulmaa, joka suorien leikkauksessa muodostuu. Image Yllä olevassa kuvassa, kahden suoran leikkauksessa "suorien välinen kulma" on kulma \(\alpha\). Kulma \(\alpha\) on näistä kahdesta kulmasta terävämpi ja suuruudeltaan pienempi.

Vieruskulmat

Kun suora \(k\) ja \(l\) leikkaavat toisensa, vieruskulmat syntyvät leikkauspisteeseen vierekkäin. Vieruskulmien yhteenlaskettu kulma on \(180°\), eli ne muodostavat oikokulman.

Ristikulmat

Kun suorat \(k\) ja \(l\) leikkaavat toisensa, ristikulmat syntyvät leikkauspisteen vastakkaisille puolille. Nämä syntyneet ristikulmat ovat toistensa kanssa yhtä suuret.

Samankohtaiset kulmat

Kun yksi suora \(s\) leikkaa kaksi samansuuntaista suoraa \(k\) ja \(l\), leikkauspisteeseen muodostuvat kulmat ovat yhtä suuret.

Esimerkki 1.1.1: Kulmien suuruuden määrittäminen

Esimerkki 1.1.2: Suorien välisen kulman määrittäminen

# yhdenmuotoisuus

1.2 Yhdenmuotoisuus

Kaksi kuviota on yhdenmuotoisia, kun toinen kuvio saadaan siirtämällä, kiertämällä, peilaamalla, suurentamalla tai pienentämällä kuvio. Suurennoksessa kappale näyttää muuten samalta, mutta se on vain suurentunut.

Yhdenmuotoisuus

Yhdenmuotoisissa kuvioissa vastinsivujen suhteet ovat samat riippumatta siitä, mitä sivuja tarkastellaan. Yhdenmuotoisissa kuvioissa vastinkulmat ovat aina yhtä suuret.

Yhdenmuotoisuutta voidaan merkitä lyhyesti symbolilla \(\sim\). Esimerkiksi \(K_1\sim K_{2}\) tarkoittaa, että kuvio \(K_1\) on yhdenmuotoinen kuvion \(K_2\) kanssa.

Jos kokoa ei muuteta ollenkaan, ja toinen kuvio saadaan toisesta kuviosta esimerkiksi kiertämällä tai peilaamalla, sanotaan, että kuviot ovat yhtenevät. Tälläiset kuviot ovat keskenään samankokoisia ja -muotoisia.

Esimerkki 1.2.1: Yhdenmuotoiset kuviot GeoGebralla

Esimerkki 1.2.2: Yhdenmuotoiset kolmiot

# kolmiot

1.3 Kolmioiden yhdenmuotoisuus

Kolmioiden yhdenmuotoisuudesta voit lukea myös M niinkuin matematiikka -teoksesta, joka on lukiotason matematiikan tietosanakirja.

Kolmiot ovat yhdenmuotoisia, jos niillä on kaksi yhtä suurta kulmaa. Kahdesta yhtä suuresta kulmastahan seuraa myös, että kolmioiden kolmas kulma on yhtä suuri.

Esimerkki 1.3.1: Yhdenmuotoiset kolmiot GeoGebralla

Yhdenmuotoisuus

Kaksi tasokuviota \(K_1\) ja \(K_2\) ovat yhdenmuotoiset, kun

  • kuvioiden vastinjanojen suhde on vakio
  • kuvioiden vastinkulmat ovat yhtä suuret

Tällöin voidaan merkitä \(K_{1}\sim K_{2}\).

Esimerkki 1.3.2: Yhdenmuotoiset kolmiot

Kk-lause

Kaksi kolmiota ovat yhdenmuotoiset, jos kolmioissa on kaksi yhtä suurta vastinkulmaparia.

Jos kolmion kulmien suuruuksia ei tiedetä, voidaan kolmioiden yhdenmuotoisuus päätellä myös niiden sivujen pituuksien avulla. Kuten aiemmin olet opiskellut, yhdenmuotoisissa kuvioissa niiden vastinsivujen suhteet ovat vakioita. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi yhdenmuotoisuuslauseessa SSS.

Kolmioiden yhdenmuotoisuuslause SSS

Jos kolmion kaikki sivut ovat verrannolliset vastinsivuihin toisessa kolmiossa, kolmiot ovat yhdenmuotoiset.

Esimerkki 1.3.3: Yhdenmuotoisuuslause SSS

Jos kahdesta kolmiosta tiedetään, että vain kaksi vastinsivua on verrannollisia keskenään, ei vielä voida päätellä, ovatko kolmiot yhdenmuotoisia. Jos lisäksi tiedetään vielä, että kahden verrannollisen vastinsivun välissä olevat kulmat ovat molemmissa kolmioissa yhtä suuret, voidaan sanoa, että kolmiot ovat yhdenmuotoisia.

Kolmioiden yhdenmuotoisuuslause SKS

Jos kolmion kaksi sivua ovat verrannolliset vastinsivuihin toisessa kolmiossa ja niiden välinen kulma on yhtä suuri kuin vastinkulma toisessa kolmiossa, niin kolmiot ovat yhdenmuotoiset.

Esimerkki 1.3.4: Yhdenmuotoisuuslause SKS

# mittakaava

1.4 Mittakaava eli yhdenmuotoisuussuhde

Yhdenmuotoisissa kuvioissa vastinsivujen suhteet ovat siis vakioita. Vastinsivut määritellään vastinpisteiden avulla. Alla olevassa kuvassa vastinpisteitä ovat \(A\) ja \(D\), \(E\) ja \(B\) sekä \(C\) ja \(F\). Näiden avulla voidaan määrittää vastisivut: \(a\) ja \(d\), \(b\) ja \(e\) sekä \(c\) ja \(f\). Lasketaan jokaisen vastisivuparin suhde, ja huomataan, että se on jokaisen vastinsivuparin tapauksessa \(1,5\).

Yhdenmuotoiset kolmiot
Yhdenmuotoiset kolmiot

Tätä suhdetta kutsutaan yhdenmuotoisuussuhteeksi ja se määritellään alla.

Yhdenmuotoisuussuhde eli mittakaava

Jos kuviot ovat yhdenmuotoiset, yhdenmuotoisuussuhde tarkoittaa suhdetta \[\frac{s_1}{s_2},\] missä \(s_1\) on sivun pituus ensimmäisessä kuviossa ja \(s_2\) sitä vastaavan sivun pituus toisessa kuviossa.

Esimerkki 1.4.1: Yhdenmuotoisuussuhde GeoGebralla

Esimerkki 1.4.2: Maratoonari

# pinta-ala

1.5 Pinta-alan suhde

Aiemmin tarkastelit vain kuvioiden vastinkulmien suuruuksia (jotka olivat samoja) sekä vastisivujen pituuksien suhteita (jotka pysyivät vakioina riippumatta siitä mitä sivupareja tarkasteltiin). Yhdenmuotoisuuden avulla voidaan päätellä lisäksi myös kuvioiden pinta-aloihin liittyviä suhteita.

Yhdenmuotoisten kuvioiden pinta-alalause

Jos kuviot ovat yhdenmuotoiset yhdenmuotoisuussuhteessa \(s_1 : s_2\), niiden pinta-alojen suhde on \[\frac{A_1}{A_2} =\left(\frac{s_1}{s_2}\right)^2.\]

Esimerkki 1.5.1: Pinta-alojen suhde GeoGebralla

Esimerkki 1.5.2: Yhdenmuotoiset tähdet

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.