Viikkotehtävä 3

Alkuperäinen Google Docs -dokumentti
Muokattu jälkikäteen, palautettu muistaakseni ajoissa.

Konferenssia - Antti Harju

Linkki konferenssivideoon: https://www.youtube.com/watch?v=taxcb_5lEI8

Tiivistelmä olennaisesta sisällöstä

Avasin jokaisen videolinkin ja hyppimällä jokaista videota läpi mielenkiintoisimmaksi osoittautui yllättäen listan ensimmäinen, “Building a Paper Prototype For Your Narrative Design” (GDC 2014). Siinä käsiteltiin paperiprototyyppien hienoutta ja perusteltiin niiden kannattavuutta ja niiden tekoprosessin kulku käytiin läpi.

Videossa korostettiin, että prototyypit ovat kertakäyttöisiä. Paperiprototyyppien hyvä puoli digitaalisiin verrattuna on niiden tekemisen helppous. Digitaalisissa prototyypeissä on suurempi riski, että ne eivät olekaan kertakäyttöisiä ja että samaa prototyyppiä yksinkertaisesti vain jatkokehitetään. Videolla tehtiin myös sama pointti kuin luennolla, että pelaaja – ei pelihahmo – on pelin sankari.

Prototyyppejä kannattaa tehdä, sillä ne säästävät aikaa ja rahaa sekä vähentävät riskiä. Varmistutaan siis siitä, että idea ei ole hieno vain omassa päässä. Videolla esiteltiin erilaisia tapoja ideoiden ja prototyyppien työstämiseen, mutta kaikkein olennaisimmaksi nostaisin “Prototype Checklistin”: Sen mukaan pelaajalle pitää olla olemassa jonkinlainen lupaus siitä mitä tulevan pitää, lupaukseen ohjaavia tavoitteita, peliympäristö, erilaisia resursseja, joita voi käyttää tavoitteisiin pääsemiseksi, säännöt, jotka luovat konflikteja ja mahdollisuuksia sekä pelimaailmaan vaikuttavia tapahtumia.

Loput videosta keskittyi prototyyppien peluuttamiseen. Ensimmäisen pelaajan tulisi olla aina prototyypin kehittäjä itse ja kehittäjän pitäisi pystyä läpäisemään prototyyppi ennen muilla peluuttamista. Testaajiksi sopii parhaiten tuntemattomat ihmiset, sillä erityisesti saattavat olla liian ystävällisiä. Tuntemattomatkin saattavat olla kohteliaita ja tämä tulee muistaa palautetta analysoidessa. Pelitestitkerrat kannattaa nauhoittaa ja tähän tarvitaan lupa. Videolla myös mainittiin toiseksi paperiprototyyppien hyväksi puoleksi se, että palaute voi vaikuttaa pelikertaan jo sen aikana!

Omia ajatuksia

Mielestäni vaikka esityksen esimerkit olivat paperiprototyyppipainotteisia, pätevät sen opit kaikenlaisiin prototyyppeihin. Olisin kuvitellut esityksen painottuvan pelimekaniikkojen työstämiseen, mutta painoarvo olikin narratiivin kehittämisessä. Toisaalta esittäjän esimerkit peleistä, joissa oli ollut mukana, olivat minulle täysin ennestään tuntemattomia. Esittäjä myös venytti esitystään reilulla viidellä minuutilla. Hän sanoi aloittaneensa myöhässä ja sen takia jatkavansa esitystä. Tämä oli mielestäni hyvin rumasti tehty häneltä, sillä isoissa konferensseissa on tiukat aikataulut ja voin kuvitella hänen vain sotkeneen niitä entisestään.

Hän tosin ainakin vaikutti tietävänsä, mistä puhui ja kuuntelin esityksen mielelläni loppuun asti. Esityksen aikana päässäni pyöri miten pystyisin soveltamaan hänen esittämiään ideoita omissa projekteissa näin korona-aikana. Valitettavasti vaikka paperiprototyypit vaikuttavat äärimmäisen hienoilta, eivät ne ole tällä hetkellä edes vaihtoehto. Digitaalisia paperiprototyyppejä saattaisi olla mahdollista toteuttaa flingalla hyödyntäen sen lappuja, mutta idea vaikuttaa hyvin kämäiseltä ja en henkilökohtaisesti lähtisi siihen.

Näkökulmani siirtyikin täysin digitaalisiin prototyyppeihin. Niiden riskinä on, että ensimmäisestä prototyypistä rakennetaankin lopullinen peli, kun niistä tehdään liian viimeisteltyjä ja eikä sitten raaskitakaan heittää pois. Voisin kuitenkin kuvitella, että varsinkin yhden henkilön projektissa olisi helppo sitoutua etukäteen kertakäyttöisiin digitaalisiin prototyyppeihin. Kertakäyttöisyyteen sitoutumisessa voisi auttaa esimerkiksi prototyyppiprosessin kirjaaminen projektisuunnitelmaan, sillä silloin niiden tekemiseen tulee ehkä asennoiduttua oikein.

Todellisuudessa ainakin vähintään samaa ohjelmakoodia tulee helposti hyödynnettyä ja tästä sainkin ajatuksen, että prototyyppejä varten voisi kokeilla kehittää erityisen prototyyppisovelluksen, joka toimisi ympäristönä kaikille prototyypeille. Ympäristöä varten olisi pelaajan hahmon liikuminen ohjelmoitu, mutta peliympäristöön liittyvää ohjelmakoodia ei tehtäisi yhtään vaan sitä ohjaisi kehittäjä samassa sessiossa testaajan kanssa. Tähän tarkoitukseen tosin saattaisi olla mahdollista soveltaa jotain jo olemassa olevaa peliä – Garry’s Mod tulee ensimmäisenä mieleen – tai ehkä joku on jo kehittänyt jonkun vastaavan sovelluksen. Uuden oppiminen kursseilla on kiehtovaa! Törmään vain jatkuvasti ongelmaan, että haluaisin päästä toteuttamaan omia ideoita.

Muistiinpanot

Muistiinpanoina kirjoitin videon kalvojen sisällöt uudestaan itse (omaksun asioita parhaiten niin) ja ne ovat luettavissa Google Docs -dokumentissa.

These are the current permissions for this document; please modify if needed. You can always modify these permissions from the manage page.