Kurssi on osa Jyväskylän Yliopiston Avoimen Yliopiston (JYAY) kurssitarjontaa. Ilmoittaudu kurssille Sisun kautta tästä linkistä.

Tekoäly opetuksen tukena

Hei, olet osallistumassa Jyväskylän yliopiston Tekoäly opetuksen tukena kurssille. Tervetuloa!

Kurssi valaisee nykyaikaisten tekoälymallien perusteita ja tarjoaa valmiuksia niiden pedagogiseen käyttöön. Erityistä huomiota kurssilla kiinnitetään ChatGPT:hen, joka on herättänyt vuonna 2023 paljon keskustelua eri koulutusasteilla sen julkaisun jälkeen. Kurssin tavoitteena on syventää ymmärrystä tekoälystä ja sen soveltamisesta, jotta opettajat ja opiskelijat voisivat hyödyntää sitä tarkoituksenmukaisesti ja vastuullisesti opiskelun apuvälineenä. Lisäksi tarjoamme vapaasti muokattavia materiaaleja opetuskäyttöön.

Kurssi koostuu alla olevista kolmesta perusosasta, jotka ovat

  1. Tekoälyn perusteet,
  2. ChatGPT opettajan arjessa ja
  3. Syvennä osaamistasi.

Osissa 1 ja 2 on teorian lisäksi tehtäviä, joiden avulla voit mitata oppimistasi.

Suorittamisesta

Kurssin osaamistavoite on ymmärtää tekoälyn perusperiaatteita ja kielimallien toimintaperiaatteita. Kurssi selventää, miten kielimallit (kuten ChatGPT) toimivat ja tarjota konkreettisia esimerkkejä, miten tekoälyä voidaan käyttää opetuksen tukena.

Kurssi on osa Jyväskylän ylopiston avoimen yliopiston kurssitarjontaa. Jos haluat kurssista virallisen opintosuorituksen, mene kurssin ilmoittautumiseen tästä linkistä.

Kurssin laajuus on 1 op ja se suoritetaan itsenäisesti verkkomateriaalin avulla. Yhden opintopisteen suoritus koostuu kurssin osista 1 ja 2. Käytyäsi kunkin osan materiaalit läpi, tee niihin liittyvät tehtävät. Tehtäviä ei arvioida, mutta niiden tekeminen on osa hyväksyttyä kurssisuoritusta. Tehtyäsi osien 1 ja 2 tehtävät, saat kurssisuorituksen rekisteriin seuraavana arviointiinottopäivänä.

Syventävä kolmas osa tarjoaa aiheesta enemmän kiinnostuneille laajempaa tietoa ja taustaa kuin kaksi ensimmäistä moduulia, joten suosittelemme lämpimästi myös sen opiskelemista.

Kun olet suorittanut kurssin, annathan meille palautetta kurssin jatkokehitystä varten! Palautekyselyn ja tämän kurssin materiaalien infon löydät etusivun alalaidasta.

Kurssin materiaalit ovat avoimia ja ne on mahdollista käydä läpi myös ilman rekisteröitymistä. Huomaa kuitenkin, että tehtävien tekemistä ja kurssisuoritusta varten sinun täytyy rekisteröityä kurssille Sisussa.

Opettajien yhteystiedot

Arviointiinottopäivä ja suoritusten rekisteröinti on jokaisen viikon torstaina (poislukien loma-ajat). Mikäli tarvitset opintojakson suoritusmerkinnän jollekin tietylle päivämäärälle, ota yhteys kurssin opettajaan. Kurssiin liittyvät kysymykset sähköpostilla: Tomi Waselius

Kurssin vastuuopettajat ovat apulaisprofessori Ilkka Pölönen ja yliopistonopettaja Tomi Waselius.

AJANKOHTAISTA

  • Opintosuorituksia ei rekisteröidä 22.12.2023 - 7.1.2024 välisenä aikana.
  • Uusi tekoälymalli julkaistiin openAI yrityksen toimesta 14.3.2023. GPT4 malli pystyy käsittelemään tekstin lisäksi muun muassa kuvia ja pdf tiedostoja.

Osa 1: Tekoälyn perusteet

Tässä osassa tutustumme tekoälyyn, sen historiaan, toimintaperiaatteisiin ja käytännön sovellutuksiin. Se sopii kaikille opettajille peruskoulusta yliopistoihin asti, eikä edellytä aiempaa osaamista tai syvällistä ymmärrystä tekoälyn taustalla olevasta matematiikasta.

Klikkaa tästä siirtyäksesi osaan Tekoälyn perusteet

Osa 2: Tekoäly opettajan arjessa

Tässä osassa tarkastelemme mitä ovat tekoälyt, joista käytetään nimitystä neuroverkot ja miten niitä voi hyödyntää opetuksessa. Osassa selitetään ChatGPTtä esimerkkinä käyttäen tekstiä tuottavan tekoälymallin perusteita, syventäen ymmärrystä siitä, mitä malli todellisuudessa pystyy ja tai pysty tekemään, ja mitkä ovat sen tämän hetkiset rajoitteet ja tarjoamat mahdollisuudet. Tämän lisäksi tarkastelemme neuroverkkoja, joiden avulla pystytään esimerkiksi tuottamaan kuvia.

Klikkaa tästä siirtyäksesi osaan Tekoäly opettajan arjessa

Osa 3: Syvennä osaamistasi

Tässä osassa pääset syventämään osaamistasi neuroverkkojen, datatyyppien ja koneoppimisen taustalla olevan matematiikan parissa. Osa materiaalista ei vaadi aiempaa aihealueen osaamista, mutta se soveltuu parhaiten esimerkiksi luonnontieteiden ja tietotekniikan aineita opettaville, auttaen heitä ymmärtämään syvemmin tekoälymenetelmiä ja niiden käytännön soveltamista.

Klikkaa tästä siirtyäksesi osaan Syvennä osaamistasi

Palautekysely

Vastaaminen ei ole pakollista ja se on anonyymia, eli henkilötietoja ei kerätä vastauksista.

Avaa ja sulje osio tästä

Kurssimateriaali-info ja tekijänoikeudet

Videot ja osa tässä kurssissa hyödynnetystä materiaalista on osa Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun aiADDVA -hanketta. Lisätietoja hankkeesta antaa Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Ilkka Pölönen.

Kaikki materiaalit ovat lisensoitu CC-by-4.0 lisensillä. Materiaalia ovat tuottaneet Mikko Hursti, Joonas Puuppo, Anna-Maria Raita-Hakola, Kimmo Riihiaho, Leevi Lind, Joonas Hämäläinen, Lauri Kettunen, Virpi Uotinen, Tomi Waselius ja Ilkka Pölönen. Videoiden graafisen ilmeen on suunnitellut Joonas Puuppo ja videoiden äänenä toimii Mikko Hursti.

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.