Ohjeet 21.2.2020 tenttiä varten opiskelijoille

Uusintatentti IT-tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä 21.2.2020 klo 12-16.

Tenttipaikat (Agoran kartta, klikkaa Ag kartalla)

  • mikroluokat (etsi kartalta Latin-hakusanalla)

Odottakaa tentin alkua mikroluokan ulkopuolella, teidät pyydetään sisään tenttitilaan.

1. Ilmoittautuminen tenttiin


Jos sinulla puuttuu HT ja/tai debug, niin miten ajattelit hoidella sen?

Please to interact with this component.

{}

Please to interact with this component.

.

Please to interact with this component.

.

Jos epäselvää, ota yhteyttä: vesal@jyu.fi

Jos sinulla on samana päivänä toinen it-tiedekunnan tentti, ota hyvissä ajoin yhteyttä Enniin: enni.m.stylman@jyu.fi .

# tableGroupOK

Please to interact with this component.

# fields
# ImportData

Please to interact with this component.

# runner
# ajat

Please to interact with this component.

# tableForm_table

Please to interact with this component.

2. Ohjeita

Ohjeisiin voi tulla vielä tarkennuksia, eli merkitse itsellesi luetuksi kaikki kohdat, niin näet sitten jos tiedot muuttuvat.

Katso myös yleiset ohjeet.

Jos jossakin on ristiriitaista tietoa, toimitaan ensisijaisesti tämän 2019 ohjeenmukaisesti.

Vanhoja (keväiden) tenttejä ja arviointiperusteita löydät tuolta:
http://users.jyu.fi/~anlakane/ohjelmointi1/tentit/.

Tentti aloitetaan koneella. Tenttiin mukaan kynän ja kumin lisäksi myös kuvallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti tms). Mikroluokassa saa tehdä ohjelmatehtäviä 1-2 maksimissaan 2 tuntia ja sitten vaihdetaan tekemään teoriatehtäviä eri TIM-sivulle. Yhteensä tenttiin saa käyttää aikaa maksimissaan 4 tuntia.

Lunttilapun yläreunaan on tulostunut käyttäjätunnus. Pidä lunttilappu esilla kun menet luokkaan, jotta siitä on helppo kirjoittaa käyttäjätunnus ja antaa näin oikeus tenttidokumenttiin.

2.1 Kokoontumispaikat

Mikroluokissa aloittavat tulevat odottamaan 1. krs mikroluokkien lähellä 10-15 min ennen oman vuoron alkamista. Mikroluokissa saa tehdä yliopiston koneella tai omalla koneella. Mikroluokissakin saa tehdä omalla koneella.

3. Visual Studio

Jokaisen on ennen tenttiä käytävä mikroluokassa tarkistamassa että Visual Studio (ja ComTest) toimii hänellä. Tehtävät voi tehdä ilmankin Visual Studiota suoraan TIMiin, mutta tällöin jää toki vaille debuggausmahdollisuutta. Jypeliä ei tarvita tenttitehtävissä.

Jos haluaa käyttää Rideriä, Xamarinia tai Monodeveloppia ja ComTestiä, niin silloin kannattaa käyttää omaa konetta. Hätätilassa voi muutenkin käyttää omaa konetta jos konepaikat loppuvat kesken tai on erikseen siitä sovittu. Siksi oma kone kannattaa olla varulta mukana.

4. Yleistä

Tentissä saa olla mukana yksi A4 kokoinen TIMissä tehty ja sieltä tulostettu lunttilappu molemmin puolin täytettynä. Lunttilappu kerätään pois kokeen jälkeen. Siksi kirjoita siihen johonkin kohti: "Saa käyttää tutkimustarkoituksiin". Laita myös pvm, nimesi ja nimikirjoituksesi. Luonnollisesti kenenkään henkilötiedot eivät tutkimusraportissa paljastu, vaan tietoja käytetään nimettömänä.

4.1 Lunttilapun tulostaminen

Tarkista että lunttilapun vasemmassa yläkulmassa näkyy viivakoodi:

Viivakoodi
Viivakoodi

Viivakoodin pitää myös olla riittävän selkeä. Jos se ei näy sinun tulostimellasi, niin tulosta yksi versio Agoran tulostimilla tai tulosta se riittävän isona omalla tulostimellasi. Ja pidä viivakoodi mukana.

4.2 Lunttilapun fonttikoko saavutettavuuden perusteella

Jos jollakin on perusteltu syy, esim lääkärin lausunto tms sille, että lunttilapun fontti pitää olla isompi, voi toimia seuraavasti:

  • painat lunttilapussa rattaan kuvaa ja siten Edit settings ja korvaat siinä olevan alla olevalla tekstillä:

    auto_number_headings: 0
    texmacros:
      texfontsize: 20pt
      texmargins: 'left=5mm, right=5mm, top=5mm, bottom=5mm'
      texmacros: |!!
    \usepackage[code=Code39,X=.5mm,ratio=2.25,H=0.7cm]{makebarcode}
    !!
  • tuota 20pt voit kokeilla mikä on sopiva.  Virallisen lapun tulostamiseksi vaihda vaikka rivi texmacros: riviksi xtexmacros: (eli x rivin alkuun tai pois sen mukaan mitä haluat tulostaa). 

  • virallinen lunttilappu pitää olla tentissä mukana että voi verrata, että noissa on samat tekstit. Se on sitten se, joka palautetaan tentin jälkeen.

  • ohjelmakoodissa fontin kasvatus aiheuttaa ongelmia kun ylipitkät rivit eivät mahdu. Eli niitä joudut pätkimään

  • toki voit tehdä niinkin, että tulosta pienentämättömiä tai jopa A3 kokoon ilman tuota TeX-kikkailua.  Papereita saa luonnollisesti olla mukana enemmän.

# tulostus

4.3 Lunttilapun tulostaminen Agorassa:

Yliopiston koneelta tulostettaessa (PDF X-Change -ohjelmassa) vaihtaa:

  • TYPE: Multiple pages per sheet
  • Page order: Horizontal
  • ruksia: Auto-Rotate page in cell
    Auto-Center Page in Cell Image

Millä tavalla lunttilappua käytetään tutkimustarkoituksiin? (Klikkaa auki tarkemmat tiedot.)

4.4 Tentin aika ja kulku

Sivun yläreunassa on tieto siitä, kuka aloittaa missäkin ryhmässä. Aloitti missä ryhmässä tahansa, paikalta ei saa poistua ennen 12:30. Ne joilla on muita tenttejä samaan aikaan, saavat toisten tenttien paperit sitten kun ovat palauttaneet Ohj1 kokeen.

Tenttitilasta poistuminen pitää ilmoittaa valvojalle ja valvoja lukitsee TIM-sivun/sivut. Mikäli TIM-sivua ei ole lukittu, suoritus hylätään!

Valvojat jakavat opiskelijat mikroluokkiin. Ohjelmatehtävien 1-2 kanssa saa työskennellä maks. 2 tuntia. Sen jälkeen saa tehdä teoriatehtäviä koneella niin että kokeen yhteisaika on maks. 4 tuntia. Teoriatehtävien aikana EI SAA olla auki muuta kuin teoriatehtävien TIM-sivu.

Kukaan ei saa poistua valvotuista tiloista ennen klo 12:30. Klo 8 aloittavat voivat ottaa mukaan eväitä, kirjoja tms. joita voivat käyttää sen jälkeen kun paperit on luovutettu. "Ylimääräinen" aika mennään viettämään toiseen tilaan valvojan saattamana. Tällöinkaan ei saa käyttää viestintävälineitä.

Mahdolliset laukut kannattaa ottaa mukaan ja pitää siinä tilassa missä kulloinkin on.

Voit varulta ottaa oman koneesi mukaan, jota käytetään mikäli mikroluokkien koneiden kapasiteetti ei riitä. Siltä varulta että omia koneita joudutaan käyttämään, lataa koneesi akku täyteen ja varmista että kaikki päivitykset ym. on ladattu jotta vältytään turhalta säädöltä tentin aikana.

5. TIM-järjestelmä

Koneosion tehtävät palautetaan TIM-järjestelmään. Kirjaudu tietokoneelle, avaa verkkoselain, ja sivu joka annetaan tentissä. TIMiin kirjaudutaan omilla Korppi- tunnuksilla.

Koska tehtävätyypit ovat erilaisia, on tehtävässä sanottu saako Aja-painiketta käyttää kerran vai kuinka monta kertaa vain. Varsinaisissa koneella tehtävissä ohjelmointitehtävissä painikkeen käyttökertojen määrää ei ole rajattu.

Ohjelmatehtävässä voi olla rajoittu missä järjestysessä tehtäviä tehdään! Tällöin tehtävien aikaleimojen tulee olla oikeassa järjestyksessä tai vastaus hylätään. Aluksi kirjoitetaan ensimmäiseen vastauslaatikkoon ohjelma ja sen testit. Sitten sen saa itse testata ja korjata siihen kuntoon kuin haluaa. Kun on mielestään valmis, vastaus kopioidaan uuteen vastauslaatikkon ja ajetaan opettajien testejä vastaan.
Tätä saa myös korjata niin monesti kuin haluaa, mutta missään nimessä ei saa muuttaa enää alkuperäistä vastausta.

Vastaavasti tehtävästä riippuen voit käynnistää myös Visual Studion ja käyttää sitä ohjelman kehittämisen aikana, kuten kurssilla muutenkin on tehty, ja sitten copy-pastettaa koodin TIMiin, ja painaa TIMissä Aja-painiketta. Tässä pitää olla huolellinen että ottaa huomioon tehtävässä valmiina olevan koodin.

Konetehtävissä ei yleensä saa käyttää valmiita funktioita. Jos jotakin valmista saa käyttää, on tästä sanottu erikseen. Kannattaa lukea tehtävien ohjeet huolella ja varautua tähän.

Tentissä käytettyyn TIM-dokumenttiin koskeminen tenttitilasta poistumisen jälkeen on ehdottomasti kielletty! Jokaisesta opiskelijasta kirjataan kustakin tentistä poistumisen aika, ja jos sen jälkeen on TIM-dokumentissa uusia merkintöjä, niin suoritus hylätään!

6. Tentissä käytössä oleva materiaali

Yksi A4-kokoinen TIMissä tehty ja sieltä tulostettu lunttilappu saa olla mukana sekä tentin paperiosiossa että koneosiossa. Tyhjää suttupaperia annetaan tenttitilaisuudessa ja sitä sekä kynää ja kumia saa käyttää myös molemmissa osioissa.

Laskimen, kännykän tai tabletin käyttö ei ole sallittua!

Visual Studion editointi-ikkunassa tarjoamat dokumentaatiot ja IntelliSense- täydennys ovat käytettävissä sikäli kuin tehtävän ehdot sen sallivat. Muu materiaali (esim. Help Viewer) ei ole käytettävissä.

Verkkoselainta saa käyttää vain tehtävien palautukseen TIM-järjestelmässä, eli materiaalia (kuten MSDN) ei saa hakea netistä. Luonnollisesti mitään chat-, keskustelufoorumeita tai sähköpostia ei saa käyttää. Myöskään muihin TIM-dokumentteihin ei saa siirtyä.

Eli koneen ruudulla saa näkyä VAIN:

  • Visual Studio/Xamarin/Monodevelop/Rider
  • TIM-järjestelmän kokeen sivu, jonka väritys on tehty sellaiseksi, että se erottuu muista TIM-sivuista.
  • Komentorivi siltä osin kuin se on vaaditun ohjelma tulostusta

Mikäli tarvitaan alla olevaa ComTestin "elvytystä", niin siihen pitää pyytää erikseen valvojan lupa (koska joutuu avaamaan komentorivin).

7. ComTest

Joillakin käyttäjillä ComTestin asennus katoaa mikroluokista. Tämä korjaantuu alla olevilla ohjeilla, jotka toistetaan myös "tenttipaperissa":


Jos ComTest ei ole asennettu tai ei toimi, niin

  1. Sammuta Visual Studio
  2. Mene Explorerilla (tiedostoselain) hakemistoon C:\MyTemp\VL_VSIX tai N:\kurssit\MyTemp\VL_VSIX
  3. Klikkaa käyntiin C:\MyTemp\VL_VSIX\ComTestCSPlugin.vsix
  4. Vastaile Ok tarvittaessa (myös siinä missä kysytään että mihin Visual Studion versioon ja vaikka siinä ei näykkään VS2019).
  5. Tulee virheilmoitus että on jo asennettu, mutta niin pitääkin.
  6. Avaa Visual Studio 2019 ja jatka hommia.

Huomaa, että ComTest-testejä voi kirjoittaa myös TIMissä ilman mitään asennuksia.

8. Kuittaus

# lukenut

Vanha

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.