2. Puhtaat aineet ja seokset - tehtävät
2.1 Tehtävä
Antiikin aikoina ajateltiin, että kaikki koostuu ilmasta, tulesta, maasta ja vedestä.
2.2 Tehtävä
Valitse mikä yllä olevista kuvista vastaa olomuotomerkintää.
a)
b)
c)
d)
2.3 Tehtävä
Kirjoita seuraaville aineille kemiallinen kaava ja olomuotomerkintä. Esimerkiksi vetykaasulle kemiallinen kaava olomuotomerkinnällä kirjoitetaan seuraavasti: . Alaindeksin saat kirjoittamalla alaviivan ja sitten alaindeksiin menevän numeron. Esim vedylle: H_2(g)
2.4 Tehtävä
Tarkastele seuraavaa reaktioyhtälöä:
md: a\) Missä olomuodossa hiilidioksidi on reaktioyhtälössä?
md: b\) Missä olomuodossa vesi on reaktioyhtälössä?
md: c\) Missä olomuodossa glukoosi on reaktioyhtälössä?
md: d\) Missä olomuodossa happi on reaktioyhtälössä?
2.5 Tehtävä
Puhdasta vettä lämmitetään suljetussa astiassa lämpötilasta 22°C lämpötilaan 100°C. Lämmitystä jatketaan niin pitkään, että kaikki neste on muuttunut kaasuksi.
a\) Mistä muodostuva höyry koostuu?
b\) Valitse seuraavista, miten ainetta voidaan kuvata symbolisella tasolla ennen lämmitystä :
b\) Valitse seuraavista, miten symbolisella tasolla voidaan kuvata ainetta, kun kaikki aine on höyrystynyt:
d\) Valitse mikä kuvapareista kuvaa parhaiten tilannetta submikroskooppisella tasolla ennen lämmitystä ja lämmityksen jälkeen:
2.6 Tehtävä
Luokittele puhtaisiin aineisiin ja seoksiin ja yhdistä oikeaan makroskooppisen tai submikroskooppisen tason kuvaan. Valitse myös oikea symbolisen tason esitys, mikäli sellainen aineelle löytyy. Mikäli symbolisen tason esitystä aineelle ei löydy yltä, kirjoita kenttään: ei
**a\) Rikki**
Kuva on
**b\) Maito**
Kuva on
**c\) Puu**
Kuva on
**d\) Tislattu vesi**
Kuva on
**e\) Hiilidioksidi**
Kuva on
**f\) Ilma**
Kuva on
2.7 Tehtävä
Open plugin
2.8 Tehtävä
Mikä seuraavissa liuoksissa on liuotin ja mikä liukeneva aine?
2.9 Tehtävä
2.10 Tehtävä
Erotusmenetelmät perustuvat aineiden erilaisiin ominaisuuksiin. Minkä ominaisuuden eroihin seuraavat menetelmät perustuvat?
2.11 Tehtävä

Mitä erotusmenetelmää hyödyntäisit seuraavissa tilanteissa?
2.12 Tehtävä
2.13 Tehtävä
2.14 Tehtävä
Tiedonhakutehtävä: Denaturoidussa etanolissa on usein lisättynä metyyliketonia, 2-propanolia ja denatoniumbentsoaattia.
2.15 Tehtävä
2.16 Tehtävä

2.17 Tehtävä

2.18 Tehtävä
Miisa tutki levykromatografian avulla erään tuntemattoman näytteen koostumusta. Hänellä oli kuitenkin epäilys, että näyte voisi sisältää aineita A, B, C tai D.
Miisa leikkasi sopivan kokoisen silikalevyn ja laittoi lähtöviivalle tipan tuntematonta ainetta sekä aineita A, B, C ja D. Liuottimena Miisa käytti etyyliasetaatin ja heksaanin seosta. Alla on kuva levystä ajon jälkeen.
Open plugin
2.19 Tehtävä

2.20 Tehtävä
Kolmeen kiloon mehua liuotetaan 900 g sokeria. Laske mikä on sokerin massaprosentti mehussa.
2.21 Tehtävä
34,2 g glukoosia liuotetaan 400 g:aan vettä. Mikä on glukoosin massaprosentti liuoksessa?
2.22 Tehtävä
22 g bentseeniä liuotetaan 122 g:aan hiilitetrakloridia. Laske sekä a) bentseenin että b) hiilitetrakloridin massaprosentit liuoksessa.
2.23 Tehtävä
Kemian opettaja valmistaa natriumhydroksidiliuosta oppilastöitä varten. Hän punnitsee ensin 210 g vettä ja liuottaa siihen 60 g NaOH-rakeita. Mikä on natriumhydroksidin massaprosentti valmiissa liuoksessa?
2.24 Tehtävä

Teitä voidaan suolata talvella, jolloin tie pysyy sulana pienellä pakkasellakin. Olet aloittanut juuri työt kunnan teiden kunnossapidossa ja sinulle annettiin tehtäväksi valmistaa suolaliuosta kalsiumkloridista () ja vedestä. Sinun pitäisi valmistaa liuosta, jossa suolan massaprosentti on 30. Valmistusohjeita on kuitenkin kaksi. Laske suolan massaprosentti liuoksessa ohjeen 1 ja ohjeen 2 mukaan tehdessä. Kumman ohjeen avulla saat valmistettua 30 m-%
-liuosta?
- Ohje 1: 200 litraa vettä ja 60 kg
- Ohje 2: 200 litraa vettä ja 85kg
Kumman ohjeen mukaan saat valmistettua 30 m-% suolaliuosta?
2.25 Tehtävä
Merivesinäyte punnittiin ja sen massaksi saatiin 1544 g. Vesi kaadettiin laakeaan astiaan ja jätettiin ulos aurinkoon haihtumaan. Veden haihduttua kerättiin jäljelle jäänyt suola talteen ja punnittiin sen massaksi 54 g. Laske mikä oli suolan massaprosentti merivedessä.
2.26 Tehtävä

2.27 Tehtävä
Mittapulloon mitataan 25 ml etanolia ja sen jälkeen lisätään vettä, kunnes liuoksen kokonaistilavuus on 200 ml. Mikä on etanolin tilavuusprosentti liuoksessa?
2.28 Tehtävä
Kampaaja valmistaa vetyperoksidiliuosta () hiusten vaalennukseen. Hän mittaa 45 ml vetyperoksidia ja lisää tämän jälkeen vettä niin paljon, että liuoksen tilavuus on lopulta 1500 ml. Mikä on vetyperoksidin tilavuusprosentti liuoksessa?
2.29 Tehtävä
Laske tilavuusprosentteina paljonko seuraavissa liuoksissa on liuennutta ainetta.
a) 10 ml metanolia ja 90 ml vettä
b) 20 ml etanolia ja 100 ml vettä
c) 1,5 l propyleeniglykolia ja 3 l vettä
2.30 Tehtävä
Auton jäähdytysnestejärjestelmään vaihdetaan jäähdytysnesteet. Valmistat liuoksen 2 litrasta etyleeniglykolia ja 3 litrasta vettä. Mikä on etyleeniglykolin tilavuusprosentti liuoksessa?
2.31 Tehtävä
Viinipullon kyljessä etanolin tilavuusprosentiksi ilmoitetaan 14 %. Kuinka suuri tilavuus etanolia on 0,75 litran viinipullossa?
2.32 Tehtävä
Ilma sisältää tilavuusprosentteina erilaisia kaasuja seuraavassa suhteessa:
- 78 V-% typpeä (
)
- 21 V-% happea (
)
- 1 V-% muita kaasuja (argon, hiilidioksidi, neon, helium, …)
Terve aikuinen vetää yleensä levossa yhdellä hengenvedolla keuhkoihinsa noin puoli litraa ilmaa. Laske yhdessä hengenvedossa oleva hapen tilavuus.
apukappale
These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.