Mm. harjoitustyön vaihetta 4 varten pitää piirtää kuva ohjelman olioiden suhteesta. Tässä dokumentissa on lueteltu mm. tähän sopivia työkaluja. Usein kuvat on järkevintä piirtää vektoripiirtotyökalulla, jolloin jos jotakin joutuu siirtämään, seuraavat yhdistetyt viivat mukana.
Tyypilliset bittikarttatyökalut, kuten Paint tai Paint.Net, eivät ole tähän yhtä hyviä.
Tätä dokumenttia saa muokata ja lisätä kappaleita jos löytää hyviä tarkoitukseen sopivia piirtotyökaluja. Esimerkiksi Mac ja Linux-työkaluja saa tänne lisätä.
Käytetään kurssille kehitettyä piirtotyökalua, jonka saa käyttöön lisäämällä omaan dokumenttiin. Voit tässä toki kokeilla, mutta piirrä varsinainen kuva suunnitelmat sivullesi.
Tästä tarkemmin ohjedokumentissa vars.js muuttujasuhteet.
Kurssin tietorakennekuvan saa omaan harjoitustyöhön ehkä helpoimmalla kun matkii malliohjelman koodia.
Helpoimmalla saat pohjan kun omalla suunnitelmat sivullasi lisäät uuden lohkon ja editorissa valitset Ohj2/HT/vars.js Kerhon mallikoodilla
.
Tai sitten luot pohjan manuaalisesti:
Luo uusi lohko, jossa on sisältönä:
``` {#GLO_tietorakenne plugin="csPlugin"}
type: vars
jsparams:
mode: step
allowLazy: false
maxrows: 30
toggleEditor: true
noeditor: true
fullprogram: |!!
!!
```
Paina alla Muokkaa
ja omassa dokumentissa Muokkaa
ja kopioi alla oleva koodi pohjaksi ja rupea siitä muokkaamaan omaa. Tallenna välillä.
Tarkka selitys mallin kustakin rivistä on vars.js-ohjeissa kohdassa Kerho-esimerkin koodin tarkka selitys.
Hieman lyhempi vaihtoehto laiskoilla viittauksilla
eli pluginissa on asetuksissa:
jsparams:
allowLazy: true
jolloin voi viitata "olion" jota ei ole vielä luotu.
Plugins/Ohj2/Draw.io-pohja
Muokkaa
File/Import from/URL...
Tallenna
File/Export as/SVG...
File/Import from/URL...
File/Export as/SVG...
.svg
-tiedostoon)Nuolta pystyy muokkaamaan kun on ensin klikannut sen aktiiviseksi. Sen jälkeen oikealla olevan "style" välilehden dropdown menuista pystyy esim. vaihtamaan nuolen päiden kuvakkeita ja kokoja. Mikäli jostakin syystä nuoli jää esim. laatikon alle piiloon, saa sen päällimmäiseksi klikkaamalla oikealta ylhäältä arrange ja aukeavasta valikosta to front.
Aktiiviseksi valitun nuolen pään voi irroittaa objekstista, kun sitä rahaa pienestä sinisestä pallosta, jossa valkoinen rasti (tai jokin muu muoto) sisällä.
Nuolen voi kiinittää viemällä tämän sinisen pallon objektin reunalla olevan pienen sinisen rastin päälle. Rasti korostuu vihreällä merkiksi onnistuvasta liitoksesta. Objektin keskelle nuolen voi kiinnittää vastaavasti viemällä sinisen pallon objektin päälle. Objekti saa vihreän reunuksen kun liitos on onnistumassa. Reunuksen lisäksi hiiren vierelle ilmestyy valkoinen laatikko, jossa on kaksi prosenttilukua. Nämä kuvaavat nuolen pään kohtaa suhteessa objektin reunoihin, ja helpottavat tasan keskelle osumista (arvoilla 50%, 50%). 3-ulotteisilla objekteilla nämä prosentit eivät perustu etureunaan, vaan koko pinta-alaan.
Kirjaudu sisään yliopiston tunnuksilla.
Hae sovelluksista tuoteavain ja latauslinkki.
Kannattaa tallentaa kirjanmerkkeihin, sillä sieltä löytyy myös kurssin jatko-osaa (C/C++) varten Visual Studio Enterprise 2017
.