An Introduction to TIM
TIM, What Is It?
- TIM, The Interactive Material (tim@jyu.fi)
- From the Jyväskylä University Faculty of Information Technology
- Conceptualized by Vesa Lappalainen (vesal@jyu.fi) and Ville Tirronen (aleator@jyu.fi)
- Developed by Samuel Uusi-Mäkelä, Mika Lehtinen, Tomi Karppinen and Juuso Valkeejärvi
- Visual design by Seppo Tarvainen
The vision: Educationary materials have over time evolved into jungles of links pointing to whatever directions. Finding a plot, making your way, in such a wild environment is difficult and most certainly time-consuming. With TIM we want a return to that simple state of written material where striving for understanding did not make you tangle in foreign concepts built on self-reference. We want that the reader can honestly say to him/herself to have a grasp of read ideas. The cherry on top of this is the addition of interaction to the reading process.
In practice: TIM is ready to be utilized in various teaching / learning instances. To name a few, massive online courses, individual learning, traditional lecturing, Flipped Classroom, Peer Instruction-model and more can benefit from TIM.
As teachers of Computer Science, naturally, many of the given examples concern our field of expertise. However, that does not make TIM any less useful, say, for example, for demonstrating elementary school geography content. Our distant hope is to see TIM concretely take the role of physical books.

Exploring TIM
We recommend logging in, or creating a new account, on the TIM homepage.
Logged-in status enables
- having clickable |-bars to keep note of already read content
- adding your own notes to text by double-clicking elements
- customizing TIM
Here are a few samples of how we have been using TIM. These are the lecture materials for our Computer Science 1 and 2 courses. They are too large to be translated but for time being we hope they suffice to demonstrate TIM as the text in itself is not too important.
Within Computer Science 1 material you can try out
- watching videos
- completing exercises
More examples
Our teaching material
- High school IT competition
- liikunnan laboratorion "työtentti"
- ITKP104 Tietoverkot
- useita muita Tietotekniikan laitoksen (myöskin ei-ohjelmointi) kursseja
- University Quality Manual
- Timppa-projektin dokumentit
- Tietokannat-kurssi
- Java ja tietokannat
- Tilastotieteen R-kurssi
- Matematiikan Sarjat ja Integraalit -kurssi
- Diskreetin matematiikan kurssi
- esimerkki kemiasta: Puskuriliuokset
- Tulossa: Unreal-pelimoottorin koulutusmateriaali TIMiin.
A few chosen feedback excerpts
- "TIM-lecture material is excellent."
- "TIM is nicely written. Concepts are presented with clarity in TIM. The best 'lecture note' ever."
- "TIM is great. I do not know how to make it better!"
- "...is a perfect tool for courses."
- "TIM is genuinely an electronic learning material. Your typical learning material in an electronic form tends to emulate the behavior of the paper version. Perhaps you just click the answers, or you get an immediate response if you do something wrong.. But rarely have I seen a material really utilizing opportunities created by web, for example, the real-time-aspect."
A longer list attempting to discover why TIM
not your traditional e-book
read / write rights of documents are easily accessible
Visual outlook of documents can be changed at will. Users can tune TIM for their own taste.
Accessible design.
We want to offer a TIM -> TeX -> PDF conversion.
Why do not you use a product already available on the market?
Well, editing long texts in Trac-wiki is painful, and Google Docs & Office 365 turned out to be less cooperative when exposed to longer texts. They are also missing key features.helppo muokkaaminen, mutta ei peitetä alla olevaa rakennetta
wikimäinen muokkaus, eli monistetta saavat korjata kaikki joille oikeus annetaan. Opettaja voi päättää antaa oikeuden osalle/kaikille kurssilaisille. Tai opettaja/materiaalin tekijä voi vastaavasti haluata pitää muokkausoikeuden tiukasti itsellään, mutta oppilaat voivat ehdottaa korjauksia, joita materiaalista vastuussa oleva sitten hyväksyy/hylkää. Vaikka oppilaat tekisivätkin muutoksia, niin dokumentista on täydellinen versiohistoria, josta dokumentin omistaja voi katsoa kuka on muuttanut mitäkin ja tarvittaessa poistaa/palauttaa muutoksia.
kääntäminen toiselle kielelle: tulossa ominaisuus, missä voidaan dokumentista luoda uusi kopioi, joka käännetään esimerkiksi englanniksi ja sitten jos alkuperäinen muuttuu, niin käännettyyn tulee tästä tieto jolloin eri kielisten versioiden ylläpito helpottuu.
dokumentin osien lainaaminen: tulossa ominaisuus, missä voidaan lainata osia toisesta dokumentista tai tehdä samasta dokumentista versio, jossa asiat on esitetty eri järjestyksessä tai suppeammin. Jälleen jos päädokumentti muuttuu, niin kopiotkin muuttuvat.
modulaarisuus: esim. tuo ohjelmointikurssien ohjelmien ajamainen ilman asentamista on TIMin plugin, ja noita voidaan tehdä eri aloille lisää. Ohjelmointikieliä on tällä hetkellä käytössä C#, Java, C, C++, Python 3, Common Lisp, F#, JavaScript, SQL, PSQL, R, Sage. Lisäksi voi ajaa komentoshelliä ja tietokantoja. Valmiina mm. monivalinta-plugin, jonka avulla monisteen sisälle voidaan tehdä tehtäviä. Toki myös avoimia tekstivastauksia voidaan kerätä. Opettaja voi selata opiskelijoiden vastauksia ja pisteyttää niitä (esim. monivalinta voi tuottaa automaattisen pisteytyksen tai opiskelijat voivat itse ehdottaa itselleen pisteitä).
kevään/kesän 2015 aikana integroidaan myös InSitu/Clicker -tyylinen plugin (vrt. Peer Instruction) mukaan luentojen interaktiivisuuden parantamiseksi (ja niin, ettei opettaja tarvitse välttämättä muuta työkalua kuin TIMin, jolloin käyttökynnys pienenee).
luentoseinä (eli reaaliaikanen chatti) on tulossa.
samasta materiaalista myös luentokalvot. Oppilaan monisteen synkronointi opettajan kalvoihin (ei tarvitse kysyä missäs nyt ollaan menossa). Idea on siis, että haluttaessa osa monisteen teksteistä on suoraan kalvoissa niin, että niiden hallinta on yhdestä paikasta. Nykyisin jos virheen korjaa yhdestä, pitää se korjata toisestakin.
oppilaiden muistiinpanot (em olikin jo alkeellinen esimerkki) Muistiinpanoja voi tulevaisuudessa olla erilaisilla oikeustasoilla, esimerkiksi yksityisiä, opettajan näkyvissä olevia ja myös muille lukijoille näkyviä. Tarkoitus on, että opettaja voi selata tiettyyn kappaleeseen kuuluvia kommentteja (ja myös opiskelijoiden vastauksia tehtäviin) helposti läpi ja mahdollisesti pisteyttää niitä. Osaan tehtävistä voi toki liittyä automaattinen pisteytys.
korjausfraasit: jatkossa on tulossa mahdollisuus tehdä kokoelma fraaseja, joita opettaja voi tehtäviä tai kokeita korjatessa merkitä/siirtää oppilaan vastaukseen.
haluttaessa "olen lukenut/ymmärtänyt" -painikkeet, jolloin voidaan tutkia vaikuttaako jonkin kohdan lukeminen/lukematta jättäminen osaamiseen. Nykyisin ei ole mitään luotettavaa tapaa tietää, lukevatko opiskelijat monisteita vaiko eivät. "Olen ymmärtänyt" voi tulevaisuudessa toimia niin, että satunnaisesti arvotaan asiaan liittyvä tehtävä. Ei välttämättä joka kerta, mutta silloin tällöin. Jos tehtävään vastaa vääriin, voi esim. menettää aikaisempia "Olen ymmärtänyt" merkintöjä (tai jotakin muuta, mitä????) Opiskelija näkee sitten missä kaikkialla on jo ollut, jos hän ei lue järjestyksessä. Samoin opiskelija näkee jos on tullut muutos kappaleeseen, jonka hän on jo merkinnyt luetuksi (materiaalithan muuttuvat, niihin tulee uutta tekstiä ja niistä korjataan virheitä, joista osa on tärkeitä ja osa painovirheitä). Tämä ominaisuus voisi olla kätevä jopa erilaisia valmistelumateriaaleja tehdessä. Nykyisin on todella ärsyttävää, kun on yhden materiaalin lukenut ja sitten annetaan 20 sivua ja sanotaan, että tässä on uusi versio.
em. lisäksi voidaan tallentaa automaattisesti missä kaikkialla monistetta opiskelija on jo ollut, jolloin samaa tutkimusta voidaan tehdä siitä, riittääkö tämä vai pitääkö "pakottaa" opiskelija painamaan jotakin.
- Computer Science 1 TIM examination
FAQ
Is TIM exclusively meant for teaching computer science?
Not at all! It is true a big part Ei suinkaan! Suurin osa tällä hetkellä olevasta valmiista materiaalista liittyy tietotekniikkaan, mutta vain mielikuvitus on rajana. Yhtä hyvin voisi tehdä 1. luokan Aapisen kuin psykologian "oppikirjan".Kysymys: minulla on vanha materiaali Wordinä, saako sen TIMiin?
Vastaus: kohta sillä tavalla, että .docx -tiedosto tuodaan sisään TIMiin. Sama TeX-materiaalista.
Contact
- Vesa Lappalainen: vesal@jyu.fi
- Ville Tirronen: ville.tirronen@jyu.fi
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.