Timber-sovellusprojekti,

Käsitteiden määrittely

1.9.2016
Julkinen

Ismo Huhtiniemi
Paavo Itkonen
Joonas Lattu
Petteri Palojärvi
Seppo Tarvainen

Jyväskylän yliopisto
Tietotekniikan laitos
Jyväskylä

1 Velppi (engl. velp)

Velpit ovat Virtuaalisia Esipainettuja Liukkaita Post-IT-lappuja. Velppi koostuu apulauseesta (velpin sisältö) ja pisteistä. Esimerkkejä velppien sisällöistä voisi olla esim. "Et testannut nollalla jakoa", "Hyvin testasit nollalla jakovirheen" ja "Ratkaisu voi aiheuttaa nollallajakotilanteen". Tehtävän tarkastus nopeutuu, kun näitä toistuvia elementtejä ei tarvitse kirjoitaa uudestaan jokaisen vastauksen kohdalla.

2 Velpin versio (engl. velp version)

Jokaisella velpillä on oma versiohistoria, ja uusi versio syntyy aina kun velppin sisältöön jollain kielellä tehdään muutoksia.

3 Avainsana (engl. label)

Avainsanat antavat tavan ryhmitellä velppejä. Jotta velppien käyttäminen ei hyytyisi velppien suuren määrän vuoksi, on niitä mahdollista etsiä ja näyttää avainsanojen perusteella. Yhteen avainsanaan voi liittyä useita velppejä ja yhteen velppiin voi liittyä monta avainsanaa. Esimerkiksi kaikki kielioppiin liittyvät velpit voi merkata avainsanalla "kielioppi". Kun käyttäjä haluaa merkitä kielioppiin liittyvän velpin niin hän voi valita vain "kielioppi"-avainsanan sisältävät velpit näkyviin, jolloin tarvittava velppi löytyy nopeasti. Avainsanat mahdollistavat siis velppien joustavan ryhmittelyn aina kulloisenkin tarpeen mukaan.

4 Tarkastusalue (engl. assessment area)

TIM kansio, dokumentti, alue, tai kappale.

5 Merkintä (engl. annotation)

Merkintä on tarkastajan yksittäiseen tehtävään tai dokumenttiin lisäämä huomio. Merkintä viittaa siis tiettyyn kohtaan vastauksessa, johon tarkastaja haluaa kiinnittää tehtävään vastanneen huomion. Merkintä koostuu velpistä ja kommenteista, jossa merkinnän tehnyt käyttäjä voi esimerkiksi selventää velppiä. Merkintään voi myös sisältyä pistemäärä, jolla velpin mukana tulevat pisteet voidaan korvata. Esimerkiksi opettaja voi vieraan kielen aineeseen lisätä velpin "väärä prepositio" kohtaan, jossa oppilas on käyttänyt väärää prepositiota. Tarkentavaksi kommentiksi opettaja kirjoittaisi vaikkapa että: "verbin wirken objekti merkitään prepositiolla auf". Merkinnät näkyvät sekä niiden tekijälle että niitä lukevalle käyttäjälle pisteiden mukaisesti korostettuina.

6 Reunamerkintä (engl. margin annotation)

Reunamerkintä on merkintä, joka näytetään käyttäjälle merkintään liittyvän tekstikappaleen oikeassa marginaalissa. Reunamerkintä näytetään tavallisen merkinnän sijaan, mikäli sivua ladattaessa merkintää ei voida sijoittaa oikeaan paikkaan. Näin voi tapahtua, mikäli eri käyttäjät ovat lisänneet merkinnät samaan kohtaan tai käyttäjien tekemät merkinnät rikkovat HTML-tagirajoja. Reunamerkintä näytetään myös tehtävän yhteydessä, jota ei valittu tarkastettavaksi (tehtävän yllä olevaa Velp-valintaruutua ei ole valittu), mutta joka sisältää merkintöjä. Mikäli käyttäjä tekee merkinnän, joka jää toisen merkinnän sisälle, rikkoo HTML-tagirajoja tai sisältää toisia merkintöjä, merkintä siirretään reunamerkinnäksi. Käyttäjä voi myös tehdä reunamerkinnän tietoisesti valitsemalla kappaleen ilman tekstin maalausta.

7 Velppikokoelma (engl. velp group)

Velppikokoelma on kokoelma velppejä, joita käyttäjäryhmä voi yhdessä muokata ja käyttää, siten että kokoelmaan tehdyt muutokset päivittyvät kaikille kokoelman käyttäjille. Velppikokoelma on linkitetty yhteen tai useampaan tarkastusalueeseen. Dokumentissa on käytössä kaikki siihen linkitettyjen kokoelmien velpit ja dokumentin sisältäviin kansioihin linkitetyt velpit. Tarkastusalueessa on käytettävissä dokumentin kansioon, dokumenttiin tai kyseiseen alueeseen linkitetyt velppikokoelmat. Esimerkki velppikokoelman käytöstä on tilanne, jossa useampi opettaja tarkastaa yhdessä saman tentin vastauksia. Tätä varten he tallentavat kaikki tarkastuksessa tarvittavat velpit samaan velppikokoelmaan. Velppikokoelmalla varmistetaan, että kaikki opettajat tarkastavat koetta samoin perustein.

9 Oletusvelppikokoelma (engl. default velp group)

Oletusvelppikokoelma luodaan dokumentille vain tarvittaessa ja velppi voidaan liittää tähän kokoelmaan oletuksena tai käyttäjän valinnan mukaisesti. Mikäli velpin luomisen yhteydessä ei ole valittu yhtään velppikokoelmaa ja käyttäjällä on tarvittavat oikeudet dokumentin oletusvelppikokoelmaan, velppi liitetään tähän kyseiseen velppikokoelmaan. Dokumentilla voi olla vain yksi oletusvelppikokoelma.

10 Henkilökohtainen velppikokoelma (engl. personal velp group)

Käyttäjä voi luoda itselleen henkilökohtaisen velppikokoelman, jota hän voi käyttää missä tahansa TIMin dokumentissa. Henkilökohtainen velppikokoelma on oletusarvoisesti käyttäjän henkilökohtainen ja siihen lisätään velppejä käyttäjän valinnan mukaisesti.

11 Henkilökohtainen oletusvelppikokoelma (engl. personal default velp group)

Jokaisella TIMin käyttäjällä on oma henkilökohtainen oletusvelppikokoelma. Velppi voidaan liittää tähän kokoelmaan oletuksena tai käyttäjän valinnan mukaisesti. Mikäli velpin luomisen yhteydessä ei ole valittu yhtään velppikokoelmaa eikä käyttäjällä ole oikeuksia dokumentin oletus velppikokoelmaan, velppi liitetään tällöin henkilökohtaiseen oletusvelppikokoelmaan. Käyttäjällä voi olla vain yksi henkilökohtainen oletusvelppikokoelma.

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.